A mágus Nick Cage megosztja a kritikusokat

2010.08.05. 15:27
A gyerekek a héten a Kutyák és macskák 2-t és a Varázslótanoncot nézhetik a magyar mozikban, a nosztalgiára vágyó harmincasok a régi tévésorozatból forgatott Szupercsapatot. Aki romantikára vágyik, a Levelek Júliánakra üljön be.

A varázslótanonc

Ha Jon Turteltaub, a Nemzet aranya rendezője bevállal egy blockbuster filmet a Disneynek, akkor biztosan a parókás Nicolas Cage a főszereplője, és az is biztos, hogy a díjeső elmarad. A Harry Potterből meg a többi tinivarázslós regényből összegyúrt, 150 milliós Varázslótanonccal két hét alatt 92,8 millió dollárt kaszált, az IMDb-n 6,4 ponton áll, a Rottentomatoeson csak 41 százalékon (Cage előző filmje, a Kick Ass 8,2 pontot és 75 százalékot kapott). "Gyenge újrahasznosítás a nyári blockbusterek kliséiből, amiket a kelleténél jóval több forgatókönyvíró dobált össze" - fanyalgott a Hollywood Reporter, a Rolling Stone kritikusa pedig így viccelődött: "A film helyes besorolása: K, mint kihagyható". A forgatókönyvvel, amiben a lúzer srácból (Jay Baruchel) nagy varázsló lesz, tényleg öt író izzadt, csupa olyan, akik korábban a Perzsia hercegén és a Tim Burton-féle Majmok bolygóján dolgoztak. Egy érdekesség: a Varázslótanonc seprűhadsereggel takarítós jelenete egy 1940-es Disney-kalsszikusból, a Fantasiából lett átemelve, amiben Miki egér volt a nagy mágus.

A szupercsapat

Joe Carnahan, a Füstölgő ászok rendezője is beállt a remake-gyárosok sorába, és a Fox 110 milliójából két órába sűrítette a 80-as évek egyik akciósorozatát, a Szupercsapatot. A Snickers-reklámban még mindig fiatalos, 58 éves Mr. T-t lecserélte Quinton 'Rampage' Jacksonra, a sittes elitkommandó főnökének szerepére pedig Liam Neesont szerződtette Bruce Willis helyett. A film június 11. óta 144 milliós bevételt generált, az IMDb retrórajongói 7,3-at adtak rá. A Rottentomatoeson csak 48 százalékot kapott. "Teljesen fölösleges, de szórakoztató adaptációja a régi sorozatnak" - írja a Washington Post, a Hollywood Reporter kritikusa viszont kiakadt: "Itt nem volt forgatókönyvíró, és egy percet sem szántak a sztorira, a karakterkidolgozásra meg a logikára."

Kutyák és macskák - A rusnya macska bosszúja

2001-ben a Warner 200 millió dollárt kaszált a James Bond-i életet élő ügynökkutyákkal, a folytatás mégis 9 évet késett. A 85 millióból forgatott új részben a CGI-komondorok és a német juhászok szövetséget kötnek a kémmacskákkal, hogy együtt győzzék le a szuperbűnöző cirmost, Kitty Galore-t. A filmet mindenki gyalázza: július 30. óta még csak 18,8 milliót szedett össze, az IMDb-n 2 ponton áll. Az Entertainment Weekly szerint "fárasztó, ötlettelen és idegesítő", a Los Angeles Times pedig ezt írta: "Nézhetőbb az első résznél, bár az is csak annyira volt jó, mint veszettséget kapni egy kutyától."

Levelek Júliának

Gary Winick, a Hirtelen 30, a Csajok háborúja és más közepes vígjátékok rendezője 30 millióból forgatott romantikus nyári slágerfilmet, és a májusi premier óta már 66 milliót szedett össze vele. A Levelek Júliának 25 éves újságírónője (Amanda Seyfried a Mamma Miából) nyaralni indul Veronába a munkamániás vőlegényével, de a nagy sztori reményében inkább egy nyugdíjas maminak (Vanessa Redgrave) segít megkeresni 50 éve várt szerelmét, és természetesen beleszeret az unokájába (Christopher Egan). A film 6,4 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson 42 százalékot kapott. "Jose Rivera és Tim Sullivan forgatókönyve tele van tipikusan rossz klisémondatokkal, mint az Ugye te is hiszel a végzetben?" - fanyalgott a Variety, az Entertainment Weekly kritikusa, Lisa Schwarzbaum viszont teljesen belelkesült: "Adjatok egy repülőjegyet Veronáig!"