Eladják az egész Terminátor-világot

2010.02.10. 10:31 Módosítva: 2010.02.10. 10:31
Hiába volt sikeres a Terminátor-széria negyedik része, a jogokat kezelő cég csődbe ment, ezért hónapok óta igyekeznek szabadulni. Most árverésen közd a Sony és a Lionsgate, a licit harmincmillióról indul.

Maratoni, ötórás árverés keretében akar túladni végre a jogtulajdonos Halycon Co a Terminátor-világ jogain. Mindkét versenyben lévő licitáló, a Sony Pictures és a Lionsgate is azt ígéri, hogy a ma, Los Angeles-i idő szerint délután esedékes árverésen a végsőkig kitart, és újabb ajánlatokat tesz a Schwarzenegger-fejű robotokkal benépesített világ film-, regény- és egyéb franchise-jogaiért.

A Deadline Hollywood értesülései szerint a Lionsgate a jogok birtokában vissza akar menni a sztori alapjaihoz, és újból szeretné építeni a Terminátor-legendát, sőt a látvány helyett inkább az érzelmekre helyezné a hangsúlyt, míg a legutóbbi Terminátor-film nemzetközi forgalmazását is végző Sony inkább folytatná a negyedik részben megkezdett posztapokaliptikus víziót.

A Terminátor 4 világszerte 380 millió dolláros bevételt hozott, ami a 200 millió dolláros teljes költségvetéshez képest jó eredmény, a jogokat birtokló Halycon Co mégis csődvédelmet volt kénytelen kérni az elégedetlen hitelezők rohama miatt. (Iparági pletykák szerint többek közt azért, mert túl sokat, körülbelül 150 milliót költöttek promócióra)

Andrew Vajnától és Mario Kassartól, a Terminátor-széria producereitől a Halcyon Co vette meg a jogokat harmincmillió dollárért 2007 májusában. Az első ajánlatot tavaly év végén a Lionsgate tette, 15 millió dollárt ajánlott volna, ezenfelül 5 százalékot a jövőbeni filmek jogaiból, de ezt keveselték a tuladjonosok, akik szerint 60/-70 milliót is érnek a film- a könyv, a dvd- és persze a Big Mac mellé csomagolt, fröccsöntött T800-asok jogai. Ráadásul közben a Sony is jelentkezett a Halyconnál.

A cég most azért kér legalább 29,5 milliót a jogokért, mert időközben csődbe ment, és legalább ekkora összegre van szüksége a legnagyobb hitelezők kifizetésére.

A körvonalazódó alku alapján a Halycon ezentúl is részesedne a széria harmadik és negyedik részének bevételeiből, többek közt a dvd-, bluray, valamit ondemand jogokból, emellett minden újabb Terminátor-film után ötmillió dollárt kapna.