Robin Hoodként élesztik fel a Gladiátort

2010.01.23. 16:03

2009-ben a hollywoodi stúdiók rekord mozibevételt hoztak össze. Idén annyi jó filmet várhatunk, hogy csak két cikkbe tudtuk összegyűjteni a kedvenceinket. Harry Potter visszatér, Russell Crowe-ból Robin Hood lesz, Stallone visszahozza a 80-as éveket, Antal Nimród bemutatja a Predátorok bolygóját. Melyik filmet várja a legjobban? Szavazzon!

A szavazásnak vége

1. Farkasember (február 11.)

Az Universal vezetősége végre rájött, hogy a vámpírokon túl is vannak moziszörnyek, és 85 millió dollárt adtak a Rocketeer rendezőjének, Joe Johnstonnak, hogy forgassa újra az 1941-es, klasszikus Farkasembert. A sztori nagyjából ugyanaz maradt: Lawrence Talbot (Benicio Del Toro), a család tékozló fiúja hazatér Angliába az apjához (Anthony Hopkins), ám egy éjjeli sétán megharapja őt a környéket rettegésben tartó farkasember, aki ellen Abberline felügyelő (Hugo Weaving) indított hajtóvadászatot. Joe Johnston a sztori helyett a díszletekre és az effektekre gyúrt rá (hiszen trükkmesterként kapott Oscart az Elveszett frigyládáért): a 41-es változattól eltérően a főszereplő vérfarkas már nemcsak a ködös erdőben, London utcáin is tombol. Anthony Hopkinsnak a 92-es Drakula után ez a második remake-je, amiben valamelyik klasszikus rémre vadászik.

6,03

2. Alice Csodaországban (március 4.)

Tim Burton korábban azért jött el a Disneytől, mert nem voltak vevők a groteszk meséire, 2009-ben meg mégis a Disneynek forgat groteszk mesét 3D-ben, 250 milliósra becsült költségvetésből. Az Alice Csodaországban a hetedik film, amiben Burton együtt dolgozik kedvenc színészével, Johnny Depp-pel (a Bolond kalapost szinte neki találták ki), és a hatodik, amiben a felesége, Helena Bonham Carter is játszik, ezúttal ő a vörös királynő. A rendező eredetileg a Holdhercegnőben és az Arany iránytűben látott, fantasyveterán Dakota Blue Richardsnak akarta adni Alice szerepét, és Lindsay Lohan is lobbizott érte, de végül az ausztrál Mia Wasikowska kapta meg. Az angolszász irodalom talán legtöbbször megfilmesített történetében olyan sztárok is felbukkanak, mint Alan Rickman (Hernyó), Christopher Lee (Szajkóhukk) és Anne Hathaway (Fehér királynő).

5,74

3. Viharsziget (március 4.)

Az Alice-hoz hasonlóan a Viharsziget is egy bestsellerregény feldolgozása. A szerző Dennis Lehane írta a Titokzatos folyót, aminek a filmváltozata 41 díjat söpört be. Clint Eastwood helyett most Martin Scorsese a rendező, aki a New York bandái, az Aviátor és a Tégla után szokás szerint Leonardo DiCapriónak adta a főszerepet. Scorsese tavaly csak 50 millió dollárt kapott a Paramounttól, mert a Star Trek, a Transformers és a G. I. Joe lenullázta a stúdió tartalékaikat. De ennyi pénzből is befért a stábba DiCaprio mellé Ben Kingsley, Max von Sydow, a Watchmen Rorschachja óta mindig őrült gyilkosokat játsszó Jackie Earle Haley és a kétszeres Oscar-díjas operatőr, Robert Richardson, aki a mindig ködös és esős Massachusetts államban, a sziklás tengerparton és a 40-es évek stílusában berendezett medfieldi kórházban forgatott. A helyszín tökéletes a misztikus sztorihoz: két szövetségi rendőrbíró (DiCaprio és Mark Ruffalo) érkezik a Viharsziget erődszerű elmegyógyintézetébe, miután megszökik onnan az egyik gyilkos. A nyomozók hamarosan rádöbbennek, hogy a viharokkal, szellemjárással és őrült dokikkal sújtott hely nekik is olyan börtön, mint a foglyoknak.

