Melyik Brendan Fraser legrosszabb filmje?

2010.06.27. 10:15

Fraser, az őserdő hőse semmit sem fejlődött első filmje óta, és pont ez a baj. 40 fölött, pocakosan már nem lehet kölyökképű bohócot játszani, pláne, ha valaki csak Stallone arcjátékára képes. De tényleg egyre rosszabb vígjátékokat forgat? Döntse el az olvasó!

1. Kőbunkó (1992)

A buzimosolyú Csavardi Samu, azaz Sean Astin és Pauly Shore, akinek az összes filmjét köves címmel adták el itthon a vicces kedvű magyar forgalmazók, véletlenül kiássák a földből a kockás hasú, de csőhülye ősembert, Brendan Frasert. A három IQ-harcos a másfél órás játékidő alatt leamortizálja a várost, a fingós-büfögős-zabálós poénok szüneteiben meg olyan bombacsajokat szédítenek, mint Robin Tunney, aki a mostani sorozataiban (Szökés, Mentalista) is olyan jól néz ki, mint 18 évvel ezelőtt. A film 7,5 millió dollárból készült, és 40 milliós bevételt csinált.

2. Az őserdő hőse (1997)

A bevált recepten nem változtattak: Brendan Fraser 5 évvel a Kőbunkó után újra szétgyúrt felsőtesttel, egy szál ágyékkötőben és nulla IQ-val hódítja meg a nagyvárost, és persze a szőke jó nőt, Leslie Mannt. Ezt a Tarzan-paródiát már a Disney pénzelte, így a film tobzódik a viccesnek szánt, beszélő és táncoló állatokban, de Fraser is hozza az összes poénját, amit még évtizedekkel később is elsüt majd minden filmjében: elefántszarba pottyan, állatok böfögnek rá, kikenődik minden fán és ablaküvegen, és soha nem tud úgy leesni sehonnan, hogy ne üsse meg a golyóit. Az őserdő hőse 55 millió dollárba került és 174,4 milliót kaszált.

3. Csapás a múltból (1999)

A cím béna Jackie Chan-filmet sejtet, de annál sokkal rosszabbat kapunk. Fraser ezúttal nem őstahó, csak őskövület: a szülei a 60-as években bemenekültek a kert végében felhúzott atombunkerükbe, és 99-ben is csak a fiukat küldik fel, hogy csajozzon be, mert különben kihal a család. Hősünknek übergáz nyuggerdumája van, de az öreges foxtrottban annyira penge, hogy végül simán ágyba viheti a 90-es évek popcornfilmes szexszimbólumát, Alicia Silverstone-t. Azért Fraser itt is bedobja az örök poénjait, így a Demszky-karókkal találkozást megint a golyói sínylik meg. (Gyártási költség: 35 millió, összbevétel: 40,2 millió.)

4. A bájkeverő (2000)

Valaki eladta Hollywoodnak Az ember tragédiája sztoriját, a Fox meg 90 milliót kaszált vele. Fraser egy nő miatt alkut köt Luciferrel (aki ezúttal a 34 éves Elizabeth Hurley testében domborít), hogy aztán különböző korokon meg helyszíneken átrángatva melegpoénokkal meg sportfilm-paródiával sokkolja a nézőt. A színész egyébként legalább olyan zseniális volt kolumbiai drogbárónak, mint Tom Cruise dagadt producernek: a készítők helyében azonnal kidobtam volna a Bájkeverők ide-oda ugráló, kivánságteljesítős, hősszerelmes sztoriját, hogy leforgassak helyette egy latin-amerikai akciófilm-paródiát. Ja és kitalálják, hová esik le az égből az Ördög apró betűs szerződése? Hát persze, hogy hősünk pöcsére!

5. Talpig majom (2001)

Henry Selick mindig is kiváló Tim Burton-tanítványnak számított, hiszen valójában ő rendezte a Karácsonyi lidércnyomást, és nem a borzas hajú bábos. A Talpig majom viszont Brendan Fraser legnagyobb bukása lett, pedig tényleg szerethető a sztorija: a lúzer rajzoló (Fraser) egy Halloween Townhoz hasonló, szürreális álomvilágban találja magát, ahol azonnal rányomul egy formás kis mutáns macska (Rose McGowan). Hősünk azonban Bridget Fondát szereti, de már csak felboncolt hullaként térhet vissza hozzá a valóságba, mi meg röhögünk, mert a gyerekek kajájába potyogtatja a belső szerveit. Nálam máig ez számít a legzseniálisabb Fraser-filmnek, a plázamozizók viszont utálták: a 75 millióba kerülő, őrült agyhullám-vasutazás mindössze 7 milliót kapart össze a pénztáraknál.

