Kínai Schindler listája a Titanicon

2010.03.01. 16:15 Módosítva: 2010.03.01. 16:26
Kínai történelmi dráma, svéd animációs antiutópia és iráni zenei film is helyet kap a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programjában; a seregszemlén több mint 60 alkotást vetítenek április 8. és 18. között négy budapesti moziban.

Az idei Titanic-on nagy hangsúlyt kapnak a háborús tematikájú, fegyveres konfliktusokat feldolgozó alkotások, míg a Tigris éve szekció az elmúlt esztendő kínai és tajvani filmtermésének legjavát vonultatja fel.

Mindkét blokkba illeszkedik a 2010-es vetítéssorozat egyik kiemelt alkotása, az Élet és halál városa című kínai film, amely az 1937-es nankingi mészárlás történetét dolgozza fel. A megrázó történelmi dráma több szereplő szemszögéből mutatja be a japán hadsereg tízezrek életét követelő vérengzését. A kínai Schindler listájaként is emlegetett film különlegessége, hogy a téma korábbi kínai feldolgozásaival ellentétben a japánokat nem démoni szörnyetegekként, hanem a háború brutalitásától meggyötört hétköznapi emberekként ábrázolja.

Ismét önálló szekciót kapnak az animációs filmek: a tematikus blokkba olyan kuriózumok is bekerültek, mint a kafkai ihletésű komputeranimált svéd sci-fi, a Metropia. A nem túl távoli jövőben játszódó disztópia egy egész Európát behálózó összeesküvés történetét tárja elénk, amelyben egy rejtélyes szervezet irányítja az emberek életét és gondolatait - ajánlják az alkotást a szervezők. A Tim Burton producer által fémjelzett 9 című poszt-apokaliptikus mesében kilenc rongybaba száll harcba az emberiséget kiirtó rémséges gépekkel a civilizáció megmentéséért, míg a J. R. Ackerley regényén alapuló Kutyám, Tulipán című, kézzel rajzolt animáció egy házsártos angol öregúr és németjuhász kutyájának barátságáról szól.

A zenei témájú mozik közül a szervezők kiemelték a No Distance Left To Run című dokumentumfilmet, amely a Blur együttes történetét követi nyomon a megalakulástól a befutáson és a kifulladáson át egészen a kvartett 2009-es visszatéréséig, számos koncertfelvétellel és a tagok őszinte vallomásaival. Shane Meadows új filmje, a Le Donk & Scor-zay-zee kis költségvetésű, öt nap alatt lefogatott áldokumentumfilmként "a felszabadult örömfilmezés jegyében örökíti meg egy lecsúszott rocker és egy feltörekvő rapper barátságát, az Arctic Monkeys jelképes közreműködésével".

A tavalyi Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének különdíját elnyerő Perzsa macskák című iráni film fiatal teheráni zenészek történetén keresztül mutatja be, mennyire veszélyes betiltott nyugati könnyűzenét játszani a teokratikus keleti országban. Az engedély nélküli koncertezésért a börtönt is megjárt főszereplők a gerillafilmes módszerekkel zajló forgatás után el is menekültek Iránból, jelenleg Londonban élnek. Askan Kosanezsád és Negar Sagagi Take It Easy Hospital nevű indie-rock zenekarukkal a Gödör klubban is fellépnek a rendezvénysorozat április 13-i hivatalos buliján.

A Titanic filmfesztiválnak idén is több fővárosi mozi ad otthont: a fesztivál központjaként funkcionáló Uránia Nemzeti Filmszínház mellett a KINO és a Toldi mozi, valamint az Örökmozgó Filmmúzeum kapcsolódik be a vetítéssorozatba.

A fesztivál teljes programja várhatóan március második felében válik ismertté, ekkor a szervezők a Titanic honlapján, awww.titanicfilmfest.hu weboldalon is közzéteszik majd.