Tíz magyar animációval ünnepel Annecy

2010.06.04. 14:38
50. születésnapját ünnepli az animáció első fóruma, az Annecy Filmfesztivál. A franciaországi fesztiválra tíz alkotás érkezik Magyarországról, tudatta a Magyar Filmunió.

Az animáció elmúlt félszáz évére emlékező jubileumi fesztiválon az idősebb rendezőink mellett a legfiatalabbak, a MOME két hallgatójának vizsgafilmje is szerepel. Alexei Alexeev legújabb animációja a versenyprogramba kapott meghívást, a Log'n'Jam című 50 másodperces munka a budapesti Studio Baestarts-ban készült. Versenyen kívül mutatják be Annecy-ban Cakó Ferenc legújabb, Érintés című homokanimációját, valamint a Kecskemétfilm két új produkcióját: Richly Zsolt Kőműves Kelemen címmel készített rajz-animációt, Tóth Roland Gondolatok a pincében című alkotása 3D animáció.

Az egyetemi vizsgafilmek versenyében Szederkényi Bella Orsolya és Molnár Tünde Simon vagyok című animációi szerepelnek – mindkét munka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) gyártásában készült.

Az animáció elmúlt 50 évét felelevenítő válogatásban Jankovics Marcell Sisyphus (1974), Rofusz Ferenc Oscar-díjas A légy (1980), Cakó Ferenc A homok dala (1995) és Alexei Alexeev KJFG No.5 (2008) című világhírű alkotásaival emlékeznek a rangos filmművészeti fórumon. Az 50. születésnapot ünnepelve 50 – az animáció múltját és jelenét meghatározó - filmalkotót személyesen is vendégül lát a seregszemle, köztük lesz az Annecy-ban többször díjazott Cakó Ferenc és Alexei Alexeev.