Elhunyt az Oscar-díjas Patricia Neal

2010.08.09. 08:51
84 éves korában otthonában elhunyt Patricia Neal vasárnap.

Az amerikai színésznő a Hud című filmben nyújtott alakításáért 1964-ben megkapta az Oscar-díjat. Halálának okát nem közölték, de az amerikai sajtó emlékeztet arra, hogy Neal évtizedekkel ezelőtt három agyvérzést kapott, és egy ideig kómában feküdt.

Patricia Neal már 21 évesen megkapta a Tony-díjat, az Another Part of the Forest című Broadway-darabban nyújtott alakításáért. Mozivásznon 1949-ben volt először látható, amikor a John Loves Mary című filmben tűnt fel a későbbi amerikai elnök, Ronald Reagan oldalán. Az ötvenes években számos filmben szerepelt, majd az Álom luxuskivitelben következett 1961-ben. Az igazi nagy sikert a Hud című mozi hozta el neki, amelyben Paul Newmannel játszott. Alakításáért 1964-ben megkapta a legjobb női szereplőnek járó Oscar-díjat.

Egy évvel később azonban tragédia árnyékolta be karrierjét és életét. Rövid időn belül három agyvérzést kapott. Három hétig kómában feküdt, majd újra meg kellett tanulnia beszélni és járni. Néhány évvel később visszatért, és 1968-ban újabb akadémiai jelölést kapott a The Subject Was Roses című filmért, de végül nem neki ítélték oda az Oscart - abban az évben ketten kapták megosztva a díjat: Barbra Streisand (Funny girl) és Katharine Hepburn (Az oroszlán télen).

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport