Hatalmas hiányra bukkantak az MMK-nál

2010.06.09. 23:36
A Mozgókép Közalapítvány átvizsgálását lezárták, 4,5 milliárddal több a tartozásuk a bankok felé. Az amerikai szuperprodukciók a gazdasági tárcához tartoznának.

Az amerikai együttműködésben készülő, több millió dollár hozott tőkével készülő koprodukciók a gazdasági tárca felügyelete alá kerültek információink szerint. Bár Andy Vajna Amerikába utazott, a mellette lobbizó producertárs szerint csak egészségügyi okok miatt tart egy kis szünetet, és továbbra is őt bíznák meg a szuperprodukciók itthoni munkálatainak felügyeletével.

A többi film (európai koprodukció, magyar gyártású mozik) a kulturális tárcához tartozna, és az állami pénzügyi források legnagyobb részét továbbra is a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) osztaná szét a hazai filmesek között. Az átvizsgálásokat az áprilisban beiktatott Kőrösi Zoltán elnöki vezetésével most zárták le, két hét múlva lesznek hivatalosak a közalapítványnál, de az már csütörtökön kiszivárgott, hogy hatalmas hiányra bukkantak a gazdasági átvilágításnál.

Eszerint az MMK elmaradt banki hiteltörlesztése mégsem kétmilliárd forintot tesz ki, hanem 6,5 milliárdot. Illetve az is kiszivárgott, hogy Vincze László tanácsadói munkájáért havonta 2,5 millió forint fizetést kapott külsős szerződéssel.

Az alapítvány közben a filmszemlén kívüli fesztiválokat támogatja a kevés pénzéből. Legutóbbi döntésük szerint a játékfilmeknek ígért szándékleveleken kívül filmszakmai tevékenységet végző szerveknek osztottak pénzt, összesen 45,2 millió forintot. 7,5 millió forintot kapott a Titanic fesztivál, a Mediawawe 5,5 milliót, és az Országos Független Filmfesztivál (MAFSZ szervezi) az eddigi 600 ezer forint helyett 3,5 millió forintot a fesztivál 50. évfodulója miatt. A többi pályázót amiatt utasították el, mert az előttük lévő kuratórium elköltötte a keretet.