Natália
1 °C
7 °C

A szemle nem viszi előre a filmgyártást

2010.01.26. 20:56
Kérdés, hogy érdemes-e egy filmfesztivál miatt 3,7 milliárd forintot elkölteni. Ez a filmek éves összköltsége, de tavaly a szemlén kívül a mezőny tagjaira kevés kivételtől eltekintve nem nagyon váltottak jegyet. A február 2-tól tartó 41. Magyar Filmszemle 16 játékfilmjének rendezőiből idén a fiatalok okozhatnak meglepetést, de legtöbben épp a kis pénzből készült műveket, a kisfilmeket és dokumentumfilmeket várják.

"Fontos, hogy az évek óta húzódó ígéret, hogy kiírnak pályázatot szemleigazgatóra, valósuljon meg, mert enélkül nem lehet koncepciózusan változtatni ezt a rossz hatásfokkal működő rendezvényt - mondta Muhi András producer, az Inforg stúdió vezetője a javaslatát. - Csak úgy lehet döntéseket hozni, csak úgy lehet arca az eseménynek és csak úgy lehet kizárni a felesleges hibákat, ha van egy felelőse mindennek." Az ideinek is csak szemletanács elnöke van, Novák Emil, aki megerősítette, hogy ezzel a titulussal nem nagyon lehet önálló elképzeléseket megvalósítani.

A tavalyi mezőny csak a szemlén volt siker

A szemlét a legtöbb kritika mégis a mezőny miatt éri. "Izgalmas megnézni a tavalyi szemlén szereplő vagy akár nyertes filmek nézőszámát, külföldi szerepléseit: itthon nem nézte senki ezeket, nem szerepeltek A-kategóriás fesztiválokon" - hangsúlyozta Kálomista Gábor producer. Gárdos Péter Tréfája versenyzett Moszkában, de tény, hogy egész évben nem volt egy magyar film sem, ami Cannes-ban, Berlinben vagy Velencében versenyzett volna. A Filmunió beszámolója a részvételekről itt olvasható: Szabó Simon a Sao Paulo-i mustrán, Mátyássy Áron Varsóban, Pálfi György Karlovy Varyban szerepelt.

Az idei szemléből Novák Emil is inkább a kisfilmeket emelte ki az Indexnek (33 indul) a mezőnyből, illetve a dokumentumfilmeket (30 a 169-ből). Holott azt a kategóriát is jó lenne ilyen lelkesedéssel várni, amire egy csomó állami támogatást és energiát rááldoztak, vagyis a játékfilmekét.

szemle

Már tavaly is a lowbudget ág volt az érdekes a filmszemlén, ami a támogatási szisztéma alkalmas voltát kérdőjelezi meg. "Az idei költségvetést még a tervek szerint február 28-án az eddigi kuratórium osztja be" - árulta el Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára, hozzátette, hogy az új MMK elnök és kuratóriumtagokat márciusban iktatják be. Vagyis nem várható nagy változás a pénzosztást tekintve az eddigiekhez képest. Tavaly 35 film indult, de izgalmat csak a fiatalok jelentettek, és ők is inkább csak a hazai szakmai körökben. Idén 3,7 milliárd forintot költöttek a versenyfilmekre, 16 játékfilm került be, és a fiataloktól várják a meglepetést.

Jönnek a fiatalok

Az idei játékfilmek mezőnyében Hajdu Szabolcsban bíznak többen, hogy új filmjével, a  Bibliotheque Pascallal beérik. "A nagyjátékfilmekből három tetszett" - árulta el Novák Emil a faggatózásunkra, és megnevezés helyett a műfaji sokszínűséget hangsúlyozta, bár idén nincs külön díj a közönségfilmnek, épp ezzel akarnak egyenjogúságot követelni. Lesz szerzőifilm (Jancsó Miklós és Mészáros Márta filmje), közönségfilm (Vágvölgyi András Kolorado Kidje, a Team Building és Czukor show), sorolta. Középnemzedékből ő is Hajdút emelte ki, a fiatalakból meg többen is most debütálnak: Köves Krisztián Károly, Dömötör Tamás, Orosz Dénes és Almási Réka. A nagyjátékfilmes vetélkedésben indul új filmjével még Dyga Zsombor, Pacskovszky József és két filmjével is Sas Tamás.

