Gera Zoltán a Londoni Magyar Filmfesztivál fővédnöke

2010.06.17. 17:49
A Londoni Magyar Kulturális Központ idén harmadik alkalommal rendezi hagyományos angliai magyar filmünnepet, a Check the Gate fesztivált. Minden eddiginél több film és program várja az érdeklődőket június 22-28. között a brit főváros több pontján, elsősorban a filmfesztiváljairól híres nyugat-londoni Riverside Studios mozijában.
Gera Zoltán
Gera Zoltán

A fesztivál fővédnöke 2010-ben Gera Zoltán, a Fulham FC nemzetközi hírű  játékosa, akit Londonban egyre többször hasonlítanak a legendás Puskás Ferenchez, és aki évtizedekkel ezelőtt szintén a labdarúgáson 
keresztül képviselte Magyarországot a nagyvilágban.

A fesztivál nyitónapja az Almási Tamás Puskásról készült díjnyertes dokumentumfilmjének londoni premierje is egyben (kritikánk a filmről itt olvasható).

A játékfilmeket, dokumentumfilmeket és rövidfilmeket is tartalmazó színes programot ezúttal is elismert, angol és amerikai szakemberek állították össze. A nagyjáték filmeknek a Riverside Studios Temze parti népszerű mozija ad majd helyet olyan magyar filmművészeti büszkeségekkel mint többek között a Napfény Íze Szabó Istvántól, Radványi Géza Valahol Európában-ja és Mészáros Márta Utolsó Jelentés Annáról című filmje.

macskafogo

A fesztivál műsor nagyjátékfilm felhozatalában kedvenc animációs filmjeink is megtalálhatóak, úgy mint a Macskafogó Ternovszky Bélatól, a híres, Halász János-féle Állatfarm vagy a magyar népmeséket reprezentáló Ludas Matyi. Dargay Attila autentikus magyar hősét máris a magyar Robin Hoodként emlegetik a brit főváros moziszeretői. Minden nagyjátékfilmet egy-egy animaciós rövid film fog kísérni klasszikus és fiatal animációs filmrendezőktől egyaránt.

A fesztivál weboldalán a műsorszerkesztésbe idén először a magyar közönség is aktívan beleszólhat, hiszen az egyik filmet egy netes szavazáson választják ki az érdeklődők. A fesztivál részletes programját és a filmekhez tartozó beharangozó írásokat szintén itt lehet megtekinteni.