Viola
-5 °C
-2 °C

Harrison Ford új filmje keveseket érdekelt

2010.01.25. 16:02
Három új film próbálkozott elnyerni a nézőket Észak-Amerikában ezen a hétvégén: Harrison Ford drámája keveseket érdekelt, szintén nem termelt sokat Dwayne Johnson fogtündéres vígjátéka, a Légió viszont korrekt eredményt ért, de az Avatart nem tudta lelökni az élről.

Bevételi történelmet írunk a Hollywood.com elemzője szerint: "nincs jele annak, hogy az érdeklődés csillapodna, vagy hogy komoly ellenfele lenne az Avatarnak". Zsinórban a hatodik hétvégét tölti a lista élén. James Cameron előző megasikere 15 hétig tanyázott az első helyen, ezt az Avatar biztosan nem lesz képes megismételni, azonban a Titanic összbevételét hamarosan lehagyja. Ezen a víkenden A sötét lovagot utasította maga mögé a sci-fi, átsuhant az általa elért 533 millión és végül 552,7 millió dollárnál állapodott meg.

A világszerte elért összbevétele eközben 1,836 milliárd dollárnál jár, 600 ezer dollár kerül ahhoz, hogy lehagyja minden idők legtöbbet termelő filmjét, a Titanicot, hamarosan pedig a kétmilliárdon is átlép.

Második helyen kezdett a Légió (Legion), a sci-fi horrort Scott Stewart rendezte, aki eddig vizuális effektesként dolgozott olyan filmekben, mint a Vasember, a Sin City vagy Karib-tenger kalózai. Első rendezésében máris kiírtaná az ember fajt, a Mindenható küldi ehhez az arkangyalok légióit a Földre. A film 18 millió dollárt szedett össze három nap alatt, amiben az is közrejátszhatott, hogy Dennis Quaid az egyik főszereplő. Ez a 26 millió dolláros előállítási költségei mellett kifejezetten jónak számít. A közönség viszont nem volt annyira megelégedve (5,9-en áll az imdb-n) és a látványon kívül a kritikusok is lehúzták (csak 23 százalékuknak tetszett). "A Légióban nem az Mindenható a rossz, hanem a lassú, bő lére eresztett dialógusok, vacak, unalmas karakterek" - írja az IGN.

Lanyhult az érdeklődés az Eli könyve Washington-film iránt, a posztapokaliptikus mozi feleannyit termelt, mint egy hete, 17 millió dollár került a kasszákba, összesen 62 milliót gyűjtött az alkotás.

Dwayne Johnson a negyedik helyet kaparintotta meg: 14,5 millió dollárt szedett össze a 48 millióba került produkció a hétvégén. Arnold Schwarzenegger hiába adta át jelképesen a stafétabotot a pankrátorszínésznek az Amazonas kincsében, eddig legnagyobb sikerét családi vígjátékkal aratta (Gyerekjáték). A Tooth Fairyben erőszakos jégkorongozót alakít, akinek egy hetet fogtündérként kell tevékenykednie. A közönség utálta a filmet, csak 4-es az átlaga az imdb-n, a kritikusok is lehúzták. "Mennyire vicces Dwayne Johnson balerinacipőben és tüllszoknyában? Semennyire" - írja a Boston Globe. "Johnsonnak köszönhetően a film nem fáj annyira, mint a foghúzás, de nem is szeretnénk megismételni" - véli a Film Journal International írója.

film450

Peter Jackson filmje, a Komfortos mennyország c. fantasydráma második hetén már csak 8,8 milliót kasszírozott, így a 65 milliós költségvetésű alkotás veszteséges lesz.

A CBS Films első mozis műve az Extraordinary Measures debütálásakor 7 millió dollárt hozott csak, pedig olyan sztárokkal készült, mint Harrison Ford és Brendan Fraser. A kritikusok többsége szerint inkább a tévéképernyőjére való a dráma, a CBS vasárnap esti műsorába. "Csak Ford jelenléte és játéka emeli ki a filmet a tévés középszer szintjéről" - írja a Minneapolis Star Tribune.

Átlépett a 200 millión az Alvin és a mókusok folytatása, 6,5 millió dollárt gyűjtött össze, amivel együtt 204,3 milliója van a filmnek. Kilencedik az Egyszerűen bonyolult romantikus vígjáték, csak negyedannyival kevesebben ültek be rá, mint egy hete, a 80 millióba került film 6,1 millió dollárt termelt, így az most már 98,6 millió dollárt hozott a mozikban. A Top 10 utolsó helyezettje a Spy Next Door 4,7 millió dollárral, eddig 18,7 milliót hozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!