Ödön
1 °C
11 °C

Egy évig is rágódhatnak Polanski kiadatásán

2010.01.31. 13:23 Módosítva: 2010-01-31 13:37:49
Hónapokig, de akár egy évig is elhúzódhat Roman Polanski kiadatása, mondta a svájci igazságügyi miniszter. A hatóságok heteken belül döntenek az amerikai kérésről, de a rendező két testületnél is fellebbezhet.

A svájci igazságügyi miniszter szerint akár egy évbe is beletelhet, mire kiderül, kiadják-e az Egyesült Államoknak Roman Polanskit. Az Oscar-díjas filmes jelenleg házi őrizetben van svájci otthonában.

Kiadatását azért kérte egy kaliforniai bíróság, mert 30 ével ezelőtt Polanski megerőszakolt egy akkor 13 éves lányt, majd elhagyta az országot. A lengyel származású, Franciaországban élő filmest azóta körözik az amerikaiak. A svájci hatóságok néhány héten belül dönthetnek arról, hogy eleget tesznek-e a tengerentúli kérésnek.

"Ha a sváji igazságügyi tárca úgy dönt, kiadja Polanskit, akkor a filmes fellebbezhet a szövetségi büntetőbíróságon majd a szövetségi legfelsőbb bíróságon is"- mondta Eveline Woldmer-Schlump. Ha a rendező él a fellebbezés lehetőségével, akkor az egész ügy elhúzódhat. "Nehéz megmondani pontosan mennyivel. De néhány hónaptól kezdve akár egy év is lehet" a csúszás" - mondta a miniszter.

Polanskit tavaly szeptember végén vették őrizetbe Svájcban, amikor a zürichi filmfesztiválra érkezett. Az Egyesült Államok októberben kérvényezte kiadatását. Polanski december elejéig előzetesben volt, majd 4,5 millió frankos (kb. 830 millió forint) óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték. A rendező útlevelét elvették, és elektromos nyomkövetőt kell viselnie.

Polanski és ügyvédei megpróbálták elérni, hogy ejtsék az évtizedes vádakat, majd amikor ez nem sikerült, akkor azt kérték, hogy távollétében ítélkezzenek felette. A kaliforniai bíróság ezt is elutasította.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?