no

Nem erőszakolják meg Gryllus Dorkát

2010.03.19. 08:11
A romantikus film vetítése után a film ötletgazdájával, producerével, főszereplőjével, Kaszás Gézával és két szereplővel: Gryllus Dorkával és Kamarás Ivánnal beszélgettünk.

Kaszás Géza volt az egész stáb

"Az S.O. S. Szerelem és a Kilenc és fél randi munkálatai alatt szereztem annyi tapasztalatot, hogy nekivágjak ennek a filmnek - mondta Kaszás Géza, aki bár a filmben végig borostás festőként szerepelt és a nyakában Réz Andrásra emlékeztető cápafogat viselt, a sajtóval való találkozásra konszolidáltan jelent meg az Aréna Pláza mozijának VIP részlegében, mint a film producere-forgatókönyvírója. Ráadásul egy olyan filmet jegyez, aminek nincs rendezője.

Fotók - Huszti István
Fotók - Huszti István

A rendező hiánya már a honlapon is felkeltette a figyelmünket. "Ilyen példát más produkciókból én sem tudnék említeni, de így alakult. Emil kérésére az utómunkát már nélküle végeztük el - mondta Kaszás az esetről. - Hogy hogy írjuk ki a nevét, azon még ment hetekig a tili-toli, végül így döntöttünk, hogy azt írjuk ki a stáblistára, hogy leforgatta."

A film - mint mondta -, ettől eltekintve szabályos: "Tartjuk a romantikus filmek szabályait: nem gázoltatjuk el a főhősöket egy kamionnal. Az alkotók részéről is egy vállalható pordukció lett". Kaszás Géza a film Ausztráliából hazautazó festő főszerepét is magára osztotta, szerepe szerint festményeit szerezné vissza elhunyt szerelmének férjétől, közben megtetszik neki egy galériatulajdonos Gryllus Dorka személyében.

És hogy a társproducer Neményi Ádám, a romantikus filmek mecénása miért tűnt el a stáblistáról, amikor az előzetesben még benne volt?, tettük fel a kérdést a főleg szponzorok és a TV2 támogatásából összehozott 350 millió forintos költségvetésű film hátteréről. "Erről egy hónap múlva kérdezz meg újra" - válaszolta. Megkérdeztük még, hogy azért csinálta-e a filmet, hogy Gryllus Dorkát lesmárolhassa, de nem: "egy rendes romantikus filmet szerettem volna jó színészekkel".

Gryllus Dorka a nagymamájának is ajánlja

05

Gryllus Dorkát, Kaszás filmbeli partnerét arról kérdeztük, hogy jött be neki a romantikus mozi. "Ez az a film, amit a nagymamámnak és nagypapámnak is nyugodt szívvel ajánlok". Hogy az eddigieket miért nem?, naiv kérdésünkre a válasza: "mert meghalok, megerőszakolnak, a hajamnál fogva hurcolnak végig a falu főterén, nőkkel keveredek szexuális viszonyba és csúnyán beszélek".

Dorka mindig szeret hazautazni magyar forgatásokra, hisz itt családias a légkör, ez a nyári kecskeméti forgatás is ilyen volt: "mint egy osztálykirándulás hajnalig tartó beszélgetésekkel". Német tévéfilmje csak májusban készül Erdélyben, addig a berlini Rotfront zenekarral lép fel, és a budapesti Pinceszínházban az édesanyja Kőváry Katalin rendezte darabban, a Varsói melódiában lesz több előadása. "Tartottunk attól, hogy összeveszünk a próbák alatt anyuval, de sokkal letisztultabb volt így a kapcsolatunk, hisz nem léptük át a határokat".

Kamarás Iván csak kicsit ellenszenves

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Kamarás Ivánt egy film bemutatóján választotta ki Kaszás az ellenfél nevelőapa szerepére. "Ez a karakter egy kicsit ellenszenves figura az elején, aki egyedül neveli a lányát, és a film alatt leveti az évek alatt épített páncélját, és szerethetővé válik" - magyarázta a figuráról Kamarás, aki nemrég nyerte meg a pert másodfokon a 2007-ben magánéletéről cikkező újságok ellen, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy a nyilatkozatok a személyiségi jogait sértették.

A színész tavaly az Igazából apán kívül négy filmet is forgatott itthon, köztük a szemledíjas Teambuildinget, az Alíz és a hét farkast. A Deák Kriszta Aglaja című produkcióban meg egy román cirkuszigazgatót alakított. "Ezenkívül befejeztem a VersM című dokumentumfilmet, amit a Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilmfesztiválon mutatnak majd be" - sorolta. Tavaly november óta Amerikában van: "A Hellboy 2 forgatásán a Dough Jonesszal kötött ismeretségemnek köszönhetően ismét együtt szerepeltünk egy kisfilmben kint, és egy másik, angol nyelvű munkában is részt vettem." Az itthon forgatott filmekből az Igazából apát mutatják be először a nagyközönségnek, még úgy is, hogy a Valentin napon nem mertek versenybe szállni az amerikai Valentin nap című mozival, és a bemutatót mostanra csúsztatták, pedig - ahogy Kamarás ajánlotta - könnyen fogyasztható, kedves romantikus mozi lett.