Életmű-Oscar Coppolának és Godard-nak

2010.08.26. 11:32
A 83. Oscar-díjkiosztó előzményeként novemberben adják át az életműdíjakat. Az Irving G. Thalberről elnevezett elismerést a Keresztapát jegyző Francis Ford Coppola, a francia új hullámos Jean-Luc Godard, a színész Eli Wallach és a filmtörténész Kevin Brownlow kapja.
Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola

Az Oscar-életműdíjakat a második kormányzó bálján adják át november 13-án a Hollywood & Highland Centerben. 2009-ig az életműdíjakat mindig az Oscar-gálán adták át, de tavaly úgy döntöttek, külön eseményen tisztelegnek a film nagyjai előtt.

A Thalberg-díjat az 1936-ban 37 évesen elhunyt MGM-producerről nevezték el, korábban megkapta Walt Disney, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg is.

Az öt Oscar-díjas, 71 éves Coppola leghíresebb, filmtörténeti jelentőségű filmjei a Keresztapa trilógia, az Apokalipszis most, A kívülállók, a Gengszterek klubja és a Magánbeszélgetés. Utoljára a Tetro című filmmel jelentkezett.

Szimpatikus öregúrként a Holidayből vagy a Szellemíróból emlékezhetnek az 1915-ben született Eli Wallachra, aki a magyar nézők előtt Oliver Stone Tőzsdecápák-folytatásában bukkan fel legközelebb. 1956-ban Elia Kazan filmjében kezdte pályáját, Aranyglóbuszra jelölték, de a BAFTA díjazta is. Játszott A jó, a rossz, a csúfban és A hét mesterlövészben.

Eli Wallach
Eli Wallach

A 79 éves Jean-Luc Godard a filmművszet egyik legnagyobbja. A Kifulladásig, a Hímnem-nőnem, A bolond Pierrot alkotója. Nem tudni, hogyan adják át a rendezőnek az Oscart, mert híresen kerüli a felhajtást, idén Cannes-ba sem ment el a Socialism című filmjének bemutatójára, a fesztivál szerinte nem a filmművészetről szól. Tegnap estig nem sikerült a díjazóknak elérniük őt sem telefonon, sem emailen, sem úgy, hogy különböző ismerőseit keresték.

Jean-Luc Godard
Jean-Luc Godard