6,79

4. Vasember 2 (április 29.)

A csajozós bádogharcost újra Robert Downey Jr. játssza, és most már két dögös nő vonja el a figyelmét a világmegmentéstől: a titkárnője, Gwyneth Paltrow, és Scarlett Johansson, aki Shield-ügynökként domborít passzos ruhában. 2008-ban 585 millió dollárt kaszált a 140 millióból forgatott Vasember, így egyértelmű volt, hogy Jon Favreau rendező zöld utat és kábé ugyanennyi pénzt kap a folytatáshoz. A félszemű Nick Fury ezredes természetesen maradt Samuel L. Jackson, egyedül az ezüstszínű Vasembert, War Machine-t alakító Terrence Howardot cseréltette le a Marvel-képregénykiadó Don Cheadle-re. Az új főgonosz, Mickey Rourke sufnituning alumíniumruhában feszít: a karakterét a képregénysorozat orosz Vasemberéből, Vörös Dinamóból és az áramostorral hadonászó szuperbűnözőből, Whiplashből gyúrta össze a forgatókönyvíró, Justin Theroux. Tony Stark új üzleti riválisát, Justin Hammert Sam Rockwell játssza, aki két éve Vasember szerepére is esélyes volt.

6,58

5. Robin Hood (május 13.)

Ridley Scott 10 évvel a Gladiátor után újra feltámasztja a mágia nélküli, történelmi kalandfilm műfaját, csak most a 60-as évek ókordivatja helyett a 100 éve folyamatosan megfilmesített Robin Hood-sztorit választotta. Bár a rendező korábban olyan verziót akart, amiben Russell Crowe játssza a nottinghami seriffet és a gonosznak beállított Robint is, ezt végül elvetette. Maradt a hagyományos felállás: míg Oroszlánszívű Richárd (Danny Huston) a Szentföldön harcol, János herceg (Oscar Isaac) sanyargatja Anglia népét. A vagyonából kifosztott Robert of Locksley megtanítja a gerillaharcmodorra az erdőben bujkáló haramiákat, Skarlát Willt (Scott Grimes [7]a Vészhelyzet Morris dokija [7]), Little Johnt (Kevin Durand [8], a Lost zsoldosvezére) és a titokban hozzájuk csatlakozó Mariont (Cate Blanchett), és együtt legyőzik a népnyúzó normannokat. A film tavaly nyáron 800 fős stábbal és 130 lóval, 130 milliós költségvetésből forgott walesi helyszíneken, a nottinghamshire-i Sherwoodban és a Shepperton stúdióban (itt forgatta 68-ban Kubrick az Űrodüsszeiát), jelenleg az utómunka zajlik.

6,85

6. Predators (július)

predators450

Robert Rodriguez mindenkit meglepett, amikor Antal Nimródnak engedte át a harmadik Predátor-filmet (ennyire bejött neki a Kontroll), aztán meg közösen sokkolták a rajongókat, hogy Vin Diesel, vagy egy másik, Schwarzenegger-alkatú izomhegy helyett Adrien Brodynak adták a főszerepet. Antal Nimród 14 éves kora óta Predátor-rajongó, ezért az új részhez az AVP-filmek rendezőivel ellentétben minimális CGI-t használt. Helyette decemberig Hawaii szigetén és a texasi Troublemaker stúdióban forgatott, 40 milliós költségvetésből, habszivacs Predátor-jelmezben ugráló kaszkadőrökkel és Pados Gyula operatőrrel. A forgatókönyvet Rodriguez 94-ben megírt sztorijából rakta össze egy elsőfilmes írópáros, Michael Finch és Alex Litvak: egy maroknyi űrzsoldos (többek között Adrien Brody, Danny Trejo, Mahershalalhashbaz Ali, Oleg Taktarov és Alice Braga) elkerül a Predátorok bolygójára, ahol összeakadnak egy félőrült remetével (Laurence Fishburne), öldöklő dzsungelharcba keverednek a helyiekkel, na meg a csapat árulóival. A Predators az utómunkánál tart, hivatalos trailer még nincs, de a napokban kikerült a netre néhány forgatási kép.

