Sopronban lehet az animációs szupervásár

2010.07.13. 08:58
Az európai animáció legnagyobb eseménye, a Cartoon Forum idén ősszel Magyarországra érkezik, 20 év után először nem nyugati országban rendezik. Ha összejön a pénz. Előbb a helyszín mondta le egy évvel a kezdés előtt, majd a költségvetéshez szükséges állami támogatásról derült ki, hogy csak hilleri ígéret.
mcf

"Fontos, hogy nem a bérmunka felé mozdulunk el, hanem a magyar ötletek külföldi finanszírozása felé, és iszonyú nagy szó, hogy hét magyar tévésorozattervet beválasztottak a soproni Magyar Cartoon Forumon bemutatandó európai 63-ba - hangsúlyozta a rendezvény fontosságát Erkel András producer, a Cartoon európai elnökség magyar tagja, aki a szervezésben is részt vesz.

"Négy évvel korábban pályáztunk, megfeleltünk a nagyon kemény feltételeknek, hogy idén Magyarországon lehessen a Cartoon Forum szeptember 14. és 17. között - tette hozzá. - Az animációs ipar mindenütt fellendült, ahol eddig ezt a vásárt megrendezték, a turisztikáról nem is beszélve." A 20 éves Forum segítségével az európai rajzfilmipar koprodukciós alkotások létrehozásával és forgalmazásával az ázsiai és az amerikai rajzfilmdömpinggel venné fel a versenyt .

Eredetileg Pécsen, az EKF keretében tartották volna az idei eseményt, de 2009 elején közölte a pécsi vezetőség, hogy mivel a konferenciaközpont és egy megfelelő nagyságú szálloda nem épül meg időre, a 2008-as garanciavállalás ellenére nem tudják vállalni a rendezést. Ekkor került át Sopronba, ami "nagyszerű választás volt, a város szívvel lélekkel és egy csomó segítséggel áll a dolog mögött". De ahogy Erkel fogalmazott: "a pécsi tesze-toszaság mindent borított, a magyarországi pénzgyűjtést is nehezítette, amire így alig egy évünk maradt".

Ezt követte, hogy a különböző fórumokon beígért állami támogatás megítélését Hiller István oktatási és kulturális miniszter halogatni kezdte, holott az animációs ipar fellendítése mellett  "az országimázs és regionális turisztika szempontjából is fontos rendezvény, hiszen az európai animációs gyártást meghatározó több mint  700 befolyásos embert hozunk a régióba" - utalt a forgalmazóktól a  programigazgatókig a résztvevőkre, köztük a 63 producerre és 50 újságíróra.

Cartoon Forum

A Cartoon egy non-profit szervezet, aminek célja az európai animáció  fellendítése, és az oktatás támogatása. Üzleti szempontból menedzseli a szakmát a televíziós és az internetes és mobil programok vásáraként  létrehozott őszi Cartoon Forummal, illetve az egészestés filmek számára  rendezett tavaszi Cartoon Movie-val.

A 63 projekt közé hét magyar tervet is beválogattak, köztük három egyetemi csapatét, amivel Magyarország az európai országok közül a második legtöbb produkció tervet prezentálja, összesen 6 millió eurós költségvetéssel. A projektek gazdái 45 percben mutathatják be az európai televíziós csatornák, finanszírozók, forgalmazók illetve internet és mobilcégek jelen lévő vezetőinek a terveket. Mivel a tervek 35 százaléka szokott megvalósulni a filmvásárt követő két éven belül, ez azt jelenti, hogy európai koprodukcióban két magyar részvételű animációsfilm is összejöhetne, ami 1,6 millió euro finaszírozást és több mint száz lehetséges munkahelyet jelentene az animációs stúdiókban.

A Forumon való részvételnek és az ott kialakítható kapcsolatrendszereknek köszönhetően pedig várható a magyar producerek bekapcsolódása az európai produkciós vérkeringésbe, aminek köszönhetően az újrainduló hazai fejlesztésű televíziós és internetes sorozatgyártás felválthatná az elmúlt évtizedet jellemző döntően egyedi művészfilmes gyártást.

A rendezvény ideje alatt kerül sor a legnagyobb európai animációs filmdíj, az Európai Filmakadémia díjának megfelelő Cartoon D’Or díjátadó ünnepségére, amit idén a Fertőrákosi Kőfejtő színházában tartanak. A konferenciát kulturális és kulináris programok kísérik, a város, a régió illetve az ország kulturális és idegenforgalmi értékeit hangsúlyozva a Muzsikás együttestől Cakó Ferenc homok-animációs bemutatóján keresztül Esterházy kastélylátogatásig.

A Mozgókép Közalapítvány előző kuratóriuma támogatta a rendezést 30 millió forinttal, de idén nem tudják támogatni, árulta el az Indexnek az MMK elnöke. 50-70 milliós támogatásra pedig azért is szüksége van a rendezvénynek, hangsúlyozta a producer, mert mint minden EU által támogatott konferencia esetén, csak 50 százalékban finanszíroz az EU, a maradék összeg 10-15 százalékát adják a részvételi díjak, a többit pedig helyi szinten kell előteremteni állami, regionális és városi forrásokból, valamint szponzoroktól.

A miniszteriumból a rendezvény a kulturális tárcához tartozik, de ott erről még nem tudtak információt adni, így 2 hónappal a rendezvény ideje előtt annak sorsa bizonytalan. 2011 első félévében Magyarország tölti majd be az EU elnökséget, aminek feltétele az idei Forum sikeres megrendezése.