Díjat nyert Kocsis Ágnes Cannes-ban

2010.05.22. 18:12
A nemzetközi filmkritikusokból álló zsűri szerint a Pál Adrienn volt a legjobb az "Un certain regard"-válogatásban. Ez a cannes-i filmfesztivál második legjelentősebb szekciója, a filmnyelvet megújító alternatív alkotásokat válogatják be ide.

Kocsis Ágnes Pál Adrienn című, második játékfilmje a világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI zsűritől nyert díjat ma az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű válogatásban, ahol 19 alkotás szerepelt, Kocsis Ágnes filmjét ítélték a legjobbnak.

„Nagyon megtisztelő számunkra ez a díj. A filmkritikusok véleménye nagy mértékben meghatározhatja a leendő közönség ízlését. A mi filmünk egy magyarul beszélő, erősen szerzői film, ezért szüksége van az ilyen elismerésekre, hogy könnyebben eljuthasson a nézőkhöz" - köszönte meg üzenetében a fiatal magyar rendező a cannes-i díjat.

A Pál Adrienn című film Piroska, egy túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő története, aki nem tud ellenállni a krémes süteményeknek. A főhős az elfekvő osztályon dolgozik, az életét körbefonja a halál. Egy napon útra kel, hogy megkeresse régen elvesztett gyerekkori barátnőjét. Miközben az emlékeit próbálja összegyűjteni, ellentmondásos utazásra indul azok emlékezetében, akikkel útja során találkozik.

A Pál Adrienn világát az Index kritikája szerint meghatározza a Fillenz Ádám operatőr teremtette kórházi fehérség, hipószag és túlvilági világosság, amiben hősnőnk, Piroska saját klumpájának ritmusára éli életét. A film hosszú, 140 perces, a bemutató mégis sikeres volt, csak néhányan mentek ki a vetítésről, és az alkotás nagy tapsot kapott. A filmet a KMH Film gyártotta és a producere Pusztai Ferenc.