Hatalmas bukás a németek Alienje

2010.03.11. 15:29
Ez a hét az újrahasznosító európai rendezőké: Werner Herzog a 92-es Mocskos zsarut dolgozta fel, Christian Alvar az Alient, Arthur Qwak meg a saját rajzfilmsorozatát. De nézhetünk még Peter Jackson-féle szellemsztorit és realista angol drámát is.

Sárkányvadászok

Tűzokádódömping van a magyar mozikban. A DreamWorks vikinges-sárkányos 3D-meséjét, az Így neveld a sárkányodatot március 25-től játsszák, a francia-német koprodukcióban készült Sárkányvadászokkal hangolódhatunk a hüllőkre. Arthur Qwak 11 millió euróból készített egész estés változatot 2004-es rajzfilmsorozatából, a Chasseurs de dragonsból. A főszereplők zakkant sárkányvadászok: Lian-csu drabális mongol verőlegény, Gwizdo a nagyszájú törpe haverja, meg van velük egy szőrös, kék izé is. A csapat negyedik tagja a király unokahúga, Zoé, aki azt hiszi, csupa mesebeli hős lovaghoz csatlakozott. A Sárkányvadászok 6,8 pontot kapott az IMDb-n, a Rottentomatoeson pedig 67 százalékot. "Elég élvezetes a sztori, de a végére unalomba fordul" - írta a Variety, ami szomorú, mert a társforgatókönyvíró a fantasyveterán Frédéric Lenoir volt, aki az egyik legtehetségesebb francia képregényes.

Mocskos zsaru - New Orleans utcáin

Nicolas Cage most nem nyúlt mellé. Az utóbbi időben nem igazán játszott sikeres filmben, de most rámosolygott a szerencse, és mindkét fronton jól áll a Mocskos zsaru (IMDb: 7,1 pont, Rottentomatoes: 85 százalék). A film egy drog-- és szerencsejáték-függő nyomozó története, aki egy szenegáli család meggyilkolásának ügyében nyomoz, de hamar kiderül, hogy nem lesz egyszerű dolga. Eva Mendes Cage prostituált szeretőjét játssza, ez pedig elég jól áll neki. Feltűnik még a mostanság keveset foglalkoztatott Val Kilmer, valamint a rapper Xzibit is. A film egy 1992-es, Harvey Keitel főszereplésével készült, különösen erőszakos és merész Abel Ferrara-mozi újragondolása.

Komfortos mennyország

A filmet Peter Jackson írta és rendezte, egyik szereplője Stanley Tucci, aki legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölést kapott BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjra is, de egyiket sem vitte el. A film egy lányról szól, akit meggyilkoltak, és most a mennyországból figyeli családját meg gyilkosát. Az IMDb és Rottentomatoes eredményei alapján meglehetősen közepesnek tűnik: előbbin 6,7-es, utóbbin 32 százalékon áll. 65 millió dolláros költségvetését már sikerült behoznia, jelenleg 69 millióval büszkélkedhet. Stanley Tucci mellett a főbb szerepekben Mark Wahlberg és Rachel Weisz látható.

Pandorum

A német rendező, Christian Alvart 40 millióból forgatott űrhajón rekedt szörnyes sci-fit a Nyolcadik utas: a Halál nyomdokain, de szeptember óta még csak 20 milliót tudott vele összekaparni. A Pandorum ugyanis csak annyiban különbözik az Alientől, hogy Tom Skeritt és Sigourney Weaver helyett Dennis Quaid és Antje Traue menekül az űrhajó szervizfolyosóin gyilkolászó szörny elől. Az Avatar-féle space fantasyk helyett igazi, űrhajós sztorikra éhes nézőknek azért bejött a film (6,9-es IMDb-átlag), a kritikusok viszont lehúzták (Rottentomatoes: 30 százalék). A legtöbb újság az Alienből és a Barlangból összemixelt sztori miatt fanyalgott, a Hollywood Reporter a színészekkel is elégedetlen volt: "Az őszülő Dennis Quaid és Ben Foster görcsösen próbálnak végig becsülettel játszani, de nem ez lesz a legjobb film az életművükben".

Akvárium

A brit külvárosi panelben játszódó dráma rendezője az Oscar-díjas Andrea Arnold. A film eddig másfél milliós bevételnél tart, tehát nem sikerült behoznia a 3 millió dollárra rúgó költségeket annak ellenére, hogy BAFTA-díjas, a kritikusok pedig imádják. Az Akvárium a brit realista drámák gyöngyszeme, a kezdő színészek nagyszerű alakítást nyújtanak. Főszereplője a 15 éves, táncosnak készülő Mia, aki beleszeret anyja új barátjába. Az IMDb-n 7,6-os pontszámon áll, kevesebb mint 3000 szavazat alapján, a Rottentomatoeson 89 százalékot kapott.