Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Másfél milliárdos zárolás az MMKA-nál

2010.07.15. 09:54 Módosítva: 2010-07-15 11:59:15
Másfél milliárd forintos zárolást rendelt el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szerdán a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMKA), miután az egy hónapja lezárult vizsgálat megállapította, hogy a filmes pénzek elosztásáért felelős intézménynek 6,5 milliárd forintos tartozása van. A közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint ezzel a jelenleg gyártás alatt álló nyolc film finanszírozása is lehetetlenné válik. A minisztérium viszont úgy véli, hogy biztosított a közalapítvány működése.

A NEFMI kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza hivatalos levélben értesítette a MMKA-t arról, hogy a közalapítványt érintő zárolás az alapítvány 750 milliós információival ellentétben a héten az Indexen már megjelent 1,5 milliárd forint. A zárolt összeg a közalapítvány második félévi költségvetési támogatása 60 százalékának felel meg. A folyamatban lévő filmek ellehetetlenülésének megakadályozása és a magyar filmkultúra életben tartása érdekében az MMKA válaszlevelében kéri a NEMFI döntésének felülvizsgálatát, áll a hazai filmkultúra támogatására előirányzott állami támogatások elosztását végző szervezet közleményében.

Indoklás nélkül?

Milliárdos hiány

A június elején lezárult vizsgálat szerint a filmes közalapítványnak nem 2,5 milliárdos elmaradt hiteltörlesztése van, hanem 6,5 milliárd forint. A gazdálkodás átvilágításában közreműködött az áprilisban beiktatott Kőrösi Zoltán elnök is, aki hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, "nagymértékű túlköltés folyt az elmúlt években a Mozgókép Közalapítványban, de nem lopásról beszélünk". "Ezek a milliárdok leforgatott filmekre mentek, a Közalapítvány éves beszámolóját - beleértve az ellenőrző Bizottság jelentését is - az illetékes kulturális minisztérium minden alkalommal elfogadta. Minimum felelőtlen gazdálkodásnak hívom az elmúlt éveket" - tisztázta a fogalmakat.

Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumának elnöke elmondta: a zárolást nem előzte meg semmilyen konzultáció, és a levélben sem szerepelt indoklás. Talán az államtitkárság nem rendelkezett elegendő ismerettel a közalapítvány helyzetéről, és azt hitték, hogy az idei 5,12 milliárdos költségvetésből veszik el a zárolt összeget - jegyezte meg a filmes szervezet elnöke.

Beszámolója szerint az MMKA adósságállományának fenntartása évi 1 milliárd forintot visz el, hasonló összeget kell a nem filmkészítési feladatok ellátására (például az artmozihálózat támogatása, a nemzetközi tagdíjak, a magyar mozgókép mestereinek járó évi 200 milliós tiszteletdíj utalása) fordítani. A működési költségek levonása után éves szinten valamivel több mint 2,5 milliárd forint marad, ennek második félévi részéből zárol most a NEFMI másfél milliárdot.

Ha ilyen mértékű zárolás lépne életbe, a közalapítványra háruló kamatterhek nagyobbak lennének, mint amennyi pénz az MMKA kasszájában maradna, ami csődeljárásokhoz vezetne - fogalmazott a várható következményekről a közalapítvány vezetője, hozzátéve: ez a döntés "a magyar filmes szakma megszüntetése" lenne. Kőrösi Zoltán szerint a csődeljárások nem az MMKA-t számolnák fel, hanem a hiteleket megkötő filmesek egzisztenciáját.

Kereskedelmi bankoknak tartoznak a filmesek

A közalapítvány 7,9 milliárdos kötelezettségállományából 6,5 milliárdot tesznek ki a bankhitelek. Ezek úgy jöttek létre, hogy az MMKA pályázatain megnyert összegeket a filmkészítők - mivel a közalapítvány kasszájában nem volt meg ez a pénz - a megkötött támogatási szerződéssel kereskedelmi bankoknál vették fel hitelként - idézte fel Kőrösi Zoltán. Ebben a tartozásban információnk szerint 1,5 milliárd forintot tesz ki a visszatérítendő kölcsönként adott támogatások vissza nem térítése, amik egy részének a határideje már lejárt, illetve az MMKA szerződéses alkalmazottainak eddigi olykor kiemelkedően magas fizetése: Vincze László havonta 2,5 millió forintot kapott szerződéses pénzügyi igazgatóként, a Návai Anikó jegyezte filmbizottság évi 16-19 milliót.

Kőrösi szerint ha elindul a hitelállomány "bedőlése", az sok-sok filmes egyéni egzisztenciájának felszámolását jelenti, még akkor is, ha pereket indítanak az MMKA ellen, és két-három év múlva megnyerik ezeket.

Jelenleg nyolc film van készülőben, ebből hármat leforgattak, három forgatás alatt áll, kettő a közeljövőben indulna el. A zárolás esetén ezeknek mind lehetetlenné válik a finanszírozása, a filmek tehát forgatás közben vagy az utómunkák alatt fognak leállni. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkársága későbbre ígért reagálást.

NEFMI: biztosított a közalapítvány működése

A kulturális területet is érintő költségvetési zárolások nem jelentenek végleges elvonást és nem veszélyeztetik az Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) bérkifizetéseit - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkársága csütörtökön.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint a teljes kormányzati zárolásból a kulturális területet érintő összeg lebontását az egyes programok, illetve intézmények szintjére az a logika vezérelte, hogy az intézmények alkalmazottainak bére biztosítható legyen, még ha ez azt is jelenti, hogy bizonyos programokra idén nem jut pénz.

Az államtitkárság elismerte, fennáll a lehetősége, hogy a zárolás miatt nem fizetett kamatok adósságspirált indítanak el a filmkészítők körében, hozzáfűzve: ennek a helyzetnek a kezelésére akkor kell figyelmet fordítani, ha az valóban bekövetkezik. Az államtitkárság emellett hangsúlyozta: a zárolás a 2010-es év végéig szól és nem jelent végleges elvonást.

A NEFMI tartani szeretné magát az előző kulturális kormányzat és az MMKA között 2010 februárjában létrejött négy éves finanszírozási szerződéshez - közölte a kulturális államtitkárság, hozzátéve azonban: ez a következő évek költségvetéseinek függvénye.