Depardieu és Hajdu Szabolcs a Berlinalén

2010.02.11. 15:28
Martin Scorsese, Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Jessica Alba, Michael Winterbottom és Hajdu Szabolcs is részt vesz a ma megnyíló 60. Berlini Filmfesztiválon. 10 millió forint állami támogatást kapott a Hungaricom a magyar filmek népszerűsítésére a berlini filmpiacon.

A Berlinálé versenyszekciójában 20 film szerepel, összesen 16 világpremier lesz: német, amerikai, francia, brit, norvég, dán, kínai, japán, orosz, török, iráni és argentin filmek között debütál Roman Polanski legújabb filmje, a Ghost Writer című politikai thriller is. A rendező még videóüzenetet sem küld a versenybe háziőrizetéből. Versenyen kívül, a Berlinale Special szekcióban mutatják be Rob Marshall Kilenc című musicalét.

A mai nyitó- és a 11 nappal későbbi zárófilm is ázsiai lesz. A kínai Vang Csüan Tuan Jüan című filmje lesz a nyitófilm, a rendező Arany Medvét kapott már itt a Tuja házassága filmjéért. A fesztivál február 20-án a japán Yoji Yamada filmjével (Otouto) zárul.

Shutter Island c. film is versenyben
Shutter Island c. film is versenyben

Jubileum Hajdu Szabolccsal

Hajdu Szabolcs filmjét, a szemlén fődíjazott Bibliotheque Pascalt a Berlinale Fórum szekciójába válogatták be, az avantgard filmek gyűjtőblokkjába. "Itt általam nagyon nagyra tartott ikonok versenyeztek már, mint Wong Kar Wai, Michael Haneke, Martin Scorsese, John Cassavetes, úgyhogy nagyon örülök, hogy most én is részt vehetek rajta" - mondta a rendező.

A 60. évfordulót a Belinalén azzal is megünneplik, hogy az elmúlt 59 évről filmmel is beszámolnak, illetve megemlékeznek az itt megfordult sztárokról, mint Rita Hayworth, Cary Grant, Sophia Loren, Gary Cooper, Jean Gabin, Gina Lollobrigida és Federico Fellini. Idén még Leonardo DiCapriót, Jeanne Moreau-t, Ben Stillert, Gérard Depardieu-t, Ewan McGregort, Ben Kingsleyt és Jackie Chant is várják.

Magyarok még

A HungariCom Kft. a Magyar Filmunióval közös standon képviseli a magyar filmeket a filmpiac részén lévő standon, a kísérőrendezvényként szervezett European Film Marketen. Almási Réka Team Building, Sas Tamás Szélcsend és Orosz Dénes Poligamy című filmjét mutatják be itt. A Kálomista Zsuzsa vezette HungariCom Kft. a fenti három film mellett, további 44-et népszerűsít a 10 milliós állami támogatásból: köztük Goda Krisztina Kaméleon, Pálfi György Nem vagyok a barátod, Fonyó Gergely Made in Hungária, Herendi Gábor Valami Amerika 1.-2., Goda Krisztina Szabadság Szerelem! és Makk Károly Így, ahogy vagytok című filmjeit.

A meghívásos alapon működő koprodukciós vásáron Szász János filmterve szerepel. A fiatal filmes tehetségeket bemutató Talent Campus szekciónak három magyar résztvevője lesz, Nagypál Orsolya és Zomborácz Virág filmrendezők, Vízkelety Márton operatőr. A legtehetségesebb európai fiatal színészeknek bemutatkozási lehetőséget nyújtó Shooting Stars programnak ezúttal nincs magyar résztvevője. A berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum programsorozata, a Cinema Total vendége Jancsó Miklós lesz.

Zellweger is zsűritag

A rövidfilmesek, a dokumentumfilmesek, az elsőfilmesek is várhatják a díjkiosztót, illetve hagyományosan a gyerekfilmeknek is külön szekciójuk van. Több panelprogramot is tartanak, az egyik a jövő mozijáról szól.

Greenberg Ben Stillerrel
Greenberg Ben Stillerrel

A nagyjátékfilmes fő versenyprogram idei zsűrije: Werner Herzog, Francesca Comencini olasz rendező, Nuruddin Farah szomáliai író, Cornelia Froboess német színésznő, José Maria Morales producer, Yu Nan kínai színésznő és Renée Zellweger.