no

Az Index-olvasók gyűlölik a Ponyvaregényt

2010.08.10. 20:01

Elképesztő kommentáradatot generáltunk egy hete, amikor összeszedtük a filmtörténet legtúlértékeltebb alkotásait. Olvasóink hiányolták többek között a Schindlert, az Avatart, a Titanicot és a Keresztapát, ezért most itt az újabb lista: nyomjon 10-est a kedvencére, adjon 1-est a hulladékokra! A videók alatti szövegeket a gyalázkodó hozzászólásokból válogattuk.

1. Ben Hur (1959)

"A színészi alakításokból nekem az maradt meg, hogy Charlton Heston helyenként veri mimikában Steven Seagalt" - írta DArchAngel nevű kommentelőnk a 11 Oscarral jutalmazott szandálos klasszikusról, majd így folytatta: "A sztori a Gladiátornál is egyszerűbb: gazdag ember szegény lesz, de akkor hirtelen nagy hős lesz, majd megint gazdag, és elmegy, és bosszút áll. Ennyi csavar egy fél magyar népmesében is van." Magyarországon egyébként a Ben Hurt csak 82-ben mutatták be, de 5,5 milliós nézőszámával [21] azóta is rekorder a hazai moziforgalmazásban. (A film 144. az IMDb legjobb 250 filmet összegyűjtő listáján.)

2. A keresztapa (1972)

DArchAngel a 3 Oscart, 5 Golden Globe-ot és 14 további díjat besöprő A Keresztapát is savazta, szerinte "vontatott és tele van idegesítő digókkal". Panko szerint "mocskos bűnözőkről készített érdektelen, hosszú film", anarcho78 pedig a sorozatfüggők nevében jelentette ki: "a Maffiózók százszor jobb". Kinsey nevű kommentelőnk Coppola helyett inkább Scorsesét javasolja: "Ha jó maffiafilmet akarok nézni, akkor Nagymenők. A keresztapa a nyomába se ér". Maka pedig azért akadt ki a korábbi cikken, mert az megkérdőjelezte A remény rabjai első helyét az IMDb listáján: "A Keresztapa minden idők legjobb filmje? Ezt inkább nem minősítem, jó lehet egyébként arra ráncigálni, hogy épp ki az első a listán." (A Keresztapa a 2. legjobb film az IMDb-n.)

3. Schindler listája (1993)

Sok olvasónk még a habzó szájú holokamuzások moderálása után is Schindlert követelte a listába. A szofisztikáltabb anyázások nagyjából ugyanarról szóltak: Spielberg 7 Oscart és 65 további díjat elnyerő fekete-fehér filmje "a legnyálasabb hazugság a földön" (Valaki1), "a legkamubb, túlértékelt, ajnározott vicc, amit valaha láttam" (hessrudi), "nagyobb giccsparádé, mint a felsoroltak együttvéve" (shitgun). Igazi csemege volt Intizar véleménye: "Én ugyan zsidó vagyok, tehát örvendeznem kéne a holocaustiparnak, de ilyen rettenetesen förtelmes, giccses izét még a világ sem látott. Az emelkedett esztétikai igényeivel pont odáig jut, ameddig Leni Riefenstahl a filmjeivel. Ha pedig egy holocaustfilm zsigerből Riefenstahl-emlékeket hív elő, az kicsit kínos." A hét bölcsességét viszont vau nevű olvasónk nyögte be: "Nem az a zsidózás, ha valaki azt mondja, a Schindler fos, hanem ha mellé még paraszt is." (A Schindler 7. az IMDb toplistán.)

4. Ponyvaregény (1994)

"A Ponyvaregény minden idők leginkább túlhypeolt filmje" - írta Dirty nevű olvasónk az Oscar-díjas, Golden Globe-os, aranypálmás és 41 további díjjal kitüntetett alkotásról. De a kommentelők közül sokan már nem elégedtek meg ennyivel, és Tarantino egész életművét gyalázták: "Az összes Tarantino-film szar, mégis állandóan ajnározzák" (Kerek Perec), "Tarantino egy szélhámos, aki hihetetlenül népszerű, és sajnos már ő is elhiszi, mekkora rendező. Szánalmas, amit filmként eddig csinált" (falalla), "Tarantino filmjei valódi übermocskok, értéktelen szarok" (Valaki1). Shitgun többször is végigmantrázta, miért utálja szívből Tarantinót: "A legtúlértékeltebb mocsokszar rendező, persze gondolom a bölcsészek nagyon buknak rá. Aztán csak meg kell kérdezni tőlük, hogy miért jó, és ott vége is a beszélgetésnek. Tarantino tipikusan azok szerint jó, akik nem értenek a filmhez, vagy nem néznek minőségi filmet, viszont hallották, hogy Tarantino kurva jó, tehát szerintük is cool, meg újító, meg egyedi. A Jackie Brownt kivéve a munkássága egy nulla." (A Ponyvaregény 6. az IMDb-n.)

5. Titanic (1997)

Szerjóska tömören és velősen megmondta, mit gondol James Cameron 11 Oscart és 76 egyéb díjat besöprő filmjéről: "a giccses szar eposzi csúcsa". Hasonló véleményen volt a többi olvasó is: "Az egyetlen pozitív jelenet DiCaprio halála" (zabiela), "Giccsparádé. Színészi teljesítmény nuku, nem tudom, mire kapott Oscart" (Elencar), "A tévét ellepi a slejm és sosem tudhatom meg, kipurcan-e az a törpe meg a kopott lotyója, aki a hajó orrán vigéckedik" (piszok alfréd). A Titanic előhozta egyébként a régi mozis emlékeket is: "13 évesen telebőgtem a mozit, mikor Leo meghalt, pedig az egész film egy nyáltenger, pont 13 éves kislányoknak való" - nosztalgiázott epres négercsók, Hétfejű tündér pedig bevallotta: annyira röhögött az érzelmes jeleneteken, hogy ki akarták zavarni a vetítőteremből.

