Oliver Stone elnézést kért a zsidózásért

2010.07.27. 16:21
Antiszemita nézeteinek adott hangot Oliver Stone egy interjúban, majd röviddel a megjelenés után bocsánatot kérve megcáfolta azokat.

Az Oscar-díjas rendező a Sunday Times-nak adott interjújában, új filmjének reklámozása helyett a zsidókra terelte a témát. Előbb kijelentette, hogy izraeliták uralják a médiát, és az oroszok többet szenvedtek a náciktól, mint a zsidók, majd még aznap mindezeket visszavonta, elnézést kért.

Oliver Stone, Amerika egyik legellentmondásosabb filmrendezője legutóbb Hitler és a zsidók miatt került kínos helyzetbe. A londoni Sunday Times-nak adott interjújában eredetileg az új filmjéről, a South of the borderről, kellett volna beszélnie, mégis zsidóellenes kommentárjainak adott hangot.„Hitler többet ártott az orosz lakosságnak, mint a zsidó népnek.” -mondta.

Nem sokkal ezután tovább ütve a forró vasat, hangsúlyozta a zsidók dominanciáját a médiában.

Hitlert Frankensteinhez hasonlította, aki szörnyszülött volt, de egyben egy őrült zseni is. Véleménye szerint a diktátor saját korának produktuma.

A kijelentésre hamarosan az American Jewish Committee (az Amerikai Zsidó Bizottsága), reagált  egy nyilvánosságra hozott cikkben, miszerint Oliver Stone ezzel a groteszk sztereotípiával csupán saját antiszemitizmusának adott hangot, holott ő is zsidó származású.

A filmkészítő röviddel az interjú után, még ugyanazon a napon egy nyilatkozatban kért elnézést: „A zsidók szemmel láthatóan sem a médiát, sem az ipari szektort nem ellenőrzik.” Hozzátette még, hogy továbbra is meg kell emlékezniük az embereknek a holokauszt áldozatairól, és a zsidók ellen elkövetett szörnyűségekről.

Oliver Stone már januárban magára hívta egy hasonló kijelentésével a figyelmet, akkor Hitlert csupán egy egyszerű bűnbaknak nevezte. A rendező sokat foglalkozik mostanában a témával: tíz részes sorozatában, a The Secret History of America-ban a nagyhatalom ellenségeiként a sztálini és a náci rezsimeket is megjeleníti.