A Madsen-filmet nem támogatta az MMK

2010.04.23. 15:48
A Mozgókép Közalapítvány azért nem adott Koltai Róbert Magic boys című filmjére gyártási támogatást a honlapról időközben eltávolított szakkollégiumi indoklás szerint, mert nem látták a rendező által elfogadott véglegesre vágott kópiát. Az indoklás az eltávolítás mellett azért sem egyértelmű, mert forgatókönyvvel szoktak pályázni. Választ kértünk az alapítványtól.

A legutóbbi, összevont szelektív támogatás végeredményénél a Szilágyi Ákos vezette szakkollégium által hatvan százalék fölött értékelt játékfilm-tervekből válogatott nyerteseket a kuratórium, tudtuk meg az MMK-tól a díjazás hátterét, miután találtunk valakit az alapítványnál, aki az április végi kuratóriumi váltás előtt nyilatkozhat. Ami a döntésben furcsa, hogy néhány projektnél a halasztás különböző indokait levették a honlapról, ahelyett, hogy a beígért részleteket tették volna közzé.

A támogatás halasztásának indokai között találunk "érintettséget", mint az SZFE rendezők: Grimm 18 című és Kamondi Zoltán: Örökkön örökké (Betty mystic) című terve. Szekeres Csaba: Boldog vagyok beléd halasztásának indoklása "műfaji újragondolás" volt, Koltai Róbert Magic Boysa "a rendező által elfogadott véglegesre vágott kópia benyújtása". Ezeket a film.hu honlapján megtalálhatjuk, az MMK-én már nem. Utóbbiban az furcsa, hogy a pályázati szabályzatban az áll, hogy "a filmgyártás szelektív támogatása esetén a pályázatok elbírálása elsősorban a forgatókönyv alapján történik".

P. Koltai Gábor producer ki is fejezte az Indexnek az elégedetlenségét. A Magic boys című filmjénél az MMK szakkollégiumának a támogatás halasztásának indoklását azért nem értette, mert mint mondta, a "80 százalékos készültségi fok kézzel foghatóbb garancia a befejezésre, mint a pályázathoz alapban szükséges forgatókönyv. Ugyanis már majdnem elkészült a film magyar színészekkel (Szabó Győző és Pindroch Csaba), nemzetközileg ismert sztárokkal (Vinnie Jones, Michael Madsen) és 130 fős stábbal." Az MMK erre azt válaszolta az Indexnek, hogy "számos esetben demo és egyéb kiegészítő anyagok szükségeltetnek. Ez esetben egy már leforgatott filmről van szó, tehát ha komolyan venné a pályázó a helyzetet, nyilván csatolta volna a képes anyagot is".

"Eddig egy fillér megítélt szelektív támogatást nem kaptunk a Magic boysra  - panaszolta a 800 millió forintos költségvetésű filmjével kapcsolatban a producer. - Csak visszatérítendőt (20 milliót kétszer), és az előző film, a Megy a gőzös után automatikusan járó normatívot (200 ezer néző felett 42 millió járt 2008-ban) kaptunk". A Nemzeti Filmiroda szerint a közvetlen állami támogatás az 50 milliós NKA-s támogatással és automatikusan járó alapítványi pénzzel együtt azért így is 152 millió forint, a 20 százalékos adókedvezménynek köszönhetően a közvetett állami támogatás várhatóan 172 millió lesz. Az MMK ezt annyiban kommentálta, hogy ez magában nem kis összeg.

"Elkészült a film, amit lehet előre nem szeretni, de azt is illik meggondolni, hogy kevés nagyszabású, nemzetközi érdeklődésre és magas hazai nézettségre esélyes film jut el a befejezéshez ilyen közeli fázisba - elégedetlenkedett Koltai. - Miközben el sem kezdett, később pár százas-pár ezres nagyságrendű nézőszámot hozó filmek sorra kapják a milliókat”. Koltai szerint elég lett volna az elutasításhoz, ha megmondják, hogy közönségfilmek ne pályázzanak. A producernek egyébként az apja rendezte Világszám! és a Megy a gőzös volt az első két munkája a Filmsziget Kft producereként, jelenleg a Wyvern Images Kft. vezetőjeként pályázott. 

Forgatási nehézségek

P. Koltai Gábor producer a filmmel kapcsolatban, amiről legutóbb a gyártásvezető viharos távozása és a hotelszámlák lassú visszafizetése miatt írtunk csak egy hírt nem kívánt kommentálni: hogy Michael Madsen Szegeden valóban detoxikálóba került volna, és emiatt nem tudták befejezni az ottani 32 napos forgatást. De hogy akkor miért van szükség a tervezetthez képest pótforgatásra? "Technikai eszközökkel kapcsolatban merültek fel bizonyos problémák, de ezek jelentősége kicsi és a filmnek volt ilyen esetekre megfelelő biztosítása. Ennek esetleges szükségességét a szakértők jelenleg még vizsgálják"- magyarázta.

Az MMK szerint azonban P. Koltai Gábor erősen csúsztat, amikor a saját filmjét, mint egy teljes filmtípus képviselőjét jelöli meg. "Számos közönségfilmet támogattunk eddig, és támogatni is fogunk, ha azok a filmek nem csupán üzleti vállalkozásként figyelemre méltók (tehát a producer jövedelmét növelik), hanem hozzájárulnak  a magyar filmkultúrához."  Az MMK álláspontja közlése mellett még hozzátette:: "Nálunk úgy tűnik, most felborult az egyensúly: üzleti érdekeiket ezek a vállalkozók politikai és sajtónyomás révén ki akarják terjeszteni a közpénzek begyűjtésére is".

A Nemzeti Filmirodában annyit árulhattak el a Magic boys rendezői-produceri jövedelemről, hogy "a rendezői és produceri díj megfelel egy átlagos magyar játékfilm esetében kifizetett díjaknak. Az ún. vonal feletti költségek nagyobb összegét a külföldi sztárszínész, Michael Madsen gázsija indokolta."

Az MMK néhány hetes érdeklődésünk után elárulta az elutasítás valódi indokát is: "Koltai Róbert filmje a szakkollégium szakmai ajánlása alapján nem kapott pénzt. Ez azt jelenti, hogy a szakkollégium a beadott anyag színvonalát nem tartotta olyannak, hogy közpénzt tartott volna érdemesnek adni egy üzleti vállalkozásnak, ami a magyar filmkultúrát nem gazdagítja. A megfogalmazás, miszerint nem láttak a rendező által elfogadott véglegesre vágott kópiát, ennek egy eufemisztikus megfogalmazása. Talán nem szerencsés megfogalmazás, lehet nyíltabban is: ez a film nem méltó a közpénz elköltésére".