no

Itt a legélvezhetőbb iraki akcióthriller

2010.02.18. 15:57 Módosítva: 2010.02.18. 15:57
A héten sok jó film kerül a magyar mozikba: három Oscar-esélyes mellett egy tini olimposzos és egy Makk Károly-rendezés.

A bombák földjén

A filmet kevésbé ismert nevek játsszák, élükön Jeremy Rennerrel, nagyobb sztárok csak cameoszerepben láthatóak. A Holtpontot jegyző Kathryn Bigelow realisztikus iraki háborús filmje mégis 59 díjnál tart már, és kilenc Oscar várományosa. Bagdadban keres a néhány fős osztag bombát, egy haláleset után új taggal bővülnek (Renner), aki egy helyi kisfiú halála után kezd nyomozni.

A 15 millió  dollárból forgatott produkció rendezője 1989-91 között volt James Cameron neje, a terminátoros Linda Hamilton előtt, de nem ezért cikkeznek róla: filmjét az évtized legjobbjai közé sorolja az Uncut Magazine: "A legjobb amerikai produkció a Vérző olaj óta, sokkoló, felejthetetlen és elsöprő." Az Oscarért most Cameron Avatarja ellen indul versenybe. A film 8 ponton áll az imdb-n, a Rottentomatoeson 97 százalékos az átlaga. A háború tépázta Irakban játszódó mozi több szempontból is kiváló, csak azt a kérdést: nem teszik fel benne a Teletext szerint, hogy "mit keresnek itt az amerikai katonák”. A Washington Times is egyetért azzal, hogy a film elsőrangú akcióthriller: "Az iraki háborúról szóló alkotások közül a legélvezhetőbb."

Villámtolvaj

A Fox stúdió is bepróbálkozott egy saját fantasy franchise-zal,  miután a Magyarországon forgatott Eragonnal befürödtek. Megszerezték Rick Riordan regénysorozatának a megfilmesítési jogait, a rendezői teendőket pedig Chris Columbusra bízták, aki néhány évvel ezelőtt elindította útjára Harry Pottert. A filmben egy fiatal srác rájön, hogy Poszeidón leszármazottja, majd nagy feladat elé állítják, vissza kell szereznie Zeusz ellopott villámát Hádésztől. Logan Lerman alakítja a főszerepet, akit legközelebb valószínűleg Pókemberként láthatunk (ő az egyik esélyes). Sean Bean Zeusz, Uma Thurman Medúza, Rosario Dawson Perszefone, Pierce Brosnan egy kentaur.

A film 6,3-en áll az imdb-n, a kritikusok több mint felének nem tetszett a produkció,, 48 százalék a tetszési aránya. A Heat Magazine azt írja, nem rossz, de J. K Rowling, a Harry Potter írója továbbra is nyugodtan alhat. A Newsarama szerint az a gond, hogy túl sok időt töltenek a világ megmagyarázásával az egyéb izgalmak helyett.

Egek ura

Jason Reitman harmadik nagyjátékfilmjét már néhány hónappal ezelőtt Oscar-esélyesként emlegették. Végül öt kategóriában jelölték, ami külön érdekes, két mellékszereplő is jelölt lett: Vera Farmiga és Anna Kendrick. George Clooneyról azt mondták pár hete, hogy biztosan nem fog üres kézzel távozni a show-ról, ám ezt még a Golden Globe előtt volt, ahol végül Jeff Bridges vette át a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.

Eddig 42 díjat gyűjtött be a film, a forgatókönyvírókat Arany Glóbusszal jutalmazták. Clooney a történet szerint azzal foglalkozik, hogy embereket rúg ki. Egyik helyről a másikra repül, ahol aztán udvariasan közli az alkalmazottakkal, hogy el vannak bocsátva. Törzsutaspontokat gyűjtő életét két változás éri: találkozik egy nővel (Farmiga), aki ugyanígy él, és a cégénél az egyik munkaerő (Kendrick) előrukkol az utazásokra fordított költségek csökkentésének ötletével. 8 az átlaga az imdb-n, a Rottentomatoes oldalán 90 százalékon áll. A CNN Radio szerint Clooney tökéletesen játszott, a film pedig az év legjobbja: vicces, ötletes és jól megrendezett. A BDK Reviews Kendricket dicséri, azt állítva, a színésznő ellopja a show-t a többiek elől.

Agora

Alejandro Amenábar utoljára 2004-ben rendezett filmet, A belső tengert. Az 50 millió euróból forgatott moziban i. sz. 369-ben, Egyiptomban ketten is versengenek Hypatia filozófusnő kegyeiért. Az egyik Orestes, a nő tanítványa, a másik Davus, a rabszolga. Rachel Weisz játssza a főszerepet, mellette feltűnik Rupert Evans, Max Minghella és Oscar Isaac is. A filmet a Spanyol Nemzetközi Filmfesztiválon 13 díjra jelölték. 7,4-en áll az imdb-n, a kritikusok oldalán 50 százalék az átlaga. A Los Angeles Times szerint az Agora egy tehetséges, fiatal, nemzetközi filmkészítő  bravúros alkotása. Az indiewire azt írta, hogy az Agorában csak egy-két érdekes jelenet látható.

A fehér szalag

A fekete-fehér német dráma az I. világháború idején játszódik, a cselekményt pedig egy északnémet protestáns faluba helyezték. A faluban hirtelenül és váratlanul rejtélyes balesetek történnek, amely felbolygatják a lakók életét. A helyi iskola oktatói nyomozni kezdenek.

A Movie Retriever szerint a filmet nem könnyű elemezni és a játékidő idő  végén csak nagyon nehezen tud lelket önteni magába az ember. A Daily Telegraphban azt írják, a rendező kitett magáért, alkotása teljesen hipnotikus erejű, húsbavágó, karrierje legjobbját készítette el. Michael Haneke nemrég saját filmjének, a Funny Gamesnek a feldolgozásával jelentkezett, előtte a Rejtélyt láthattuk tőle, amiért Cannes-ban megkapta a legjobb rendezőnek járó elismerést, az Aranypálma-díjat már a Fehér szalagért vehette át. A Golden Globe-on a legjobb idegen nyelvű film kategóriában nyert, az Oscar-díjátadón két kategóriában is indul.

Így ahogy vagytok

A Makk Károly rendezésében készült produkció tévéjátéknak indult. A Székesfehérváron forgatott történet egy vidéki városban játszódik, ahol a katonai repülés többszörös világbajnokát választják polgármesternek. Hamarosan rádöbben, hogy a rendszer teljesen korrupt, sokan áskálódnak ellene. Cserhalmi György játssza a polgármestert, Törőcsik Mari egy gonosz ügyvédnő szerepében látható. Mellettük feltűnik még Trill Zsolt, Szabó Győző, Reviczky Gábor, Gáti Oszkár és Fenyő Iván. Információink szerint a forgatás után lassan fizették ki a stábot, Ozorai András producer elmondta, a banki kölcsönök visszavonása nehezítette a 85 millió forintból készült produkció anyagi hátterét.