Szétszedték a kritikusok Miley Cyrust

2010.06.03. 13:26
Ezen a héten két tinibálvány harcol a mozikban: Matt Damon az irakiakkal, Miley Cyrus meg a családjával. Aki kihagyta a szemle idején az Inkubátort, most pótolhat.

Zöld zóna

A történet Bagdad 2003-as megszállása idején játszódik, ahol Matt Damon és osztaga tömegpusztító fegyvereket keres, de nem talál. Miután egy akció során érdekes információra bukkan, úgy dönt saját kezébe veszi az ügyet. A fim rendezője az a Paul Greengrass, aki A Bourne-csapdával és A Bourne-ultimátummal már megmutatta mit képes kihozni Matt Damonból és egy jó sztoriból. A filmet 100 millióból forgatták, március közepe óta 92 milliót sikerült összeszednie. IMDb pontszáma 7,2, a Rottentomatoeson csak 55 százalékosra értékelték. Kritikusunknak bejött, a Daily Mail szerint egy profi thrillert kapunk, ami ahelyett hogy győzködni próbálna minket politikailag, csak elmeséli a sztori. Az angol Guardian viszont sokkal többet várt volna az angliai születésű  rendezőtől.

Az utolsó dal

A Miley Cyrus-őrület nem áll meg, megint moziban találkozhatunk vele. Miley egy lázadó és meg nem értett lányt alakít, aki elhidegült apjával a zenén keresztül próbálja újra megtalálni a közös hangot. Van itt minden amit csak kívánhatunk: vegetáriánus durcizás a reggelinél, kagylós romantikázás a tengerparton, zongorázgatás, második esélyek és egyéb könnyfakasztó jelenetek. Miley apját ezúttal nem country-zenész sorozatsztár apja, hanem Greg Kinnear alakítja, aki A család kicsi kincsében is remekül hozta a zakkant családfőt. A rendező pedig az eddig csak sorozatokat készítő Julie Anne Robinson. Az utolsó dal IMDb pontszáma 3,1 lett, vagyis a tinilányokon kívül nem osztottak rá sok 10-est, a Rottentomatoeson pedig 20 százalékos. A Daily Express így írt a filmről: „A helyszínek szépek, akárcsak a szereplők, de bármi hasonlóság a való élethez csak a véletlen műve lehet".

Inkubátor

Ha valakit érdekel, milyen most, 2010-ben magyarnak lenni az USA-ban, feltétlenül nézze meg a filmet, írta lelkes kritikusunk, aki a filmből megtudta, hogy egy 1983-ban íródott rockoperát nagyon viccesen és teljes átéléssel adnak elő kint még ma is. Pigniczky Réka készített már az 56-os forradalomban részt vett apjáról egy filmet Hazatérés címmel, a kint élő, szinte burokban, "inkubátorban", egy amerikai-magyar környezetben cseperedő "amerikás magyarok" történetébe már ott is belekóstolhatott a néző, de itt már teljes képet kap. A filmben bemutatott emigránsok szinte tökéletesen beszélnek magyarul, ápolják gyökereiket és a magyar hagyományokat, szokásokat. Pigniczky újságíró és producer, már sok éve az Associated Press munkatársa.