no

A szemle nem viszi előre a filmgyártást

2010.01.26. 20:56
Kérdés, hogy érdemes-e egy filmfesztivál miatt 3,7 milliárd forintot elkölteni. Ez a filmek éves összköltsége, de tavaly a szemlén kívül a mezőny tagjaira kevés kivételtől eltekintve nem nagyon váltottak jegyet. A február 2-tól tartó 41. Magyar Filmszemle 16 játékfilmjének rendezőiből idén a fiatalok okozhatnak meglepetést, de legtöbben épp a kis pénzből készült műveket, a kisfilmeket és dokumentumfilmeket várják.

"Fontos, hogy az évek óta húzódó ígéret, hogy kiírnak pályázatot szemleigazgatóra, valósuljon meg, mert enélkül nem lehet koncepciózusan változtatni ezt a rossz hatásfokkal működő rendezvényt - mondta Muhi András producer, az Inforg stúdió vezetője a javaslatát. - Csak úgy lehet döntéseket hozni, csak úgy lehet arca az eseménynek és csak úgy lehet kizárni a felesleges hibákat, ha van egy felelőse mindennek." Az ideinek is csak szemletanács elnöke van, Novák Emil, aki megerősítette, hogy ezzel a titulussal nem nagyon lehet önálló elképzeléseket megvalósítani.

A tavalyi mezőny csak a szemlén volt siker

A szemlét a legtöbb kritika mégis a mezőny miatt éri. "Izgalmas megnézni a tavalyi szemlén szereplő vagy akár nyertes filmek nézőszámát, külföldi szerepléseit: itthon nem nézte senki ezeket, nem szerepeltek A-kategóriás fesztiválokon" - hangsúlyozta Kálomista Gábor producer. Gárdos Péter Tréfája versenyzett Moszkában, de tény, hogy egész évben nem volt egy magyar film sem, ami Cannes-ban, Berlinben vagy Velencében versenyzett volna. A Filmunió beszámolója a részvételekről itt olvasható: Szabó Simon a Sao Paulo-i mustrán, Mátyássy Áron Varsóban, Pálfi György Karlovy Varyban szerepelt.

Az idei szemléből Novák Emil is inkább a kisfilmeket emelte ki az Indexnek (33 indul) a mezőnyből, illetve a dokumentumfilmeket (30 a 169-ből). Holott azt a kategóriát is jó lenne ilyen lelkesedéssel várni, amire egy csomó állami támogatást és energiát rááldoztak, vagyis a játékfilmekét.

szemle

Már tavaly is a lowbudget ág volt az érdekes a filmszemlén, ami a támogatási szisztéma alkalmas voltát kérdőjelezi meg. "Az idei költségvetést még a tervek szerint február 28-án az eddigi kuratórium osztja be" - árulta el Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára, hozzátette, hogy az új MMK elnök és kuratóriumtagokat márciusban iktatják be. Vagyis nem várható nagy változás a pénzosztást tekintve az eddigiekhez képest. Tavaly 35 film indult, de izgalmat csak a fiatalok jelentettek, és ők is inkább csak a hazai szakmai körökben. Idén 3,7 milliárd forintot költöttek a versenyfilmekre, 16 játékfilm került be, és a fiataloktól várják a meglepetést.

Jönnek a fiatalok

Az idei játékfilmek mezőnyében Hajdu Szabolcsban bíznak többen, hogy új filmjével, a  Bibliotheque Pascallal beérik. "A nagyjátékfilmekből három tetszett" - árulta el Novák Emil a faggatózásunkra, és megnevezés helyett a műfaji sokszínűséget hangsúlyozta, bár idén nincs külön díj a közönségfilmnek, épp ezzel akarnak egyenjogúságot követelni. Lesz szerzőifilm (Jancsó Miklós és Mészáros Márta filmje), közönségfilm (Vágvölgyi András Kolorado Kidje, a Team Building és Czukor show), sorolta. Középnemzedékből ő is Hajdút emelte ki, a fiatalakból meg többen is most debütálnak: Köves Krisztián Károly, Dömötör Tamás, Orosz Dénes és Almási Réka. A nagyjátékfilmes vetélkedésben indul új filmjével még Dyga Zsombor, Pacskovszky József és két filmjével is Sas Tamás.

