Veteránok bírálják A bombák földjént

2010.03.01. 20:21
Az iraki és afganisztáni háborúkban részt vett amerikai veteránok bírálják A bombák földjén című Oscar-esélyes filmet, amiért az szerintük "megbocsáthatatlan pontatlanságokat" tartalmaz.

Bár a kritikusok egy része "szinte tökéletes háborús filmként" jellemzi a kilenc Oscar-jelölést kapott alkotást, több háborús veterán egészen másként látja, írta hétfőn a The Washington Post. (Az Amerikai Filmakadémia díjára a legtöbb, egyaránt kilenc jelölést ez, a Kathryn Bigelow által rendezett film, valamint James Cameron háromdimenziós sci-fije, a minden idők legnagyobb jegybevételét produkáló Avatar kapta.)

Paul Rieckhoff, az Amerikai Iraki és Afganisztáni Veteránok nevű szervezet alapítója úgy érzi: A bombák földjén éppen kilenc jelöléssel többet kapott, mint amennyit érdemel. "Nem tudom, hogy a kritikusok miért szeretik ennyire ezt a buta, pontatlan filmet" - közölte véleményét Facebook-oldalán.

Az újság szerint a katonák véleménye alapján az iraki háborús dráma sokkal inkább a hollywoodi fantáziavilág szüleménye, nincs köze a háború valóságához. Sokan azt mondhatják, hogy csak moziról, egy játék- és nem egy dokumentumfilmről van szó, a szórakoztatás a cél, nem pedig a valóság hű bemutatása.

Az Irakot és Afganisztánt megjárt háborús veteránok ennek ellenére nem tudják megbocsátani, hogy küzdelmüket egy vakmerő kalandoron keresztül láttatja a film.

Rieckhoff azt írta internetes bejegyzésében: egy szava sem lenne, ha a film egy kitalált háborúról szólna. De nem ez a helyzet, egy valóságos háborúról van szó, ezért az, hogy Hollywood ezt a "marhaságot" dicsőíti, arculcsapás minden katonának - írta.

Apróbb tévedések mellett - például, hogy a történet idején az amerikai katonák még nem olyan egyenruhát hordtak, mint a filmben - leginkább a főhős jelleme zavarja.

William James törzsőrmester - akit a legjobb színész Oscar-díjára jelölt Jeremy Renner alakít - az egyik jelenetben például leveszi magáról védőöltözékét egy pokolgép hatástalanításakor, és közli, "ha meghalok, kényelmesen fogok meghalni". Egy másik képben gengszter módjára egyedül rohan Bagdad utcáin kapucnis felsőjében, később pedig két katonával vadászik felkelőkre félreeső utcákban mindenféle támogatás nélkül. Beosztottai féktelennek és vakmerőnek tartják, a film cowboynak és katonának láttatja egyszerre. Rieckhoff nevetségesnek tartja a filmet és a főszereplőt, szerinte a film készítőinek tisztelniük kellett volna a katonákat azzal, hogy a valóságot mutatják be.

Ryan Gallucci - aki őrmesterként 2003-2004-ben szolgált Irakban - azt mondta: nem bírta egy huzamban végignézni a filmet, háromszor le kellett állítania dühében. Elmondta, végig azért drukkolt, hogy a főhős felrobbanjon, és a katonái új vezetőt kapjanak, aki valóban törődik biztonságukkal.

A tiltakozó veteránok attól tartanak: a főszereplő figurája híresülhet el az Irakban harcoló amerikai katonák kapcsán, ha a film nagy elismerést kap a vasárnapi gálán.

Brian Williams, az NBC News hírtelevízió műsorvezetője is támadta a filmet, szerinte azok közül, akik pozitív kritikákat írtak, valószínűleg senki nem töltött egy percet sem Irakban az amerikai katonákkal.