Meghalt a szovjet western atyja

2010.02.23. 09:49 Módosítva: 2010.02.23. 09:49
Vlagyimir Motil rendezte a Hárem a sivatagban című easternt, amelynek hatalmas sikere volt a Szovjetunióban. A lengyel származású filmes 82 évesen, tüdőgyulladásban halt meg.

Elhunyt Vlagyimir Motil, a Hárem a sivatagban című első szovjet eastern rendezője hétfőn, 82 éves korában, tüdőgyulladásban.

Vlagyimir Motil briliáns örökséget hagyott maga után az orosz filmben és kultúrában. Igazi mester volt, kifinomult művész és hihetetlenül nagy tehetséggel megáldott rendező - méltatta az elhunyt alkotót Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.


Motil 1969-ben a Hárem a sivatagban (eredeti címe: Beloje szolnce pusztinyi, azaz A sivatag fehér napja) kalandfilmmel írta be nevét hazája filmtörténetébe. A film a Kaszpi-tenger mellett játszódik az 1917-es forradalom és polgárháború után. A Vörös Hadseregtől leszerelt katona a húszas évek elején hazatérve kénytelen egy kommunistaellenes muzulmán vezér háremét őrizni, miközben a bej nem nyugszik bele, hogy feleségei a vörösök fogságában maradjanak. A kulturális sokkot bemutató történet mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, az IMDB-n 8,2 ponton áll.

Motil lengyel bevándorló család sarja. Családját már a legelső sztálini tisztogatásokkor bezárták, apja meghalt a fogságban. Anyjával az Ural északi részére száműzték, csak 1960-ban forgathatta első filmjét, amelyet még számos másik követett. A hatóságokkal soha nem békült ki: hosszú éveken keresztül nem utazhatott külföldre, mert nem kívánt egyik állami stúdióhoz sem csatlakozni.