7,04

7. The Expendables (augusztus)

Sylvester Stallone [31] a Rambo 4 sikere után úgy döntött, 70 millióból leforgat Costa-Ricán egy újabb, 80-as éveket idéző akciófilmet. Főszereplőnek leigazolta a műfaj kultikus sztárjait, Jet Lit [33], Jason Stathamet [34], Dolph Lundgrent [35] és Mickey Rourke-ot, de a Planet Hollywood étteremlánc két másik tulajdonosának, Schwarzeneggernek és Bruce Willisnek, valamint Eric Robertsnek is írt egy-egy cameoszerepet. Eredetileg benne lett volna az all star-csapatban Van Damme is, de elégedetlen volt a felajánlott bunyós szereppel, Steven Seagal pedig azért nem szállt be, mert korábban összebalhézott a producerrel, Avi Lernerrel. Az Expendables sztorija amúgy a klasszikus B-filmeket idézi: egy csapat zsoldos kinyírja a dél-amerikai dzsungelben a szemét diktátor hadseregét, és megmentik a bombanőt, Giselle Itiét.

6,76

8. Harry Potter és a halál ereklyéi 1 (november 19.)

A Warner sajnos megtartotta David Yatest a rendezői székben, pedig M. Night Shyamalan és Guillermo del Toro is szívesen vállalta volna a kettészedett utolsó részt. A 250 millió dolláros költségvetésből, angliai és walesi helyszíneken forgatott Halál ereklyéi 1. azért így is minden korábbi résznél látványosabb és sötétebb lesz, nyaktörő menekülésekkel, régi titkokkal és egy seregnyi új szereplővel. Láthatjuk majd a fiatal Dumbledore-t (Toby Regbo), az állítólagos szerelmét és későbbi ellenfelét, Gellert Grindewaldot (Jamie Campbell Bower), de felbukkan Dumbledore testvére, Aberforth (a Rómában Juius cézárt alakító Ciarán Hinds) és a Mágiaügyi Minisztérium új vezetője, Rufus Scrimgeour (Bill Nighy) is. A sztori ismert Rowling regényéből: Harry, Ron és Hermione ellógják az utolsó tanévet, hogy elpusztítsák a Voldemort lélekszinlánkjait tartalmazó Horcruxokat és megtalálják a végső összecsapáshoz a halál ereklyéit.

5,96

9. Tron 2.0 (december)

82-ben a Disney 17 millióból készített Tronja annak ellenére kultscifi lett, hogy csak 33 milliót kaszált. Épp ezért érthetetlen, hogy csak 27 évvel később kap folytatást, amit ráadásul az elsőfilmes Joseph Kosinski rendez. Az első rész főszereplő programozójának (Jeff Bridges) 27 éve született egy fia (Garrett Hedlund), aki most átkerül ugyanabba a virtuális programba, ahol már az apja az úr. A Disney trükkcsapatának köszönhetően 3D-ben is élvezhetjük a színes csíkokat húzó motorozásokat és gladiátorviadalokat, és ezúttal a Dr. House bombázó dokinőjén, Olivia Wilde-on is feszülni fog a kultikus sztreccsruha!

5,48

I0. Machete

Robert Rodriguez legújabb grindhouse mozija a Halálbiztos és a Terrorbolygó közé forgatott kamutrailerből nőtte ki magát. Aki számít a B-filmes műfajban, de kimaradt az Expendablesből, az szinte mind itt van: a főszereplő Danny Trejo mellett Steven Seagal, Don Johnson és a Rodriguez-filmekből kihagyhatatlan Cheech Marin és Tom Savini kapta a főbb szerepeket (drogbáró, bérgyilkos stb.), a kötelező jó nőket pedig Rose McGowan (Rodriguez jelenlegi csaja), Jessica Alba, Michelle Rodriguez és Lindsay Lohan játsszák. Hogy a 20 milliós minimálköltségvetésből ennyi sztár mellett mennyi jutott a korrupt szenátort alakító Robert De Nirónak, rejtély. A filmet július és szeptember között forgatták texasi helyszíneken, jelenleg a Troublemaker stúdióban vágják. Rodriguez egy interjúban elárulta, Danny Trejóval már 94 óta gondolkodtak a Machetén (Trejo pont ilyen mészárolós karaktert játszott a Volt egyszer egy Mexikóban is), amit siker esetén a trilógia többi darabja, a Machete Kills és a Machete Kills Again követne.

6,43