Ezeket a sci-fiket várjuk nagyon 2010-ben

2010.04.28. 16:05

A Screenhead.com összeállította az év hátralevő részében bemutatandó és elméletileg jó szórakozást ígérő science-fiction fillmek listáját. Mi csak egyetértünk a tíz jelölttel, de persze van, amit jobban várunk, van, amit meg nem. És az Index olvasói?

1. Splice

A Kocka rendezőjének 2009-es filmje, amit fesztiválokon már megfuttattak, de a mozik csak nyáron mutatják be széles körben. Adrian Brody és Sarah Polley Istent játszik, először egy állatot, majd ennek génjeit felhasználva új fajt, ember-állat hibridet hoznak létre, ami persze elszabadul, ahogy minden ilyen történetben szokás. A trailer minket meggyőzött. Bemutató: június 4.

2. Despicable Me

Gru rettentő nagy gazember, most éppen a Holdat akarja ellopni, csak úgy, és megzsarolni a világ vezetőit egy talicskányi pénzért. A Universal animációs családi filmjének a premisszája pont olyan, mintha egy Mike Myers-mozi főgonoszának az agyából pattant volna ki. A holdrablás aztán kudarcba fullad, mert ez is csak egy keserédes amerikai családi film, amiben a mindig talpraesett ikrek (menten hárman is) látják a kérges szív mélyén lapuló jóságot, és így tovább. Bemutató: július 9.

3. The Last Airbender

M. Night Shyamalan (Hatodik érzék, Lány a tóban, Jelek, Az esemény) már csak a nagy számok törvénye alapján is fog még olyan filmet készíteni, amin nem akarjuk felvágni az ereinket az unalomtól. A trailer alapján a 3D-re éppen mostanában átkonvertálódó Utolsó léghajlító ilyen lehet. A fantasy főszerepében ezúttal egy kiskölyök látható, aki az utolsó avatarként egyedül képes az egymás ellen harcoló négy elem (föld, tűz, víz, levegő) között rendet tenni valahogy. A látványvilágtól állítólag letesszük a hajunkat. Bemutató: július 29.

4. The Prince of Persia: Sands of Time

Videójátékból eddig nem igazán sikerült jó filmet forgatni, pedig próbálkoznak Hollywoodban böcsülettel. A Prince of Persia eredetijét még egy 486-os gépen nyomtam, és élveztem piszkosul, így a filmet nosztalgiából is megnézem. Klasszikus fantasy-kalandfilm lesz egyébként, herceggel, hercegnővel, különleges erővel bíró tárgyakkal és nagyszerű díszletekkel. Bemutató: május 27.

5. The Cross

 

thecross

Andrew Niccol, a zseniális Gattaca és a jóval kevésbé sikerült, de attól még elgondolkodtató S1mone című filmek rendezője a közeljövőben játszódó filmet forgat, amiben Orlando Bloom mindent elkövet annak érdekében, hogy átlépjen egy határt, Vincent Csasell meg azért, hogy ezt megakadályozza. Ennyi, mégis érdekesebb, mint a Titánok harca teljes forgatókönyve. Trailerje ennek még nincs. Bemutató: december.

6. Predators

Nem elég, hogy visszatér a vászonra az egyik legkirályabb földöntúli gyilkológép, a Ragadozó, de Antal Nimród rendezi, Adrian Brody pedig már idei második fantasztikus filmjében néz majd nagyon szomorúan. A történetben egy csapat elitkatonára vadásznak a Ragadozók egy bolygón, és ha minden igaz, Nimródék nem szaroztak a családbarát besorolással, jó véresre hagyták a végső verziót. Bemutató: július 8.

7. Resident Evil: Afterlife

Sokan rühellik a nálunk Kaptár-sorozatként ismert filmeket, pedig megvan bennük minden, amitől egy rajongó szíve nagyot dobbanhat: egy nagyon jó nő üt, vág, rúg, lő mindenféle zombit, sátán kutyáját, meg amit az idióta tudósok puszta véletlenül teremtettek neki. Milla Jovovich ismét henteli a zombikat, ezúttal 3d-ben. Bemutató: szeptember.

8. Tron Legacy

A Tron ugyanolyan klasszikus sci-fi, mint a 2001 Űrodüsszeia vagy a Csillagok háborúja, csak nem volt olyan jó a sajtója, és témája miatt (mi zajlik egy számítógép beljesében) sokkal kevésbé volt befogadható. Pont ezért imádta rengeteg kockafejű, akik most könnyes szemmel várják a folytatást, amiben Sam Flynn, az első rész főhősének fia bemegy a fater után a számítógépbe, ahol jókora meglepetések és testhezálló kezeslábasba öltözött jócsajok várják. Bemutató: december.

9. Iron Man 2

Az első rész az a képregényadaptáció volt, amiben tényleg mindent sikerült úgy eltalálni, hogy azok is élvezhessék a filmet, akik nem tudnak semmit a Vasember világáról. A második részben mindenből több lesz: több ellenség, több csaj, több jó beszólás, több AC/DC. Bemutató: április 29.

I0. Inception

A Batman-franchise feltámasztásáért felelős Christopher Nolan most nem rekedtes hangú gumiruhás hősről, hanem egy olyan fickóról (Leonardo DiCaprio) forgat sci-fit, aki az álmokon át képes mások agyába bejutni, ott körülnézni, összeszedni azt, amire szüksége van, esetleg kitörölni, amire meg szerinte a világnak nincs. A sztori érdekes, a rendező jó, a színészek (lesz benne Ken Watanabe, Marion Cotillard és Ellen Page is) izgalmasak, mi mehetne félre? Bemutató: július.