Szovjet kémnek gondolták a James Bond-írót

2010.08.27. 12:34
Több mint egy évtizeden át figyelte a brit titkosszolgálat az első James Bond-film forgatókönyvíróját, Wolf Mankowitzot, hogy az író a szovjeteknek kémked-e.

A brit elhárítás, az MI5 figyelme a második világháború után terelődött Mankowitzra, aki kapcsolatban állt az angol kommunista párttal, derült ki a titkosítás alól feloldott archív dokumentumokból.

-Wolf-Mankowitz-left-006

A férfi később megismerkedett Cubby Broccoli és Harry Saltzman producerekkel, és a hatvanas években ő alkalmazta a filmvászonra Ian Fleming kémtörténetét, ami  Dr. No címmel első James Bond-filmként került a vászonra. Mankowitz volt az is, aki 1967-ben a Casino Royale című Bond-paródiát adaptálta.

Az író és felesége neve először 1944-es keltezésű titkosszolgálati iratokban bukkant fel, egy olyan volt katona ügyében, akiről gyanították, hogy kapcsolatban áll a kommunistákkal. A későbbiekben úgy írtak Mankowitzról, mint aki "találkozók alkalmával gyakran vitatja meg barátaival a marxizmus elméleteit".

Az MI5 hosszú évekig szemmel tartotta az írót, bár idővel csökkent az iránta tanúsított érdeklődés. 1956-ban változott a helyzet, 10 napos ifjúsági világtalálkozón vett részt Moszkvában, és a látogatás után arról beszélt, hogy szívesen forgatna filmet a szovjetekkel.

A kémelhárítás az ötvenes évek vége felé "lemondott" az íróról, miután az  feladta a közös munkáról szóló terveket.