Kutyából szalonna, de lehet, hogy kolbász

2010.02.05. 10:33 Módosítva: 2010.02.05. 11:04
Az Állomás című Pajer Róbert-sorozat további részeit is szívesen megnéznénk, Szabó Csilla pedig új Moszkva tért rendezett, de ez egyáltalán nem baj.

Állomás – Kutyából nem lesz szalonna

allomas1

Az Állomás egy 2008-ban indult Pajer Róbert-sorozat, ami a Kutyából nem lesz szalonna című epizóddal mutatkozott be a szemlén csütörtökön. Az események a szerb, román és magyar határ találkozásánál fekvő Tuslag vasutállomásán, annak gazos környékén zajlanak. Itt tölti mindennapjait Józsi, az állomásfőnök, Irén, a pénztárosnő, Ervin, aki szintén ott dolgozik, Ervin kutyája, Zoja, valamint Józsi családja. Józsi nem a legjobb állomásfőnök. Munkaidőben kolbászt tölt, kártyázik, pálinkázgat. Sok munka úgy sincs, ami meg van, azt Ervinke megcsinálja. Egy átlagos kolbásztöltős napon Józsinak eszébe ötlik, hogy az állomáson történt hibákért Ervin a felelős, ráadásul Zoja a kolbászaiba is beleevett. Ezek után nem bánik kedvesen Ervinnel, és még azt is megjegyzi, milyen jó kolbász lenne a kutyájából, a kis tacskó pedig másnap eltűnik. Józsi ezután újabb kolbászokat készít, és megindulnak a gyanúsítgatások. Amikor a Józsit  játszó Csuja Imre feltűnt az elején, ahogy egy padot emelget súlyzózás gyanánt, szutykos pólóban, már lehetett sejteni, kellemes 27 perc elé nézünk. Az Állomás kellőképpen vicces és szórakoztató, leginkább Csujának köszönhetően, aki hozza a tőle megszokott karaktert, de többiekkel sincs gond. Szívesen megnéznék több részt is.

És a nyolcadik napon

Különleges film ez, egy egyedülálló anya és Down-szindrómás gyermekének története. A vetítés idejére félig megtelt a moziterem, ez 50 embert jelent kábé. A rendezője ennek is Pajer Róbert, aki teljesen más vizekre evezett. A film az azonos című, nagy sikerrel játszott színdarab alapján készült. A történet jól indul, az események közepébe csöppenünk, a sztori is érdekes, Down-szindrómásról szóló filmet még nem is láttam. Az anya küzdelme és kitartása megkapó. A film megmutatja, egy beteg gyerek is tud annyi örömet okozni egy szülőnek, mint egy egészséges. Értékei ellenére zonban engem nem tudott végig lekötni, bár csak 52 perces.  A főbb szerepekben Szalay Krisztinát és Cserna Antalt láthatjuk, több Down-szindrómás kisfiú és kislány is szerepet kapott benne.

Komoly dolgok

Komolydolgok 03

Az elsőfilmes rendező, Szabó Csilla munkájának vetítése előtt tovább nőtt a látogatók száma. Nem hiába, a Komoly dolgok kifejezetten jól sikerült film. Az alig pár nap alatt leforgatott, minimálköltségvetésű mű az utolsó nyár témát viszi tovább, az érettségi utáni időszakkal foglalkozik, a felnőtté válás küszöbét mutatja be három barát szemszögéből. Rengeteg benne a humor, a karakterek szimpatikusak, vannak emlékezetesek is köztük, mint Lambert, a három főszereplő egyike, vagy a fradista taxisofőr. Hatalmas jelenetek is akadnak, például Szonya apjának jelenete az esküvő reggelén, vagy a főzőműsor az erdőben. A film légköre, hangulata a Moszkva tér fílingjére emlékeztet, akinek az tetszett, annak valószínűleg ez is fog. Igaz, itt a szereplők már dolgoznak, a jövőjüket építik, de belül gyerekek még. A film címe komoly, mégis rengeteg nevetésre és kellemes történetre számíthat, aki megnézi.