Mátyás
-6 °C
1 °C

Amerikai filmekre váltották a legtöbb jegyet Kínában

2010.07.21. 14:25
Kína a világ harmadik legtermékenyebb filmgyártója, de az amerikai alkotásoknak is köszönhető, hogy nőttek az ország mozibevételei. Jövőre már korlátlan számú külföldi filmet láthatnak az ottani nézők.

Az Avatarnak hála 86 százalékkal nőttek a kínai mozik bevételei. Az év eleje óta 714 millió dollár, azaz 160 milliárd forint az összbevétele a kínai mozikban eladott jegyeknek. Tung Kang, az ország filmhivatalának igazgatója szerint ez az összeg az év végére várhatóan 1,5 milliárd dollárra ( 335 milliárd forintra) nő.

Kínában az év első felében eddig 288 alkotás készült, év végére elérik az ötszázat. Az igazgató hangsúlyozta, hogy ezzel a távol-keleti ország India és az Egyesült Államok után a harmadik helyre került, már ami a legtermékenyebb filmgyártást illeti.

A félév legnézettebb produkciója az Avatar volt a maga 204 millió dolláros jegybevételével, ezt jócskán lemaradva követi egy kínai nyelven forgatott kung-fu-film, az Ip Man 2, ami csak 34 milliót hozott a konyhára. Alice Csodaországban 33 millió, a Vasember 2 pedig 26 millió dollárt keresett Kínában. Ötödik helyen áll a világszerte már félmilliárdos bevételt produkáló Titánok harca, ami Kínában 25,8 millió dollárnál tart.

Kínában a filmforgalmazást kizárólag az állami Kínai Filmcsoport intézi, így évente csupán 20 külföldi filmet mutathatnak be a mozik. Azonban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) felszólításainak köszönhetően jövő év márciusától már a külföldi filmstúdiók maguk terjeszthetik filmjeiket az országban.