Polanski lett a legjobb rendező Berlinben

2010.02.20. 20:25 Módosítva: 2010.02.20. 21:45
Az Arany Medvét a török Méz című film, az Ezüst Medvét Roman Polanski kapta a 2010-es Berlinalén.

Török film kapta a berlini nemzetközi filmfesztivál, a  Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombat este.

A Werner Herzog német rendező vezette nemzetközi zsűri a  török Semih Kaplanoglu, Honig (Méz) című filmjét részesítette a legnagyobb elismerésben. A film egy anatóliai gyermek életén keresztül a környezetre leselkedő veszélyeket mutatja be.

Az idén 60 éves Berlinale történetében 46 év óta először kapott török film ismét Arany Medvét.

A nemzetközi zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét  a svájci házi őrizetben lévő Roman Polanskinak ítélte, a The Ghost Writer (Szellemíró) című filmjéért. Szakértők előzetesen szinte biztosra vették, hogy Polanski filmje elismerésben részesül, a filmvilág így kívánta kifejezni szolidaritását a hetvenes évek végén elkövetett liliomtiprásért jelenleg őrizetben tartott rendezővel.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a japán Vakamacu Kodzsi Caterpillar című versenyfilmjének főszereplője Teradzsima Sinobu kapta. A legjobb férfi alakításért járó díjat megosztva két orosz színész, Grigorij Dobrigin és Szergej Puszkepalisz vehette át  Alekszej Pokobregszkij How I ended this Summer (Hogyan végződött a nyaram) című filmjében nyújtott alakításukért.

Az idei Berlinalénak tíz nap alatt csaknem 300 ezer nézője volt, ami minden korábbi nézőszámot felülmúlt. Még soha ennyi világ-, illetve nemzetközi premier filmet nem mutattak be, mint most, mint ahogy a koprodukciós filmek száma is rekordot döntött. A Berlinale Fórum szekciójában nagy sikerrel mutatták be a magyar Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmjét, a Magyar Filmhéten fődíjasát.