Az Avatar élteti a IMAX mozikat is

2010.02.23. 11:29
Az Avatar az IMAX-mozikban is rekordot döntött, ezzel a nagy vásznú mozizás terjedését is felgyorsította James Cameron filmje.

Miközben az Avatar világszinten 2,4 milliárd dollárnyi jegybevételt termelt, az IMAX-rekordot is megdöntötte: az óriás vásznas termekbe 200 millió dollárért vettek belépőt azok, akik nagyon nagy és térhatású élményre vágynak. Az IMAX-bevételek többsége az Egyesült Államok 179 terméből jött össze: 120,1 millió dollárért váltottak jegyet ezekbe, ami a teljes amerikai jegyeladás 18 százalékát teszi ki. Az amerikai IMAX-bevételek azért ilyen magasak az európaiakhoz és ázsiaiakhoz képest, mert az Egyesült Államokon kívül mindössze 84 IMAX-moziban vetítik az Avatart.

Az IMAX

Az IMAX a kanadai IMAX Corporation cég által kifejlesztett filmformátum, amely a hagyományosnál sokkal nagyobb méretű és felbontású képek vetítésére szolgál. A szabványos IMAX vetítővászon 22 méter széles és 16 méter magas. Részletek a Wikipedián.

Az IMAX előretörését szemlélteti, hogy 2004-ben a kifejezetten IMAX-élményre optimalizált Polar Expressz is mindössze 71 milliót hozott, ráadásul négy évvel később a Sötét lovag nagy felbontású változata is csak 66 millió dollárt kalapozott össze az IMAX-termekben.

Az Avatar sikere szakértők szerint megváltoztathatja az ipart: idén várhatóan már nem csak egy film sikere alapozza meg az IMAX-szektor árbevételét, ráadásul egyre több hollywoodi filmből készül nagy felbontású verzió, amivel párhuzamosan végleg eltűnhetnek a dinoszauruszokról meg hullámvasutazó cápákról szóló IMAX-kisiflmek.

Jelenleg 44 országban 403 IMAX-mozi működik a világon, de az idén fellendül a mozitermek építése és átalakítása: több mint tízezer mozitermet akarnak csak az Egyesült Államokban 3D-filmek vetítésére átalakítani, és ebből akár 500 is IMAX-teremmé alakulhat.