David Lynch a nézőkkel fizettetné filmjének költségeit

2010.07.19. 20:15
A rajongók nagyvonalúságára számít David Lynch, hogy önéletrajzi trilógiájának utolsó részét elkészíthesse. A minimum 50 dollárnyi segítségért cserébe egyedi tervezésű pólókat és táskákat ad a rendező.

Az Aranypálma-díjas amerikai filmrendező, David Lynch az életrajzi ihletésű trilógiájának a harmadik részéhez keres adakozó kedvű rajongókat: legalább 50 dollárnyi hozzájárulást vár azoktól a nézőktől, akik megnéznék az alkotását.

Független filmesként mindig is nehéz volt  a rendezőknek pénzt szerezniük az alkotásaikhoz. Sokszor a család és a barátok bankkártyájára támaszkodtak. Az utóbbi időben egyre inkább az internetet használják fel arra, hogy megszerezzék a filmes büdzsé egy részét. Lynch is ezt a módszert választotta, és köszönete jeléül posztert, egy fehér, illetve szürke pólót, táskát küld, amire az általa készített önportréját nyomatta. A minta egy kicsi vonalrajz szürke alapon, mely ugyan semmiféle hasonlóságot nem mutat a rendező arcképével, még akkor sem, ha a nevének kezdőbetűit a rajz homlokára felírta. Az absztrakt mintás tárgyak mellé a nagylelkű rajongó a Lynch Three Projekt tagja lehet, és exkluzív hozzáférési lehetőséget kap a filmanyaghoz.

Lynch-portrait

Miután David Lynch elkészítette a LINCHone és a LINCHtwo című dokumentumfilmjeit, a trilógia harmadik részének a forgatására készül. A LINCHthree elsősorban háttér-információkkal szolgál a rendező legutóbbi játékfilmjéhez, az Inland Empire-hez. A 2006-os LINCHone teljes filmanyaga közel 700 órát tartalmaz, a LINCHtwo pedig ennek a filmnek a kulisszái mögé enged bepillantást.

A rendező producere szerint nemcsak a büdzsé finanszírozása miatt hasznos a rajongók bevonása a projektbe, hanem így jobban megismerhetik a nézők visszajelzéseit, véleményüket.