A kritikusok gyűlölik az új Freddy Kruegert

2010.06.10. 14:14
Az új Rémálom az Elm utcában mellett hat másik film is a mozikba került. Gryllus Dorka egy tóparti házban retteg, J-Lo mindenáron gyereket akar, Owen Wilsonból kutya lett, a svájciak csak meztelenkednek. A cseh filmek szerelmesei nézhetnek még animációt vagy a melegek díját elnyerő drámát.

Rémálom az Elm utcában

Nyolc Rémálom az Elm utcában mozifilm után Freddy Krueger újabb rémálmokkal készült az Elm utca lakóinak. A csíkos pulóver és a kalap megmaradt, de ezúttal Jackie Earle Haley húzza magára, aki a Watchmenben alakította nagyszerűen az őrült Rorschach karakterét. Az új rész rendezője Samuel Bayer, aki eddig csak videóklippekkel dolgozott, ez az első mozifilmje. Az új Rémálom IMDb-pontszáma 5,4, a Rottentomatoeson viszont csak 13 százalékot kapott. A Washington Post kritikusához hasonlóan mi is csalódottak voltunk, mert Robert Englund nélkül ez már nem az igazi. A Detroit News "az idei év legfeleslegesebb filmjének" kiáltotta ki a remake-et, ami a mozikban viszont jól szerepel: a 35 milliós költségvetést már megtriplázta. Amerikában ez lett a széria második legnagyobb bevételt kaszáló darabja (a Freddy Vs. Jason után), úgyhogy 2012-ben jön az újabb Rémálom.

Ilyen a formám

Jennifer Lopeznek még egyik filmjével sem igazán sikerült a közönség és a kritikusok tetszését is elnyernie, úgy tűnik, ez így is marad. Az Ilyen a formám IMDb-pontszáma 4,3, Rottentomatoeson 21 százalékos. Eddig 56 millió dollárt hozott be a film, ami 20-szal több, mint a gyártási költsége. A rendező az eddig sorozatokat készítő Alan Poul, aki sorozatrendezések mellett producerkedik, és néha a kamera másik oldalára állva eljátszik egy-két szerepet. Eddig 7 Emmy-díjra jelölték, többek közt a Sírhant Művekért. A lassan 41 éves Lopez partnerét a sorozatszínész Alex O'Loughlin alakítja.

Látogatás

Pejó Róbert az utóbbi években itthon Gryllus Dorkával készített filmjeiről és fesztiválszerepléseiről ismert. A Látogatás című osztrák-magyar film szemledíjas lett, Ausztriában 15 ezer nézőt hozott, és meghívást kapott a moszkvai filmfesztiválra. Az Aradon született, Ausztriában nevelkedő, Magyarországon és Amerikában is élő és dolgozó Pejót magyar szokás tévérendezőként is emlegetni, de ez nem igaz. A Látogatásban egy áldozatszerepet vállaló nő (Gryllus) és három osztrák színész alakította rejtélyes karakterek kapcsolatát boncolgatja a rendező a Fertő-tó partján, annyira, hogy a végeredmény pszichothriller helyett inkább inkább lélektani dráma lett. A film az osztrák író, Thomas Glavinic könyve alapján készült.

Marmaduke - A kutyakomédia

Marmaduke, a hatalmas dán dog gazdái Kaliforniába költöznek, ahol így ő is kénytelen új életet kezdeni. Az áhított afgán agár kegyeiért eljátssza a helyi falkavezért, ami nem megy neki. A film szájbarágós tanulságát már előre tudjuk: ne próbálj más lenni, mint aki vagy, add önmagad! A tomboló CGI-őrület ellenére ebben a filmben az állatok igaziak: beszélnek, napszemüveget hordanak és szörföznek. Marmaduke hangját Owen Wilson kölcsönzi, de mellette még több ismert hang is feltűnik, többek között Kiefer Sutherland, Sam Elliott vagy Marlon Wayans. A rendező a Jackie Chan: Új csapást is jegyző Tom Dey. Marmaduke nagy múltra tekint vissza Amerikában, első megjelenése 1954-ben volt egy újság képregényrovatában. A nézőket és a kritikusokat nem érdekelte a nosztalgia: a Marmaduke IMDb-átlaga mindössze 2,3, a Rottentomatoeson 11 százalékot kapott.

A padláson

A cseh animáció egyik legnagyobb alakja, Jirí Bárta egy új egész estés animációs filmmel jelentkezik, a 80-as évek vége óta először. A rendező a padláson felejtett kacatok, játékok kalandjait meséli el, akik nyugodtan élik mindennapjaikat, míg a Gonoszság birodalma el nem rabolja a kedves kis közösség egyik tagját, a padláslakók útra kelnek, hogy kiszabadítsák társukat.

A vidéki tanító

A film egy cseh faluba érkező prágai tanárról szól, aki egy teljesen megszokott iskola középszerű tanáraként be is fogad maga közé a falu közössége. Minden zajlik a megszokott módon, mikor megjelenik a faluban egy újabb férfi, a tanár volt szeretője. Emiatt élete fordulópont előtt áll. Szülei előtt vállalja másságát, a falu előtt azonban még nem meri. A 2008-as film 6 díjat zsebelt be, köztük a Milánói Nemzetközi Leszbikus és Meleg Filmfesztivál díját.

A beszélő titkai

Három emberi sors története ez a francia dráma, melyek egy börtön beszélőjében keresztezik egymást. Egy lány börtönbe került balhés szerelmét jött meglátogatni, egy anya halott gyermeke gyilkosát szeretné látni, egy kórház kifutófiúja pedig ajánlatot kap, hogy cseréljen helyet a börtönben sínylődő bűnözővel. Mindhárman a börtön beszélőjének várójában találkoznak. A fiatal rendező, Léa Fehner első egész estés mozija ez, amit a 2009-es César-díjátadón a legígéretesebb bemutatkozó színésznő (Paulina Etienne) és a legjobb első film díjakra jelöltek. Pesten a Művész mozi vetíti.

Egy másik ember

A fekete-fehér svájci filmben egy kezdő újságíró lobban szenvedélyes szerelemre egy profi filmkritikus nő iránt. Nem hagyományos vonzódás ez, mert nemcsak szexuális vágyat érez iránta, hanem a nő filmkritikus énjébe szeret bele. 2008-as bemutatója óta nem sok nézőt vonzott Lionel Baier munkája. IMDb-n mindössze 86 szavazat érkezett rá.