Ridley Scott szombatig velünk dolgoztat

2010.07.26. 19:54
Kevin McDonald rendező és Ridley Scott producer egy nagy youtube-os We are the worldöt vizionál a jövő évi Sundance-re. Aki készített magáról valamilyen személyes videót múlt szombaton, az szerepelhet a Life in a day című projektjükben, csak be kell küldeni.

A Youtube-bal, Ridley Scottal és Kevin McDonalddal együtt bármelyikünk filmtörténelmet írhat, aki felvételt készített magáról vagy az őt körülvevő világról 2010 július 24-én, múlt szombaton. A Life in a day, azaz a Föld egy napban elnevezésű projektet a Képgyár ugyan fenntartásokkal fogadta, de mi várjuk a végeredményt, amiből sajnos csak idővel láthatunk részleteket.

A Youtube és partnerei soha nem látott filmes kísérletre invitáltak mindenkit, ami során 6 milliárd ember nézőpontjával akarnak megismerkedni, és abból összegyúrni valami jellemzőt. Az alkotók azzal kecsegtetnek, hogy a történelem részeivé válhatunk, nem mintha eddig nem lettünk volna azok. De annak a közreműködőnek, akinek nagy szerencséje van, akár a film premierjére is kiutazhat 2011 januárjában a Sundance fesztiválra.

A honlapon az addig következő hónapokban folyamatosan nyomon követhetjük a projekt alakulását. A készítők legutóbb három napja üzentek nekünk, McDonald ekkor elmondta, nagyjából mit szeretne kapni a feltöltőktől: egy lenyomatát a napjuknak, hogy időkapszulát készíthessen belőlük, bármit is jelentsen ez. Ridley Scott szerint teljesen mindegy, milyen témához nyúlnak az emberek, hiszen az is jellemző lesz a filmre, hogy maguktól milyen témákat dolgoztak fel.

A Life in a day inkább tűnik kreatív reklámötletnek, amivel még nagyobb aktivitásra késztetik a youtube-felhasználókat, mint filmnek, de tény, nyersanyaguk lesz bőven. A világ videókamerával és internethozzáféréssel rendelkező szegmenséről alkotott filmet Kevin McDonald fogja összegyúrni. Csak annyit kértek az alkotóktól, hogy legyenek önmaguk, nem kell színészkedni, mert ők a valóságot akarják majd felhasználni.

Nem adtak meg sok szabályt, a beküldött anyagokban nem lehetnek reklámok vagy jogvédett felvételek, a legfontosabb követelmény, hogy 2010 július 24-én kellett felvenni, bár azt nem árulták el, hogy ezt hogyan fogják ellenőrizni. A témára rákeresve ez a magyar videó volt az első találat, mi például teljesen biztosra vehető, hogy nem 24-én készült, hiszen aznap az egész országban fújt a szél:

Ha saját ötlete nincs az embernek, a rendező megadott négy kérdést, amire választ vár a néptől: mit szeretsz, mitől félsz, mi nevettet meg, mi van a zsebedben.

Kevin McDonald első dokumentumfilmje, a One day in September Oscar-díjat kapott dokumentumfilm-kategóriában 2000-ben, de későbbi filmjei is hoztak díjakat neki. Első drámai rendezése, Az utolsó skót Forest Whitakerrel a legjobb brit filmnek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjat nyerte a BAFTÁ-n, jelenleg pedig az Eagle of the Ninth című művén dolgozik. A Life in a day csapatában a húzónév, Ridley Scott producerként vesz részt. A Sólyom végveszélyben Oscar-díjas rendezője, a Szárnyas fejvadász vagy a nyolcadik utas a halál alkotója legutóbbi rendezése a Robin Hood volt.