Mindenki vegyen a kezébe festékszórót

2010.02.16. 09:16 Módosítva: 2010.02.16. 09:16
Bemutatták a Berlinalén a világhírű street-art művész, Banksy filmjét. Az nem derült ki, a szervezők ígéretének megfelelően valóban megjelent-e a művész az eseményen.

A Sundance után a hétvégén a Berlinalén is levetítették a Banksy művésznéven közismert utcai graffitiművész Exit Through The Gift Shop című első filmjét. A kilétét szigorúan titkoló brit csak videóüzenetben, arctalanul, elváltoztatott hangon szólt a közönséghez. Az nem derült ki, a szervezők ígéretének megfeleően valóban megjelent-e az eseményen.

Az üzenetben a kapucnit a fejébe húzó, elsötétített arcú Banksy elmondta: az volt a célja, hogy olyan filmet készítsen, amely akkorát lendíthet a graffiti ügyén, mint a Karate kölyök a harcművészetekén. "Minden iskolást arra indíthat, hogy vegyen a kezébe festékszórót, és tegyen próbát vele" - fogalmazott a vasárnapi vetítés előtt lejátszott bevezetőjében. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy az ellenkező hatást váltja ki: "Lehet, hogy a filmünk azt műveli majd az utcai művészettel, amit a Cápa a vízisível."

A félig dokumentumfilm, félig játékfilm a városi művészet történetét meséli el Banksy korábbi kollégája, a francia Thierry Guetta közreműködésével, aki a javarészt illegálisnak számító tevékenységük közben örökítette meg a graffitiseket.

Banksy többek között az Izrael és Ciszjordánia között húzódó falra festett graffitijével, illetve a kaliforniai Disneylandet sokkoló, guantanamói elítéltet ábrázoló életnagyságú képével került a címlapokra. Műveitől nem áll távol a szatirikus ábrázolás, a politikát és a hagyományos kultúrát egyaránt "kóstolgatja". A művész munkáit manapság nagy becsben tartják, egy-egy falról lementett képéért vagyonokat fizetnek a gyűjtők. Két éve egy londoni falra festett graffitije több mint 200 ezer fontért kelt el.

A graffitis rendezőként jegyzi a 87 perces filmet, amelyben többször tűnik fel munka közben - de csak a keze vagy a háta látható.

A The Hollywood Reporter című szaklap a produkciót "olyan hibrid dokumentumfilmként" jellemezte, amely "annyira valószerűtlen, hogy muszáj megnézni ahhoz, hogy értékelni lehessen". A Variety  pedig "a gerilla utcai művészet érdesen szórakoztató posztmodern feltérképezésének" nevezte, amely a műfaj emblematikus figuráját, Banksyt állította a középpontjába.

"Az Exit Through The Gift Shop egyike a legőszintébb filmeknek, amit valaha láttak" - ajánlotta a rendező a nézők figyelmébe az üzenetben. "Nem volt terv, nem volt forgatókönyv és még csak azt sem tudtuk, hogy film készül, amíg a felét le nem forgattuk. Szerintem ez egy jó film, már ha nem várnak tőle túl sokat" - körvonalazta a produkciót a debütáló filmes.

Dieter Kossick, a Berlinale igazgatója azt állította, hogy Banksy elutazik Berlinbe, de végül nem derült ki, hogy a titokzatos brit megjelent-e a bemutatón. Ámbár lehet, hogy mégis a fesztiváligazgatónak volt igaza, aki előzőleg így figyelmeztette a kíváncsiskodókat: "Ott lesz, csak senki nem fogja látni."