6. A Gyűrűk Ura - A király visszatér (2004)


A Schindler listájához vagy Tarantino filmjeihez képest Peter Jackson 11 Oscart, 4 Golden Globe-ot és 102 további filmes díjat besöprő fantasyje egész jól megúszta a népharagot. Henry06 szerint "sem az első rész minőségét, sem a könyvét nem sikerült utolérnie. Ráadásul néha elég unalmas, mégis 11 Oscar-díjas." Az aranyszobrokon és az elnyújtott lezáráson akadt ki DArchAngel is: "11 Oscar, csak tudnám mire? Ugyanannyira érthetetlen számomra, mint a Titanic. A végén a hobbitok búcsúzása és hazatérése a Megyébe külön taktikai atomcsapásért kiállt." (A király visszatér 13. az IMDb 250-es toplistáján.)

7. A sötét lovag (2008)

Heath Ledgertől érdekes módon egy olvasó sem vitatta el a Joker szerepéért posztumusz elnyert Oscart és a többi 27 díjat. Maga A sötét lovag, valamint a rendező, Christopher Nolan viszont több negatív kommentet is kapott. "Maga a lista megérdemel tőlem egy 1-est, mert az utóbbi idők legnagyobb túlhype-olt szutykai (Inception, Dark Knight, Inglorious Basterds) nincsenek rajta" - fakadt ki probes, de victor vacendaknak sem jött be a rebootolt Denevérember: "A legtúlértékeltebb kategória jeles képviselői Nolan Batmanjei." A 81 díjat (köztük 2 Oscart) besöprő film 12. az IMDb toplistáján.

8. Becstelen Brigantyk (2009)

Shitgun ezt a filmet is ugyanúgy hosszasan savazta, mint a Ponyvaregényt: "Az egyik legnagyobb szar, blöff, gagyi, ami valaha ment a mozikban. Tarantino egy műkedvelő bájgúnár, akinek abban áll a művészete, hogy nem egy filmet dolgoz fel, mint a remake-készítők, hanem egy filmjében harminc másikat dobál egymásra. Ennyit tud. Védjegye még a frappáns párbeszéd, ami egyszer vicces, kétszer oké, de folyamatosan ezt használni dramaturgiaként (illetve ahelyett) gáz. Jól ráérzett arra, hogy ha a nagyközönség számára ismeretlen filmekből szemezget, akkor akár be is vallhatja, hogy lopkod, akkor is egyedinek fogják tartani, és ez be is jött neki. Aztán egy idő után már ez se ment, a Halálbiztos például gyakorlatilag nézhetetlen, azoknak poén, akik otthon vannak a '70-es évek exploitationjeiben. A Brigantik pedig már erősen szánalmas, mert ott még a vaker is gyenge. Tarantino jó helyekről szedi a jeleneteit, egyszer-kétszer jól is keverte őket, de ettől még csak egy bármixer színvonalát hozza, nem a pálinkafőzőét." (A Becstelen Brigantyk 76. az IMDb toplistáján.)

9. A bombák földjén (2009)

Kathryn Bigelow 6 Oscarral és 73 egyéb díjjal elismert iraki háborús filmjét sem kímélték az olvasók: "Az utóbbi évek legtúlértékeltebb filmje. Nagy nulla a sztori, semmi színészi alakítás, rendezés gyenge, látvány átlagos" (sircharley), "Oscar-hegyek a nagy semmire" (Curacao86), "Az az évszázad legtúlértékeltebb filmje. Katasztrófa, hogy mennyire ajnározták, annak ellenére, mekkora szerencsétlenséget hoztak össze a készítők" (davideo).

I0. Avatar (2009)

A kommentelők a 3 Oscarral és 28 további díjjal jutalmazott, bevételrekorder Avatart hiányolták leginkább a listából. Szinte szóról szóra ugyanazt írta mindenki: "A világon a legtúlértékeltebb film. Maximum 10/2-t adnék neki, amilyen szánalmas, kiszámítható, fos történetet hoztak össze hozzá" (Siiiiix), "A közelmúlt legtúlértékeltebb "seggemen a szarom ki"-filmje" (dzső), "Az Avatar tényleg szar, a filmvilág all time legtúlértékeltebb filmje. Engem a látvány sem nyűgözött le, egy idő után már unalmas is volt a foszforeszkáló erdő." (rollerpig), "Egyszerűen direkt népbutítás, techdemo, szánalom." (SubZero), "Az évszázad legtúlértékeltebb filmje. Ha nem lett volna király a 3D, akkor addig vártam volna a megnézésével, amíg nem látom 300 Ft-os dvd-n egy nagy ládában a Kutyák és Macskák 2-vel, meg vmi Adam Sandler válogatással." (c3as84). Szerjóska így foglalta össze az Avatar lényegét: "A fejlettebb nép leigázza az erdőben lakó sükebóka kék faszfejeket. De elég csak a számítógépes játékra gondolni: ott valahogy senki nem akar ilyen kék vuki lenni." (Az Avatar jelenleg az IMDb toplista 115. helyén áll.)