Előbb Russell Crowe, végül Mundruczó

2010.05.11. 13:16
A természeti katasztrófák után a károk helyreállításán dolgoznak Cannes-ban, hogy minden rendben legyen a 63. filmfesztivál szerda esti megnyitóján. Russel Crowe-filmmel kezdődik a tíznapos mustra, és Mundruczó Kornél mozijával zárul.

A szokásos 20-22 film helyett az idén 18 alkotás szerepel a hivatalos versenyprogramban, de a mezőny erős. Az Egyesült Államokat most egy alkotás képviseli, a Cannes-ban először járó Doug Liman Fair Game című politikai filmje. A kelet-európai európai és az ázsiai (thaiföldi, koreai, japán, kínai) filmek jelentős erőt képviselnek.

Fair Game
Fair Game

Vitatott filmek a versenyben

Az Aranypálmáért olyan rendezők versenyeznek még, mint a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu - Biutiful című filmjében Javier Bardemmel -, a korábban már fődíjat nyert brit Mike Leigh (Another Year), az iráni Abbász Kiarosztami (Copie Conforme) és a japán Kitano Takesi (Outrage). Először kapott meghívást csádi rendező, Mahamat-Saleh Haroun (A Screaming Man), akinek részvétele az afrikai film visszatérését is jelenti. Az utolsó pillanatban került a versenyprogramba a brit Ken Loach Route Irish című, iraki témájú filmje. Ukrajna először képviseltetheti magát Szergej Loznyica You My Joy című mozijával.

Két film meghívása is vitát váltott ki: Nyikita Mihalkov, illetve az algériai-francia Rachid Bouchareb legújabb alkotásaié. Miután az Oscar-díjas Csalóka napfénynek a háború borzalmait bemutató, nyolcéves munkával elkészült folytatását a moszkvai kritika rosszul fogadta, a francia sajtó látatlanban azt firtatta, mit keres Sztálint éltető mű a versenyben.

Rachid Bouchareb a Hors-la-loi c. filmben három testvér történetén keresztül dolgozza fel a heves vitákat kiváltó és tabutémákkal teli algériai-francia viszonyt, a harmincas évektől az ország 1962-es függetlenségéig. Cannes és környéke kormánypárti képviselője látatlanban történelemhamisítással vádolta a filmrendezőt. Válaszképpen tucatnyi értelmiségi közös közleményben ítélte el a gyarmatosítói magatartás visszatérését a közéletbe.

Franciaországból három alkotás indulhat a fődíjért: a színészként is jól ismert Mathieu Amalric Tournée (Turné) című komédiája mellett Xavier Beauvois Des hommes et des dieux (Emberek és istenek), valamint Bertrand Tavernier La Princesse de Montpensier (Montpensier hercegnője) című mozija.

Magyarországot Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein tervje képviseli versenyben. Május 22-én ezzel zárják a fesztivált. Különböző szekciókban két magyar alkotás szerepel még: Kocsis Ágnes mozija, a túlsúlyos ápolónőről szóló Pál Adrienn az Un certain regard válogatásban indul, a hivatalos versenyprogram főiskolás vizsgafilmeket felvonultató szekciójában pedig a 23 éves Szimler Bálint Itt vagyok című, 36 perces rövidfilmje versenyzik (további magyar résztvevők itt.)

Sztárok versenyen kívül

Szerdán este két ausztrál filmcsillag, Russell Crowe és Cate Blanchett nyitja meg a fesztivált, akik a Robin Hood című látványos kalandfilm főszereplőiként vonulnak fel elsőként a vörös szőnyegen. A Ridley Scott-filmet versenyen kívül láthatják a nézők.

A filmfesztivál háziasszonya Kristin Scott Thomas. A Franciaországban élő brit színésznő a zsűri elnöki tisztét betöltő Tim Burton rendezőnek és a testület többi tagjának (Alberto Barbera, Kate Beckinsale, Emmanuel Carrere, Benicio Del Toro, Alexandre Desplat, Victor Erice, Shekhar Kapur, Giovanna Mezzogiorno) a társaságában nyitja meg a fesztivált, május 23-án pedig a díjátadó gálát vezeti.

Versenyen kívül mutatják be az egyik leginkább várt filmet, Woody Allen You Will Meet a Tall Dark Stranger című alkotását is szombat este. A terrorista Carlos életéről készült francia tévéfilmet a magyar származású Olivier Assayas rendezésében szintén nem küldik versenybe.

Cannes polgármesterének ígérete szerint szerda estig befejezik a múlt heti orkán okozta károk helyreállítását, ezen jelenleg is több százan dolgoznak. Az izlandi vulkán okozta hamufelhő miatt bizonytalan, hogy az ismét akadozó légi közlekedéssel a 40 ezer akkreditált vendég és a további 200 ezer érdeklődő időben megérkezik-e a fesztivál kezdetére.

Működik a filmipar

Több száz plakáton reklámozzák a filmeket, hogy jelezzék, a mozi iparszerűen működő művészet, amelynek pénzre van szüksége a fennmaradáshoz, fogalmazott Thierry Frémaux fesztiváligazgató. Itt van például az Itt vagyok című magyar kisfilmé:

hereiam

A hollywoodi stúdiók sztárjai mellett a versenyben sokszor teljesen ismeretlen alkotók mutatkozhatnak be. Cannes sajátossága, hogy itt minden művésznek ugyanaz a tisztelet és figyelem jár.

Az eseményről 3740 médiának (1500 televízió, 1300 lap, 340 hírügynökség, 300 rádió, 300 internetes oldal) 4500 újságíró tudósít. A fesztivál idején zajló filmvásárra 97 országból négyszáz producer és forgalmazó cég képviseletében tízezren jelezték részvételüket. A cannes-i fesztivál évente 200-250 millió eurós bevételt hoz Franciaországnak, és háromezer embernek jelent munkalehetőséget.