Film készült az első kubai transzszexuálisról

2010.08.18. 13:19
Mavi Sussel 1988-ban lett férfiből nő, utána húsz évig nem engedélyezték a műtéteket Kubában. A dokumentumfilm állítólag bepillantást enged a szocialista ország első transzszexuális emberének mindennapjaiba.

Bemutatják Kubában azt a dokumentumfilmet, amely az ország első, férfiből nővé operált emberéről készült. A produkciót csütörtöktől kezdik vetíteni a karibi szigetország mozijaiban. Marilyn Solaya, a film rendezője nyilatkozatában elmondta, a dokumentumfilm az 1988-ban nemváltoztató műtéten átesett életét követi nyomon. Szavai szerint olyan utazásra hív, amely bepillantást enged Sussel belső világába, emellett azokról az előítéletekről és problémákról - mint például nőiessége megkérdőjelezéséről - is nyíltan beszél, amelyekkel szembesülnie kellett.

A nemváltoztató műtéteket Sussel operációja után húsz évre befagyasztották, és csupán két évvel ezelőtt engedélyezték ismét Kubában. Az európai szakértők által felkészített kubai orvosok ma már szabadon elvégezhetik az ilyen jellegű beavatkozásokat.

Solaya színésznőként kezdte pályafutását, többek között az 1994-es Berlinalén is díjazott Eper és csokoládé című drámában szerepelt.  • Tippek
  • Bankszámla