Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Robin Hood ma a médiára lőne

2010.05.13. 13:57
Russell Crowe nagyjából úgy viselkedett, mint az általa megformált új Robin Hood: rendes macsóként őszintén be-beszólogatott. A Ridley Scott-filmmel elkezdődött a cannes-i filmfesztivál.

Russell Crowe nagyjából úgy viselkedett, mint az általa megformált új Robin Hood: rendes macsóként őszintén be-beszólogatott. A Robin Hooddal elkezdődött a cannes-i filmfesztivál.

Tizennégy óra szlovéniai zivatarral és hajnali olasz köddel nehezített odüsszeuszi út után megérkezni Cannes-ba egyáltalán nem felemelő, inkább megnyugtató, mert rólunk, magyarokról fog szólni a hét, mintha foci-vb lenne, hogy mindenki értse. Viszont a szerda az Robin Hoodé, aki akkor a Christiano Ronaldo, vagy ki.

Az utazást csak azért említem, mert nem mindegy, hogy könnyedén repülővel, vagy egy férfiassági próbának is megfelelő pokolbeli autózással érkezünk a Maseratiktól hangos Cannes-ba, ahol a horizontot se látni lassan a jachtoktól. Tolvaly Ferenc érezhetette magát így az első El Camino után: tizennégy óra alatt volt idő mindent, de tényleg mindent átgondolni arról, hogy mekkora siker, hogy Kocsis Ági és Mundruczó Kornél is kiemelt helyen szerepel (Un Certain Regard és a verseny), de utóbbinál a fesztivál legfontosabb kérdése az lesz, hogy tényleg létezik egy olyan cannes-i nyomás, ami részben meghatározhatja a magyar filmet: hosszú snittek, borongós hangvétel.

Elkezdődött

Ezek nem voltak jellemzőek az új, Ridley Scott-féle Robin Hoodra (kritika itt), amivel elkezdődött a fesztivál érdemi része, premier és sajtótájékoztató, valamint a klasszikus felvonulás a Croisette-en, illetve a zsűri bemutatása Tim Burton elnöktől Kate Beckinsale-en át Benicio Del Toróig, és említsünk még pár nevet: Atom Egoyan, Claire Danes vagy Gael García Bernal.

Kettő körül már minden létrát kikötöttek a vörös szőnyeg elé, hogy a fotósok és az érdeklődők mindent jól lássanak. Cannes-ban ezt a rajongást lehet a legjobban szeretni, hogy még el sem indult a fesztivál, de már a szállodák előtt nagy csoportokban várnak sztárt lesni, a fesztiválpalotánál nyíl alakú táblákkal estélyibe öltözött lányok könyörögnek jegyekért. A legjobb mégis az, hogy Cannes-ban mindenkire úgy nézek, hogy ő egy megkérdőjelezhetetlen és megérinthetetlen sztár.

Ki a notthinghami sheriff?

A cannes-i fesztivált az 1977-ben A párbajhősök című filmjével cannes-i díjat nyerő Ridley Scott nélkül, de az ő filmjével kezdték el, mert a rendező térdműtéten esett át, titániumot pakoltak a térdébe. A rossz teniszezési szokásainak és egy autóbalesetnek köszönheti a műtétet a 2003-ban lovaggá ütött Sir Ridley Scott, akivel a fesztivál előtt interjúztak. A Gladiátorral öt Oscart nyert rendező most állandó színészével és barátjával, az öt filmjében is szereplő Russell Crowe-val ahhoz a Robin Hood-témához nyúlt, ami egy világszerte ismert népmese, ráadásul Errol Flynn, Mel Brooks, Kevin Costner és egy róka is játszotta már. Pontosabban Crowe választotta Scottot, mivel az ausztrál színész kapta meg előbb a forgatókönyvet, és utána hívta fel a rendezőt, hogy van-e kedve, mindezt az ő kemény stílusában.

Ezután még az is eszébe jutott a színésznek, derült ki a szerdán tartott sajtótájékoztatón, hogy egyszerre játssza Robint és a nottinghami sheriffet, sőt felmerült, hogy a világtörténelem leggonoszabb ellenségének is tartott sheriffből csináljanak jó karaktert, és úgy alakítsa őt Crowe, de Scott szerint milliókat kellett volna csak arra költeni, hogy elmagyarázzák, ki a nottinghami sheriff, mert senki nem ismeri.

Robin Hood 2.

Cannes szerdán a Robin Hoodról szólt, elképesztő őrületet még sem okozott, hiszen elég fura módon mától játsszák a mozikban is, az újságíró meg már korábban láthatták, így a változatos vélemények már megjelentek. Az angolok hősével, Robin Hooddal nyitni a legnagyobb francia kulturális eseményt, finom dolog, főleg, hogy egy fesztivál előtti interjúban Scott viccesen elnézést kért a franciáktól a film végéért, mert „abban szétrúgják a feneketeket.” Russell Crowe sem bírta ki, hogy ne tegyen ehhez hozzá, hogy az óriási legendává váló Oroszlánszívű Richárdot a fényes hazatérése előtt egy francia szakács lőtte le, és ezért van a film bemutatója Cannes-ban, érvelt. Russell Crowe szerint a korábbi Robin Hoodoknál nem lehetett megérteni a motivációját a hősnek, most arról is kiderültek fontos dolgok.

És hogy ki lenne ma Robin Hood? Egy nem megszokott vágással a mába helyezte az íjászt annak jobb megértése miatt Crowe, aki szerint ma a sherwoodi erdő íjait a médiamonopoliumok felé lőné ki, mert ők az ellenségek, akit meghamisítják a valóságot.

A történelmet is számon kérték Crowe-ékon, így Sixxnek is válaszolt, amikor arról beszélt, hogy a történelem egyik verzióját mondták el, sőt az is biztos, hogy az ismerős Robin Hood-képet rendesen felrúgták, de hát legalább majd mindenki utánaolvas a történelemnek. Scotték természetesen a folytatáson is gondolkodtak, mert ha már János király nem írja alá a Magna Chartát és Robin Hoodot is végre bekergették az erdőbe, akkor valakinek harcolnia kell a szabadságért.