Romokban a cannes-i fesztivál helyszíne

2010.05.05. 14:27
Katasztrófa sújtotta övezet lehet a cannes-i filmfesztivál helyszíne, miután a tegnapi vihar több millió eurós károkat okozott a tengerparti városban, és a fesztivál épülő létesítményeit is lerombolta.

Cannes és Nizza polgármestere szerdán kezdeményezte, hogy a francia kormány nyilvánítsa természeti katasztrófa sújtotta övezetté a francia Riviéra partjait, ahol előző nap az orkán erejű szél és a hat-nyolc méter magasan felcsapó hullámok jelentős károkat okoztak, többek között a május 12-én kezdődő cannes-i filmfesztivál helyszínein is.

000T TRPar3217005

Alig egy héttel a fesztivál megnyitója előtt a tengerparti város híres sétánya, a Croisette romokban hever: a szállodasor parti létesítményeit és az éttermeket teljesen tönkretette kedd délután a viharos tenger, valamint Nizza hat kilométer hosszú partszakaszán, ahol egy hete indult el a turistaszezon, szintén óriási károkat okozott. Személyi sérülés azonban sehol nem történt.

A polgármesterek elmondása szerint a helyiek évtizedek óta nem láttak ekkora hullámokat. Ráadásul az évnek ebben az időszakában teljesen szokatlan a viharos időjárás az Azúr-parton, ahol leginkább a Nizza és Cannes közötti partszakasz strandjai szenvedtek károkat. A vihar olyan hirtelen érkezett, hogy az előjelzések ellenére a legtöbb helyen egyszerűen nem maradt idő a napernyők és a nyugágyak begyűjtésére, így azokat magával ragadta a tenger. Az alig pár napja megnyílt parti éttermek teraszait pedig teljesen tönkretette.

A kár több millió euró lehet, jelenleg mindent a vihar által felkavart homok borít: a kikötő, annak parkolója és a filmfesztivál épülő létesítményei, valamint húsz parti étterem tönkrement. Az orkán erejű szél és a hullámok több gépkocsit is felborítottak.

000T TRPar3217015

A károk felmérése és a helyreállítás azonban szerda reggel már megkezdődött: az önkormányzat kétszáz embert mozgósított annak érdekében, hogy a jövő héten érkező vendégeket a megszokott csillogás fogadja. "A fesztivál megnyitójára (május 12.) teljesen készen leszünk", ígérte meg a polgármester.