Ötvenéves az egyarcú Hugh Grant

2010.09.09. 19:12
Hugh Grant 16 éve lett világhírű a Négy esküvő és egy temetés című mozi szégyenlős figurájával. Azóta sem tért el a bevált recepttől, egy arca van, nem csinál semmit, mégis nagyon sikeres. Ma 50 éves.

"Grant bedobja a megszokott sármját, elmormolja szövegét és bánatosan pislog" - írják elnéző szeretettel a kritikák a színész romantikus filmjei után, és a nézőknek is elég ennyi. Szűk két évtized alatt alig volt filmje, ami megbukott volna, talán csak a legújabb Hova lettek Morganék? c.,  válóper előtti békülős sztorival működő mozit nem szerették. A beskatulyázást ennyi idő alatt még a komikus karakterek is elkerülték: a gumiarcú Jim Carrey elfogadtatta magát drámai színészként, Will Smith Oscar-jelölést kapott két súlyos szerepéért, Robin Williams is thrillerekben bizonyított. Csak Hugh Grant ragadt bele a suta, szerelmes jó fiú figurájába, akit nem szoktak azzal vádolni, hogy sokoldalú lenne.

A filmekben maximum olyan problémával kell szembenéznie, hogy az imádott nő sztár (Julia Roberts), épp más felesége (Andie MacDowell), vagy terhes (Julianne Moore). Ilyenkor nem tud mit tenni, beletúr a hajába, lentről fölfelé nézve mosolyog a volt barátnői között, miközben négy évszak is eltelik egy montázsban. A film vége előtt tíz perccel összeszedi magát, szembenéz a gondokkal, és suta lúzersége ellenére jöhet a boldog végkifejlet.

Andie MacDowell-lel
Andie MacDowell-lel

Így született a zavart brit dandy karakter:

Az 1960-as születésű londoni sztár szülei azt szerették volna, ha Hugh bankár lesz, mint a bátyja. Helyette oxfordi ösztöndíjasként kapta első szerepét a Privileged című filmben. Ekkor állapították meg róla először, hogy van valami varázslatos benne. Nem is kellett csinálnia ehhez semmit. Bár azért ez túlzás: több dologba is kezdett. Könyvkritikákat írt, tévéműsorok számára gyártott szkeccseket, a Talkback Productionsnak rádióreklámokat, és még egy exkluzív meleg egyetemi klubnak is tagja lett. Megalapította saját zenés show-ját, a The Jockeys of Norfolkot, amivel londoni pubokban lépett fel. Színházi szerepek mellett  tévéfilmekben, sorozatokban tűnt fel, 1987-ben a Maurice c. moziban játszott, a homoszexuális Clive Durham megformálásáért a Velencei Filmfesztiválon a legjobb színész díját kapta meg. Pár év még eltelt a sztárságig a a nyársat nyelt mintaangol mellékszerepekben, még a Roman Polanski rendezte 92-es Keserű méz és a Napok romjai sem hozta meg számára a szuperstátust. A 91-es Impromtuban George Sand által elnyomott Chopinként már zavartabb karaktert hozott, de csak a Négy esküvő és egy temetéssel került a romantikus vígjátékok sűrűjébe, hogy végre főszerepben dadoghasson sűrű pislogások között a szemüvegszárát csipegetve.

Senki más nem tudja jobban eljátszani a félénk, zavarodott figurát, mint Grant, összegezték a Golden Globe-díj mellé a 94-es Négy esküvő és egy temetés-beli alakításáról a kritikák, és ezt azóta is csak árnyalatnyi különbséggel ismételgetik. Az 1999-es, szórakoztató dialógusokkal működő Sztárom a páromban az Empire szerint már mesterkélten adja a Négy esküvőben megalkotott önmagát, míg a ViewLondon szerint a 2001-es Bridget Jones naplója szoknyapecér szerkesztőjeként épp beérett ez a figura.

Liz Hurley-vel
Liz Hurley-vel

A 2002-es Két hét múlva örökkében a szokásos angol fickó mellett Donald Trump parodizálását látta alakításába a BBC. A 2007-es, cukorpapír vékonyságú sztorival működő Zene és szöveg feszes naciban pózoló lepukkant popsztárjaként lelkesnek látja a Star magazin, csak úgy vélik, Drew Barrymore egyhangú karaktere húzza vissza. A 2009-es Hova lettek Morganék?- ben a Daily Mail szerint a szokásos, fájdalmas és szenvedős előadásmódjába azt is belevitte, hogy mit gondol a filmről.

Mivel karaktere nem változik, és úgyis mindig összejön a nőkkel, a különbség abból adódik az alakításokban és az erről szóló írásokban, hogy épp működik-e a kémia közte és a színésznők között, vagy sem. A kilencvenes évek jó nőjét megformáló Andie MacDowell-lel létrehozott izzást keresik azóta is a filmjeiben a kritikusok. A Sfgate szerint Renée Zellweger és Grant között szikrázik a levegő, közös jeleneteik szexuálisan túlfűtöttek és humorral telítettek. A 2007-es Zene és szövegben a New York Daily News kritikusa nagy meglepetésre Grant és Barrymore között is működik a dolog.

A 2002-es Két hét múlva örökkében a BBC szerint Sandra Bullock és Grant közül utóbbi jön ki győztesen "a megnyerő módon zilált" frizurájával, mert a sármja vegyül némi humorral. A The Star kritikusa ellenben aggódó fájdalommal nézte Sarah Jessica Parker és Grant össze nem csiszolódását és közös szenvedését.

Thrillerben is kipróbálta magát, a Halálos terápia volt Grant és egykori barátnője, a szintén színész Liz Hurley (akivel még a Remando Al Viento forgatásán jöttek össze) közösen alapított produkciós cégének, a Simian Filmsnek az első műve, de nem arattak vele sikert. A Harry Potter-franchise-ban ő alakíthatta volna még Gilderoy Lockhartot, de nem fért bele az időbeosztásába.

A színész magánélete ezzel párhuzamosan izgalmasabban zajlott, mint a szerepeié. 1995 júniusában letartóztatták, Divine Brown prostituált dolgozott rajta, amikor kopogtatott egy járőr a kocsiablakán. A színész az eset után bocsánatot kért a nyilvánosságtól, csak Liz Hurley nem tudott megbocsátani neki, hisz addigra 13 évig tűrte a hűtlenkedéseit. Az épp kezdődő amerikai karrierjének is itt lett vége. 2007-ben meg azért kattant kezén a bilincs, mert Ian Whittaker állította, hogy bántalmazta őt, de a vádat bizonyítékok hiányában ejtették. Grant 2004-ben Imran Khan pakisztáni krikettbajnok feleségével kezdett randizni, de akkor sem tudta rászánni magát a házasságra. A figurái is ezt teszik filmjei első háromnegyedében. Azóta is fiatal nők társaságában látják az örök agglegényt.