Emmerich thrillert forgat Shakespeare-ről

2010.05.02. 11:24 Módosítva: 2010.05.02. 11:39
A Godzilla, A függetlenség napja, a Csillagkapu és a 2012 rendezője ezúttal nem katasztrófafilmet és nem is sci-fit rendez, hanem állást foglal a Shakespeare-vitákban.

A 2011-re elkészülő Anonymus című filmet a politikai thriller műfajába sorolja a rendező, mivel azt a kérdést firtatja, hogy vajon valóban minden neki tulajdonított művet William Shakespeare írt-e. A mozi arra a legújabb feltételezésre épít, ami szerint a Shakespeare név mögött valójában Edward de Vere, Oxford 17. grófja bújt meg. Emmerich filmjében de Vere szerepét Rhys Ifans, Shakespeare-t pedig Rafe Spall alakítja.

Rhys Ifans
Rhys Ifans

Emmerich nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az Anonymus "úgy kezdődik majd, hogy brechti értelemben, fiktív szereplőkkel eljátszunk egy történetet, ami a valóságot imitálja. Shakespeare úgy halt meg, hogy se egy kötetet, se egy kéziratot, de még egy árva levelet sem hagyott maga után, csak két törvénytelen gyereket. Élete utolsó éveit gabonakereskedőként töltötte egy kisvárosban, tehát elég valószínűtlen, hogy egy ilyen egyszerű ember ilyen járatos volt, és ennyit írt európai uralkodókról és udvari intrikákról". A film forgatókönyvét Jonh Orloff jegyzi, aki eddig főleg tévésorozatokat (Az elit alakulat) írt.

A vitaindítónak szánt mozi azonban nemcsak Shakespeare-rel, hanem I. Erzsébet angol királynő 1558 és 1603 közötti uralkodásával is foglalkozik, a királynőt Vanessa Redgrave alakítja. A potsdami Babelsberg Studióban készülő film harminc millió dollárba kerül, és Emmerich büszke rá, hogy igazi, angol színészeket sikerült hozzá megszereznie: a moziban 12 fő- és 30 mellékszereplő játszik majd, köztük David Thewlis, aki William Cecilt alakítja. A március végén kezdődött forgatás a tervek szerint júniusig tart.