Egy évig is rágódhatnak Polanski kiadatásán

2010.01.31. 13:23 Módosítva: 2010.01.31. 13:37
Hónapokig, de akár egy évig is elhúzódhat Roman Polanski kiadatása, mondta a svájci igazságügyi miniszter. A hatóságok heteken belül döntenek az amerikai kérésről, de a rendező két testületnél is fellebbezhet.

A svájci igazságügyi miniszter szerint akár egy évbe is beletelhet, mire kiderül, kiadják-e az Egyesült Államoknak Roman Polanskit. Az Oscar-díjas filmes jelenleg házi őrizetben van svájci otthonában.

Kiadatását azért kérte egy kaliforniai bíróság, mert 30 ével ezelőtt Polanski megerőszakolt egy akkor 13 éves lányt, majd elhagyta az országot. A lengyel származású, Franciaországban élő filmest azóta körözik az amerikaiak. A svájci hatóságok néhány héten belül dönthetnek arról, hogy eleget tesznek-e a tengerentúli kérésnek.

"Ha a sváji igazságügyi tárca úgy dönt, kiadja Polanskit, akkor a filmes fellebbezhet a szövetségi büntetőbíróságon majd a szövetségi legfelsőbb bíróságon is"- mondta Eveline Woldmer-Schlump. Ha a rendező él a fellebbezés lehetőségével, akkor az egész ügy elhúzódhat. "Nehéz megmondani pontosan mennyivel. De néhány hónaptól kezdve akár egy év is lehet" a csúszás" - mondta a miniszter.

Polanskit tavaly szeptember végén vették őrizetbe Svájcban, amikor a zürichi filmfesztiválra érkezett. Az Egyesült Államok októberben kérvényezte kiadatását. Polanski december elejéig előzetesben volt, majd 4,5 millió frankos (kb. 830 millió forint) óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték. A rendező útlevelét elvették, és elektromos nyomkövetőt kell viselnie.

Polanski és ügyvédei megpróbálták elérni, hogy ejtsék az évtizedes vádakat, majd amikor ez nem sikerült, akkor azt kérték, hogy távollétében ítélkezzenek felette. A kaliforniai bíróság ezt is elutasította.