A Vasember nem döntött rekordokat

2010.05.10. 10:39
A Vasember folytatása, amely második hete vezeti a világ kasszasikerlistáit, a hét végén Észak-Amerikában is a csúcson debütált.

A 180 millió dolláros (38 milliárd forintos) költségvetésű Vasember 2. (kritikánk itt) a becslések szerint az amerikai piacon péntektől vasárnapig 133,6 millió dolláros (28 milliárd forintos) jegybevételt könyvelhetett el. Ez jócskán meghaladta a két évvel ezelőtti első Vasember-film 98,6 milliós (20 milliárd forintos) bemutatkozását, de nem számít premiert követő hétvégi rekordbevételnek. Azt továbbra is A sötét lovag című Batman-film tartja 158,4 millió dollárral (33 milliárd forinttal).

Az elemzők abban látják a különbséget, hogy a képregényhősök közül jóval nagyobb a népszerűsége Batmannek vagy Pókembernek, mint Vasembernek. És bár ezen a nyáron nem szerepel más szuperhős, mégis jó teljesítménynek számít, hogy a Robert Downey jr. alakította, fegyverekkel és kütyükkel felszerelt, "fémruhába" öltöztetett világmegmentő - akinek kalandja egyébként nem is a már szinte kötelező 3d-s technikával került a filmvászonra - ilyen bíztató eredménnyel nyitott.

A film észak-amerikai és 61 más piacról befolyt, vasárnapig számolt összbevétel elérte a 327 millió dollárt (69 milliárd forintot).

Az észak-amerikai boxoffice-lista második helyét a Rémálom az Elm utcában újrafilmje foglalta el 9,1 millió dolláros (2 milliárd forintos) jegyeladással. Harmadikként az Így neveld a sárkányodat végzett 6,7 millióval (1,4 milliárd forinttal). Negyedik lett a Párterápia 5,3 millióval (1,1 milliárd forinttal), ötödik pedig az Ilyen a formám 4,3 millió dollárral (903 millió forinttal).