"Minden film számára esélyegyenlőséget kell biztosítani" - fogalmazott elvárásairól Szomjas György filmrendező, a szemlét a MMK-val együtt rendező Magyar Filmművészek Szövetsége főtitkára, a szemletanács tagja. Kálomista Gábor producer viszont épp azt sajnálja, hogy a 13 ezres nézettséget elért dokumentumfilmje, a Szíven szúrt ország nem kapta meg az esélyt: nem válogatta be az előzsűri. "Aktuális a témája, az ötödik legnézettebb film lett itthon, dvd-n ki van adva Magyarországon és Romániában, erre az előzsűri úgy gondolta, hogy nem fér el 30 versenyfilm között. Kiemelt információban meg nem kértem" - hangsúlyozta a producer, aki kivételesen társrendezője is volt a filmjének.

Lepel, ami takarja a viszonyokat

"A szemle már nem viszi előre a magyar filmgyártást, csak lepel, ami takarja a jelenlegi viszonyokat - tette még hozzá a producer. - Európa közepén arra pénzt szerezni, hogy a szemlére készítsünk filmeket, és ezeket csak magyar filmekkel versenyeztessük, közben nemzetközi megmérettetés nincs, az nonszensz."

Muhi András szerint egy normális nemzetközi versenyfesztivált kéne itthon indítani, emellett a külföldiek szemlés meghívásánál is jobban kellene figyelni a piaci szempontokra. "Nemcsak kritikusokra, fesztiváligazgatókra kellene számítani, hanem világforgalmazókat, producereket, televíziós szerkesztőket meghívni" - vetette fel. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy igyekeznek: "Nyolc forgalmazó cég – köztük a Fortissimo Films, az IntraMovies és a Match Factory - képviselője fogadta el a filmunió meghívását, hangsúlyoznánk, hogy a forgalmazók többsége ebben az időszakban már a berlini EFM-re koncentrál, ezért is fontos, hogy ebben az évben már önálló magyar standdal várjuk az érdeklődőket a február 11-én kezdődő Berlinale filmvásárján”.

160 millió forint a szemle költségvetése, ami kevesebb a tavalyinál. Tóth Erzsébet a spórolásról elmondta, hogy egy nappal rövidebb a szemle, vidékre is csak három helyszínre mennek, illetve a Kongresszusi Központ helyszínének költségével is kevesebbet fizettek, mert lecserélték: "nem szerette meg a közönség és drága is volt, a vetítés körülményei miatt az alkotók is kiborultak, és az együttlét sem érdekli már a szakmát" - árulta el.

Szellőztessük meg a színészeket

"Elmozdulást kéne tenni a vörös szőnyeg felé a külsőségekkel, hogy legyen jobban hírértéke a filmszemlének, kivetítővel, ilyesmikkel. A színészeket is kicsit meg kéne szellőztetni" - sorolta még Muhi. Novák Emil rendezi a nyitóeseményt: az említett részletekről annyit elárult, hogy idén sem lesznek. "Szigorúan mozi" jelszóval rendezik meg a nyitóeseményt, ami így is rendhagyó lesz: egyszerre öt teremben is levetítik, ahogy Garas Dezső megnyitja a fesztivált, a Muzsikás együttes közreműködik, és Balázs Béláról szóló kisfilmet is műsorra tűznek (Muhi Klára rendezésében). A nagy nyitófilm Jancsó Miklós - a versenyben nem induló - Oda az igazság című alkotása lesz.

Gryllus Dorka és Ursina Lardi
Gryllus Dorka és Ursina Lardi

A MOM Park mellett idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház a szemle másik helyszíne. A mustrát záró díjátadó gála a Sportmax 2 sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban lesz. Az információs és egyéb vetítésekkel együtt egy hét alatt összesen 200 filmet vetítenek majd le