Bogyó és Babóca inkább moziban debütál

2010.07.22. 15:47
Az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza Kedd nevű stúdiója 13 részes rajzfilmsorozatot készített Bartos Erika gyerekek körében kultusszá vált mesesorozatából, a Bogyó és Babócából. Korábban úgy volt, hogy a rajzfilmsorozat a tévében fog debütálni, de a tesztvetítés olyan jól sikerült, hogy augusztus 12-től inkább moziba küldik a csigafiút és a katicalányt.

Három hete egy szombati délelőttön tesztvetítést tartottak a Corvin moziban a Bogyó és Babócából. A programot a mozi meghirdette a Pesti Estben és olyan sokan jöttek el, hogy az eredetileg egy teremben tervezett vetítést végül három teremben kellett megtartani - nyilatkozta az Indexnek a Maestro rendezője.

Az alkotók, M. Tóth Géza és Krizsanics Antonin arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekeknek tetszik-e a sorozat, elég érthetően vitték-e filmre a meséket. A moziban ülve azt tapasztalták, hogy a piciknek nagyon bejönnek az egyenként ötperces alkotások, hangosan kommentálják a jeleneteket, és a részeket elválasztó stáblisták és a főcím alatt már izgulnak, hogy melyik mese következik. A hétszáz fős vetítés sikerén felbuzdulva úgy döntöttek, hogy a tévés premiert elhalasztják, és inkább moziba küldik a csigafiú és a katicalány kalandjait.

A Kedd Animációs Stúdió forgalmazásában moziba kerülő “filmet” a Palace és a CineReal országos hálózatába tartozó mozikban fogják vetíteni augusztus 12-től. Mint M. Tóth Géza elmondta, ez nem jelenti azt, hogy a tévében nem fogják sugározni a Bogyó és Babócát. A jelenleg is folyó TV2-vel és Minimaxszal való tárgyalásokban a Kedd stúdió azt szeretné elérni, hogy karácsony környékén kezdődjenek el a tévében az első részek.

A mesesorozatot októberben DVD-n is kiadják, közben pedig tervezik a további 13 epizódot, amelynek elkészítésére már beadtak egy pályázatot a Mozgókép Közalapítványhoz.

M. Tóth korábban azt mondta, hogy azért fogtak bele a rajzfilmsorozatba, mert a Bogyó és Babóca köré egy olyan kultusz kezd kialakulni a gyerekek körében, ami folytatásért kiált. "Az édes rajzok, a könnyen megjegyezhető karakterek szinte rajzfilmre születtek. A rendszerváltás óta nem készült kortárs író mesekönyvéből ilyen terjedelmű rajzfilmsorozat. A Pom-Pom és a Kockásfülű Nyúl óta úgy látjuk, hogy Bartos Erika mesealakjai az elsők, amik széles körben képesek megszólaltatni a gyerekeket”.

Az egyenként ötperces epizódokat a grafikai tervezők (Túri Zoltán, Magyarósi Éva és Fritz Zoltán) Bartos Erika eredeti rajzai alapján kézzel és digitális technikával készítették el. A szereplőknek Pogány Judit kölcsönzi a hangját, az aláfestő zenét pedig az Alma zenekar szolgáltatja.