6. Bolondos dallamok - Újra bevetésen (2003)

A 88-as Roger nyúl a pácban még ma is egy vicces film a színészekkel haverkodó rajzfilmfigurák miatt, és a 96-os Zűr az űrben is becsábított a moziba minden létező Michael Jordan- és Dodó kacsa-rajongót (és meg sem állt 230 millióig). 2003-ban viszont már a Szörnyecskék rendezője, Joe Dante sem tudta megismételni a sikerüket. Pedig bedobott mindent: végre Dodó kacsa nyomta el Tapsi Hapsit, az egykori 007-es Timothy Daltonból James Bond-paródia lett, a főgonosz szerepét pedig a 90-es évek legfelkapottabb vígjátékszínésze, Steve Martin kapta. De a Bolondos dallamokat még az Acme cég biztonsági őrét játszó főszereplő (Brendan Fraser) se tudta megmenteni a hülye poénjaival, a 80 millióba kerülő szupermozi bevétele végül csak 68 millió lett.

7. Utazás a Föld középpontja felé (2008)

Ez a Verne-adaptáció egy igazi, pörgős, 3D-s földrajzóra lett, amiben tízpercenként ugrott a képünkbe egy piranha vagy nyáladzott ránk a vicsorgó T-Rex. Igaz, Brendan Fraser arcjátéka csak annyira változatos, mint Harrison Fordé a Végzet templomában. A női főszereplő, Anita Briem tűrhetően hozza a Tomb Raider-típusú, tökös nőt, a kölyköt játszó Josh Hutcherson viszont nem egy Macaulay Culkin, nála a színészkedés kimerül az unott fejjel playstationözésben. A film további hibája, hogy csak hárman szerepelnek benne, így a föld alatti utazás néha unalmas múzeumi körsétává változik. Bár a korábbi filmváltozatok ősembereire már nem futotta a 60 milliós költségvetésből, a 3D-s látvány végül 241 milliós bevételt generált.

8. A Múmia - A Sárkánycsászár sírja (2008)

Rob Cohen csokimikulás kinézetű agyagkatonákra cserélte le az előző két rész múmiáit, de elfelejtett hozzá sztorit íratni. A Rachel Weisz helyett beugró Maria Bello a bőrnadrágjában feszeng, Brendan Fraser meg az apaszerepben. Csak a klasszikus kalandfilmes jeleneteknél van elemében, amikor lövöldöznie kell, meg félmeztelenül feleséget csókolni, de ilyen kevés van. A Múmia 1-2 a befáslizott hullák meg a láncbikiniben harcoló lányok miatt volt jó. A harmadik viszont sima Indiana Jones-nyúlás, mert a zombiként feltámadó Han császár sztoriját már végigizgulhattuk a 2003-as Emperor's Tomb [4] játékban. A nézőket ez nem zavarta, a 145 millióból forgatott film 401,1 milliót kaszált.

9. Drágán add a rétedet (2010)

A címbéli gyilkos szóviccet hagyjuk is, ez már kötelező őrület a forgalmazóknál. A Drágán add a rétedettel az a baj, hogy a humora maximum az ötéveseknek jöhet be: ennyi madárszaros, borztámadásos, lehugyozós "állati" poén Rob Schneider és Adam Sandler egész életművében nincs. Fraser meg csak saját magát ismétli: öltönyben is hülye pofákat vág, ősembernek maszkírozva táncol, és természetesen mindig úgy esik rá a gerendákra, hogy a beléig csúsznak fel a heréi. De miért nem szólt neki senki, hogy 42 évesen feszülős, rózsaszín női melegítőben sörhasat villantani nem vicces, inkább vérciki, mert már 30 kilót felszedett az Őserdő hőse óta? (Gyártási költség: 35 millió, összbevétel: 26,5 millió)