Erzsébet
1 °C
4 °C

A kínaiak mégsem félnek az Avatartól

2010.01.20. 11:54
Nincs köze a zavargásoktól való félelemnek ahhoz, hogy az Avatar vetítését leállították a hagyományos kínai mozikban. Az ország 900 3d-s mozijában január 2. óta telt házzal megy a film, aki nem tud hetekre előre jegyet foglalni, Konfuciusz életét nézi.

Az Apple Daily korábban arról számolt be, az Avatart politikai okokból cenzúrázta a Kínai Kommunista Párt propagandabizottsága, mivel a na’vik bolygóját az értékes ásványok miatt kifosztó emberek az erőszakos kitelepítésekre emlékeztethetik a kínaiakat, ami zavargásokhoz vezethet.

A Kínai Film Csoport, a külföldi filmek kizárólagos kínai forgalmazója viszont szerdán hivatalosan is hangsúlyozta: azért szüntették be 1600 hagyományos moziban az Avatar vetítését, mert mindenki az űrmese 3d-s változatra kíváncsi, valamint csütörtökön lesz a premierje a Konfuciusz című, kétórás életrajzi filmnek, az ünnepelt akcióhőssel, Chow Yun-fattel a főszerepben.

„Ez egy megszokott lépés Kínában, a kormány a közelgő kínai újévre tekintettel fokozza a helyi filmek népszerűsítését” - írta a Variety, de a New York Times is hasonló cikket közölt: „A döntés a hazai filmekből származó bevétel növelését célozza. Az Avatar a külföldi filmek számára engedélyezett tíz napnál már így is tovább van műsoron.”

Pekingben a multiplexek előtt hosszú sorok állnak a 3d-s vetítés miatt, míg a hagyományos előadásra csak 5-6 ember vált jegyet, ezt többek között a Variety és az MTI helyszíni tudósítója is megerősítette. „Hogy a filmet meddig vetítik, az a piac döntése, a kormány nem avatkozik bele - idézte a kínai Rádió, Televízió és Film Főhivatal helyettes vezetőjét, Csang Hong-szent a brit Reuters. - A 2d teljesítménye nem olyan nagyszerű, miközben a 3d-s változatra alig lehet jegyet kapni.”

Egyes becslések szerint az Avatar eddigi bevétele meghaladta a 300 millió jüant (közel 44 millió dollár), míg más források szerint a január 2. óta vetített film bevétele megközelíti az 550 millió jüant (80,6 millió dollár), ami a Kínában valaha elért legnagyobb bevételnek számít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?