Jézus miatt perelik Roland Emmerichet

2010.02.25. 15:09 Módosítva: 2010.02.25. 15:09
A brazil katolikus egyház beperelte a Columbia filmstúdiót, mert Roland Emmerich engedély nélkül használta fel Rio de Janeiro Krisztus-szobrát a 2012 című katasztrófafilmben.

A Rio de Janeiró-i érsekség meg nem határozott összegű kárpótlást  nyújtott be szerzői jogsértés miatt Emmerichék ellen, az 1931-ben felállított szobor szerzői jogai ugyanis az alkotó, Paul Landowski 61-es halála után az érsekségre szálltak, ami 2032-ig rendelkezik fölöttük. Az érsekség a filmesek 99 százalékának megengedi, hogy a Krisztus-szobor képét felhasználják, ám a Columbia stúdió kérését a 2012 gyártása során elutasították, mert a filmben egy óriási hullám elpusztítja a jelképet.

jesusdie

Claudine Dutra, az érsekség jogi képviselője szerint az összesen 769,6 millió dolláros bevételt generáló 2012 premierje óta rengeteg hívő fordult hozzájuk azzal, hogy sokkolta őket a szobor lerombolása. Dutra szerint a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a kártérítés mértékében, ennek megállapítására szakértőket kérnek fel.

A Krisztus-szobor a leglátogatottabb brazil idegenforgalmi látványosság: évente 1,8 millióan zarándokolnak el hozzá. A párizsi Eiffel-toronyhoz, a washingtoni Fehér Házhoz és a sydneyi Operaházhoz hasonlóan ez is a világ legismertebb modern jelképei közé tartozik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport