A kínaiak mégsem félnek az Avatartól

2010.01.20. 11:54
Nincs köze a zavargásoktól való félelemnek ahhoz, hogy az Avatar vetítését leállították a hagyományos kínai mozikban. Az ország 900 3d-s mozijában január 2. óta telt házzal megy a film, aki nem tud hetekre előre jegyet foglalni, Konfuciusz életét nézi.

Az Apple Daily korábban arról számolt be, az Avatart politikai okokból cenzúrázta a Kínai Kommunista Párt propagandabizottsága, mivel a na’vik bolygóját az értékes ásványok miatt kifosztó emberek az erőszakos kitelepítésekre emlékeztethetik a kínaiakat, ami zavargásokhoz vezethet.

A Kínai Film Csoport, a külföldi filmek kizárólagos kínai forgalmazója viszont szerdán hivatalosan is hangsúlyozta: azért szüntették be 1600 hagyományos moziban az Avatar vetítését, mert mindenki az űrmese 3d-s változatra kíváncsi, valamint csütörtökön lesz a premierje a Konfuciusz című, kétórás életrajzi filmnek, az ünnepelt akcióhőssel, Chow Yun-fattel a főszerepben.

„Ez egy megszokott lépés Kínában, a kormány a közelgő kínai újévre tekintettel fokozza a helyi filmek népszerűsítését” - írta a Variety, de a New York Times is hasonló cikket közölt: „A döntés a hazai filmekből származó bevétel növelését célozza. Az Avatar a külföldi filmek számára engedélyezett tíz napnál már így is tovább van műsoron.”

Pekingben a multiplexek előtt hosszú sorok állnak a 3d-s vetítés miatt, míg a hagyományos előadásra csak 5-6 ember vált jegyet, ezt többek között a Variety és az MTI helyszíni tudósítója is megerősítette. „Hogy a filmet meddig vetítik, az a piac döntése, a kormány nem avatkozik bele - idézte a kínai Rádió, Televízió és Film Főhivatal helyettes vezetőjét, Csang Hong-szent a brit Reuters. - A 2d teljesítménye nem olyan nagyszerű, miközben a 3d-s változatra alig lehet jegyet kapni.”

Egyes becslések szerint az Avatar eddigi bevétele meghaladta a 300 millió jüant (közel 44 millió dollár), míg más források szerint a január 2. óta vetített film bevétele megközelíti az 550 millió jüant (80,6 millió dollár), ami a Kínában valaha elért legnagyobb bevételnek számít.