Návai Anikó semmilyen formában nem marad az MMK-nál

2010.07.27. 16:58
Nem csökkenti a bejelentett 1,5 milliárdos zárolást a Mozgókép Közalapítványnál a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az MMK közben hangsúlyozza, hogy bár felelőtlen gazdálkodás miatt 7,9 milliárd forintos tartozást találtak a vizsgálatuk során, a vártnál nagyobb zárolás miatt lesz még kevesebb az esélyük a támogatást kifizetni a már készülő játékfilmekre. Összesítettek: augusztustól havonta ötmillióval kevesebbet költenek az alapítvány munkatársaira.

A kulturális tárca információink szerint nem csökkenti a bejelentett 1,5 milliárdos zárolását a Mozgókép Közalapítványnál. Az alapítvány elnöke, Kőrösi Zoltán a hír után nyílt levélben tiltakozott, és a HVG-ben „Jött a kulturális államtitkárság napiparancsa, konzultáció nem volt” címmel interjú is megjelent vele, eddig eredmény nélkül. "Ez a zárolás a felelőtlen gazdálkodást kiderítő audittól függetlenül történt, a tárca részéről a vizsgálatra akkor reagálunk, ha megkaptuk a vizsgálati eredményt és a jogászaink átnézték azokat" - tudtuk meg Szőcs Géza államtitkártól, mikor a zárolás okait firtattuk.

Ötmillióval kevesebbet költünk a Mozgókép Közalapítvány működésére havonta, árulta el Kőrösi Zoltán az audit pozitív eredményét, miután visszajött a nyaralásról, és egyben az Index múlt heti cikk címében feltett kérdésre ("Návait tényleg nem fizetik tovább?") is választ adott: "Návai Anikó semmilyen formában nem marad az alapítványnál". Az auditok végeredménye után, ami 7,8 milliárd fölötti felhalmozott tartozást mutatott ki, az eltávolítottak száma meghaladja az eddig ismert ötöt, és még tovább is fog nőni, tette még hozzá, de az elbocsátottak listáját Vincze Lászlón és Szakácsi Lajoson kívül továbbra sem teszi közzé, mert nem ismert emberek, és - mint mondta -, a megnevezésük nem tartozik a nyilvánosságra.

Az MMK spórolására visszatérve, Kőrösi még kifejtette: "Az új posztokkal nem keletkezik többletkiadás, ellenben lényeges spórolás következik be, ugyanis egyetlen egy távozott tanácsadó, például Vincze László jövedelme is bőségesen meghaladja az új posztokat betöltő két ember ember fizetését - vázolta az alapítvány anyagi hátterét. - Emellett megszűnik a Návai költsége - tette hozzá a 1,5 millió forintos havidíjról - és megszűnik az Eurimages-költsége is (ami havi 500 ezer forint volt), mert a nemzetközi igazgatóságot és az Eurimages-kéviseletet az igazgató Bereczki Csaba egy személyben látja el."