Miért ne lehetne művészfilmet nézni?

2010.05.05. 07:40
Vírusmarketinget is terveznek itthon azok a fiatalok, aki szívügye a művészfilm. A csütörtöktől kezdődő vetítéssorozat célja, hogy 100 fős termenként 25 néző fölött legyen az átlag.

A netes filmterjesztő Filmklik a héten a Helyzetek és gyakorlatok néven futó közösségi forgalmazással öt filmet mutat be péntektől a mozikban: az Átok, a Leo kéglije, a Buddha elsüllyedt, a Túlparton és a Bevetetlen ágyak címűeket. A művészfilmek Budapesten sem kerültek be az első húszba, de ez csak magukhoz képest számít rossz eredménynek.

Itt az ajánlófilm, amiből kiderül, milyenek azok a fiatalok tékavezetőktől moziszervezőn át egyetemisták tucatjaiig, akiknek annyira szívügye a művészfilm, hogy az alternatív forgalmazásban vírusmarketinget és matricás kampányt is tervezzenek a Filmklik ötletgazdájaként is ismert Bognár Péter indította mozgalomban.

Ez a kísérlet, hogy hogy lehet jó filmeket olcsón eljuttatni a közönséghez, egyelőre közepesen indult. Három-négy vetítés volt mindegyiknél, a magyar Átok kicsit rajtavesztett, hogy a Budapestfilm betette negyed 5-re, fél 6-ra is, amikor nem nagyon néznek filmeket. A Bevetetlen ágyak, a Buddha , a Cameno magához képest jól ment: ez 25 fölötti számot mutat vetítésenként.

Itt van például Enrique Buchichio uruguayi rendező első nagyjátékfilmje, a Leó kéglije, ami a világpremierrel egyidőben érkezett Magyarországra. A Cecilia Cosero játszotta Cara folyamatosan öngyilkos akar lenni, majd jön Leó (Martín Rodríguez), aki mégjobban lelombozza. A sok feszkó közepette és pár lepattintás után megkívánják egymást, bár Leó végig azon morfondírozik, hogy homokos-e. A Labirintus Csoport nevű függetlenfilmes brigád beszélgetéseket szervez a film vetítései után a másságról, és fotó- és rövidfilm pályázatot is kiírtak: olyan pályaműveket várnak, amiknek nap mint nap szembe kell nézniük az őket érintő előítéletekkel.

A háromhónapos versenyben 10 csapat terjeszt 10 művészfilmet országszerte ettől a hétvégétől kezd láthatóvá válni a közönség számára. Egyelőre 7 filmet tűztek műsorra a versengő csapatok. A Kapibara csoport az Európa moziban tart 1-1 szervezett vetítést a Túlparton című grúz illetve a Buddha elsüllyedt szégyenében című iráni filmből. A Leo kéglije című uruguayi melegfilmet a Művészben, a Caminot és a London Rivert az Odeonban illetve a Puskinban vetítik. A 19 filmszakos bölcsész hallgató által terjesztett Bevetetlen ágyak a Toldiban és az Odeonban debütál, míg Mátyássy Áron Átok című filmjét a Puskin és a Művész vetíti.