Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hajdu Szabolcs filmjét nevezték Oscarra

2010.09.07. 16:40
A Bibliothéque Pascal című film kapta a hivatalos magyar nevezést az Oscarra.

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2010. szeptember 7-i ülésének döntése értelmében képviselheti Hajdu Szabolcs filmje Magyarországot a 2011. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában. (Kritikánk a filmről itt olvasható.)

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szoborért kelhetnek versenyre.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek itthoni bemutatója 2009. október 1 - 2010. szeptember 30. között van. A bizottság egyhangú szavazással hozta meg a döntést. Indoklásában kiemelte, hogy a filmben a fantáziavilág és a kelet-európai valóság friss és eredeti módon ötvöződik.

A legutóbbi Magyar Filmszemle fődíjával és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díjával kitüntetett Bibliothéque Pascal magyar-német koprodukcióban készült. A nemzetközi premiere a berlini fesztiválon volt februárban, a július végi szarajevói filmfesztiválon a művészmozik nemzetközi szövetségének díja mellett (CICAE) a páneurópai portál, a Cineuropa díjával is a Bibliothéque Pascalt méltatták a szakmai zsűrik.

A Bibliotheque Pascal a hároméves kislányát egyedül nevelő Mona Paparu (Török-Illyés Orsolya) utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története. A játékfilm a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Filmpartners, a Katapultfilm és a Gilles Mann Filmproduktion produkciójában készült a TV2 és az Eurimages támogatásával 418 millió forintból. A főszerepekben a rendező felesége mellett Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Hajdu Lujza és Ion Sapdaru látható. A stáb ötvennégy nap alatt forgatta a másfél évig húzódó filmet Constantától Sepsiszentgyörgyön át Liverpoolig.

Hajdu 2000-ben készítette el Macerás ügyek címmel első
játékfilmjét, mely 2001-ben a Magyar Filmszemle legjobb elsőfilm díját nyerte el. Fehér tenyér című második mozifilmjét a cannes-i filmfesztivál mutatta be a nemzetközi közönségnek és jelentős fesztiválsikerekkel párhuzamosan számos külföldi mozi is műsorra tűzte.