Sikeresnek tartják a magyar részvételt a Berlinalén

2010.02.21. 20:12
Eredményesnek nevezte magyar szempontból a Berlinálét a Magyar Filmunió és a HungaiCom ügyvezető igazgatója is. Három magyar filmet sikerült eladni Franciaországnak, amely korábban fehér foltnak számított.

Magyar szempontból is sikeresnek nevezte a vasárnap véget ért berlini nemzetközi filmfesztivált Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója, és Kálomista Zsuzsanna, a magyar filmek külföldi forgalmazásával, illetve fesztiválokon való részvételével foglalkozó HungariCom Kft. ügyvezető igazgatója.

Berlinben a fesztivállal egy időben zajlott filmvásár magyar standján a filmeladásoktól kezdve a fesztiválokig mindenről lehetett tárgyalni, illetve tájékoztatni, mondta a Magyar Filmunió vezetője. A magyar jelenlét középpontjában Hajdu Szabolcs filmje, a Bibliothèque Pascal állt. A Magyar Filmszemlén győztes filmet az idén 60. születésnapját ünneplő Berlinale Fórum szekciójában rendkívüli érdeklődés közepette, nagy sikerrel mutatták be. Vezér szerint ez a magyar film iránt általánosan is érdeklődést gerjesztett.

Az Ezüst Medvével díjazott alkotások között egy orosz és egy román film is volt, Vezér Éva szerint ez is jelzi, hogy a kelet-európai film feljövőben van. Ugyanez tükröződött a legtehetségesebb európai fiatal színészeket felvonultató, úgynevezett Shooting Stars programban, amelyben a tíz résztvevő közül négyen kelet-európai országokból érkeztek, mondta.

Kálomista Zsuzsanna kiemelte, hogy a forgalmazókkal folytatott tárgyalások során Franciaország számára egyszerre három magyar filmet sikerült eladni, Ez azért is fontos, mert az ország eddig fehér foltnak számított, ahová az elmúlt három évben egyetlen filmet sem sikerült értékesíteni, mondta. A berlini tárgyalások eredményeként hamarosan bemutatják Franciaországban Goda Krisztina Szabadság, Szerelem!, Fonyó Gergely Made in Hungária, Csupó Gábor Immigrants - Jóska menni Amerika! című filmjét.

A 60. Berlinale vasárnap közönségnappal ért véget, ami azt jelentette, hogy a filmeket a látogatók kedvezményes áron tekintethették meg. A Berlinale látogatottsága rekordot döntött, a tizenegy napos programban szereplő mintegy négyszáz filmet több mint háromszázezren tekintették meg. A Berlinale díjait már szombat este kiosztották. A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany Medvét Semih Kaplanoglu Méz című filmje kapta. A zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a svájci házi őrizetben lévő Roman Polanskinak ítélte, a The Ghost Writer (Szellemíró) című filmjéért.