"Minden film számára esélyegyenlőséget kell biztosítani" - fogalmazott elvárásairól Szomjas György filmrendező, a szemlét a MMK-val együtt rendező Magyar Filmművészek Szövetsége főtitkára, a szemletanács tagja. Kálomista Gábor producer viszont épp azt sajnálja, hogy a 13 ezres nézettséget elért dokumentumfilmje, a Szíven szúrt ország nem kapta meg az esélyt: nem válogatta be az előzsűri. "Aktuális a témája, az ötödik legnézettebb film lett itthon, dvd-n ki van adva Magyarországon és Romániában, erre az előzsűri úgy gondolta, hogy nem fér el 30 versenyfilm között. Kiemelt információban meg nem kértem" - hangsúlyozta a producer, aki kivételesen társrendezője is volt a filmjének.

Lepel, ami takarja a viszonyokat

"A szemle már nem viszi előre a magyar filmgyártást, csak lepel, ami takarja a jelenlegi viszonyokat - tette még hozzá a producer. - Európa közepén arra pénzt szerezni, hogy a szemlére készítsünk filmeket, és ezeket csak magyar filmekkel versenyeztessük, közben nemzetközi megmérettetés nincs, az nonszensz."

Muhi András szerint egy normális nemzetközi versenyfesztivált kéne itthon indítani, emellett a külföldiek szemlés meghívásánál is jobban kellene figyelni a piaci szempontokra. "Nemcsak kritikusokra, fesztiváligazgatókra kellene számítani, hanem világforgalmazókat, producereket, televíziós szerkesztőket meghívni" - vetette fel. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy igyekeznek: "Nyolc forgalmazó cég – köztük a Fortissimo Films, az IntraMovies és a Match Factory - képviselője fogadta el a filmunió meghívását, hangsúlyoznánk, hogy a forgalmazók többsége ebben az időszakban már a berlini EFM-re koncentrál, ezért is fontos, hogy ebben az évben már önálló magyar standdal várjuk az érdeklődőket a február 11-én kezdődő Berlinale filmvásárján”.

160 millió forint a szemle költségvetése, ami kevesebb a tavalyinál. Tóth Erzsébet a spórolásról elmondta, hogy egy nappal rövidebb a szemle, vidékre is csak három helyszínre mennek, illetve a Kongresszusi Központ helyszínének költségével is kevesebbet fizettek, mert lecserélték: "nem szerette meg a közönség és drága is volt, a vetítés körülményei miatt az alkotók is kiborultak, és az együttlét sem érdekli már a szakmát" - árulta el.

Szellőztessük meg a színészeket

"Elmozdulást kéne tenni a vörös szőnyeg felé a külsőségekkel, hogy legyen jobban hírértéke a filmszemlének, kivetítővel, ilyesmikkel. A színészeket is kicsit meg kéne szellőztetni" - sorolta még Muhi. Novák Emil rendezi a nyitóeseményt: az említett részletekről annyit elárult, hogy idén sem lesznek. "Szigorúan mozi" jelszóval rendezik meg a nyitóeseményt, ami így is rendhagyó lesz: egyszerre öt teremben is levetítik, ahogy Garas Dezső megnyitja a fesztivált, a Muzsikás együttes közreműködik, és Balázs Béláról szóló kisfilmet is műsorra tűznek (Muhi Klára rendezésében). A nagy nyitófilm Jancsó Miklós - a versenyben nem induló - Oda az igazság című alkotása lesz.

Gryllus Dorka és Ursina Lardi
Gryllus Dorka és Ursina Lardi

A MOM Park mellett idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház a szemle másik helyszíne. A mustrát záró díjátadó gála a Sportmax 2 sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban lesz. Az információs és egyéb vetítésekkel együtt egy hét alatt összesen 200 filmet vetítenek majd le

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?